Tickets
Shop
Langebaan 28 okt 2022

Joy Beune ondanks botte schaats naar World Cups: 'Ik dacht dat ik het verpest had'

Huilend stapte Joy Beune van het ijs na haar rit op de 1500 meter. “Ik dacht dat ik het helemaal verpest had”, vertelt de schaatsster van Team IKO. Maar met een tijd van 1:57,10 eindigde Beune uiteindelijk als vierde en plaatste ze zich voor de World Cups.

Foto : SCS/Soenar Chamid

Beune moest al in de tweede rit in actie komen. Ze wist dus dat ze een snelle tijd moest neerzetten. “Maar bij het inrijden ging ik onderuit. Het was donker in de hal en ik ging op een blokje staan. Voordat ik het wist lag ik in de boarding. Een paar minuten later moest ik al starten en ik hoorde m’n schaats sissen. Dat is natuurlijk niet wat je wil, maar ik dacht: ik moet het er maar mee doen.”

De 23-jarige Beune, die deze zomer de overstap maakte van Jumbo-Visma naar IKO, reed vervolgens een degelijke rit. “Maar ik dacht echt dat het niet snel genoeg zou zijn om bij de eerste vijf te eindigden. Toen ik ging uitfietsen zag ik dat veel schaatssters zich toch stukbeten op mijn tijd. Bij de laatste ritten was het fingers crossed en hopen dat het genoeg zou zijn. Uiteindelijk word ik vierde en daar ben ik super blij mee.”

Ondanks een botte schaats mag Beune dus naar de vier wereldbekerwedstrijden in november en december. Achteraf kan ze gelukkig om het voorval lachen. “Onze materiaalman zei na de race tegen mij: ‘Geef je schaats eens’. Hij keek ernaar en zei toen met een verbaasd gezicht: ‘Wow, that’s really bad!’ Mijn coaches (Erwin en Martin ten Hove, red) kwamen naar me toe. Op dat moment dacht ik echt: Hoe heb ik dit gepresteerd? Maar dat zegt dus wel dat de vorm goed is. Daarom heb ik nu al veel zin in de 3000 meter van morgen!” 

Naast Beune wisten ook Antoinette Rijpma-de Jong (zij werd in 1:54,71 winnares van de 1500 meter), Marijke Groenewoud, Jutta Leerdam en Reina Anema zich voor de World Cups te plaatsen. “Dit is een enorme opsteker”, vertelde een dolblije en tevens verbaasde Anema. “Vorig jaar stond ik hier in tranen, toen lukte het allemaal niet. Ook nu reed ik geen vlekkeloze rit, maar gelukkig mag ik het de komende weken nog vier keer ‘oefenen’ tijdens de wereldbekers, haha. Het is gewoon een enorme opluchting dat ik me heb geplaatst.”

Reina Anema eindigt als vijfde en plaatst zich voor de World Cups | Foto : SCS/Soenar Chamid

“Vorig seizoen zat ik net bij Jumbo-Visma en was ik nog zoekende”, gaat de 29-jarige Anema verder. “Ik moest echt wennen, alles was nieuw. De overstap was groter dan ik van tevoren gedacht had. Nu is het allemaal wat duidelijker, ben ik veel meer gewend aan de trainingen en de schema’s.” 

Waar Irene Schouten zich niet wist te plaatsen (ze werd slechts achtste), reed ploeggenote Marijke Groenewoud zich er wel tussen. De 23-jarige schaatsster uit Hallum, eindigde achter Rijpma-de Jong keurig als tweede. “Het was niet eens een heel goede rit”, vond Groenewoud. “Ik reed eigenlijk de hele tijd een beetje achter de feiten aan. Maar gelukkig was het wel genoeg. De periodisering van onze ploeg is er niet op gericht om dit weekend al op ons best te zijn. Plaatsing is op dit moment gewoon het belangrijkste en dat is gelukt.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan