Tickets
Shop
Marathon 20 okt 2022

Ineke Dedden beste Marathonschaatsster

Ineke Dedden (28) heeft donderdag de marathon-jaarprijs van de KNSB ontvangen. Het bronzen beeld, gemaakt door beeldhouwer Gerrit van Emous, kreeg zij overhandigd in Thialf.

Foto : Neeke Smit

De rijdster van Team BDM-BTZ werd uitgeroepen tot Marathonschaatsster van het Jaar 2022 op basis van haar formidabele succesreeks in het Zweedse Luleå, door alle vier de Grand Prix-races te winnen en hiermee eveneens het eindklassement op haar naam te schrijven. Ook heeft Dedden laten zien op kunstijs goed uit de voeten te kunnen, door de Marathon Cup 7 in Deventer te winnen.

Voor de ijstraining in Thialf werd Dedden verrast met de overhandiging van het bronzen beeld. Het is de eerste keer dat zij
winnares is van deze KNSB-jaarprijs. “Ik ben blij verrast. Dit zag ik niet aankomen. Achteraf gezien wist ik wel van het bestaan van deze prijs, maar ik had hier niet meer aan gedacht. Mijn naam komt nu in een rijtje van grote marathonschaatssters te staan. Het is een enorme eer en een mooie bevestiging. Dit motiveert ook weer voor de komende wedstrijden. Mijn teamgenoten grapten al: ‘de eerste prijs van het nieuwe seizoen is al binnen’. Ik heb oranjekoek gekregen, dus die gaan we zo met het team nog even opeten”, aldus een opgetogen Dedden. 

Disciplinemanager Marathonschaatsen bij de KNSB, Willem Hut, vertelt wat de criteria zijn voor het winnen van de ereprijs. “Dit jaar kunnen we niet zeggen dat het heel spannend was. De Marathonschaatsster van het jaar moet hebben gewonnen en moet uit de voeten kunnen op zowel natuurijs als kunstijs. Op beide ondergronden is Ineke winnend over de streep gekomen. Daarnaast gaat het bij deze eretitel ook om dagoverwinningen en klassementen. Dit allemaal bij elkaar opgeteld, stak zij er afgelopen seizoen met kop en schouders bovenuit.”

Hut spreekt lovende woorden over de Marathonschaatsster van het Jaar 2022. “Ik vind Ineke Dedden een toonbeeld van een marathonschaatsster. Ze is een geduchte tegenstandster als je met haar in de koers zit. Dat zie je ook aan haar palmares. Niet alleen van het afgelopen seizoen; zij weet al jaren overwinningen te pakken. Ineke is echt een allround marathonschaatsster. Zij heeft de snelheid én het uithoudingsvermogen. Ineke kan zelfstandig de wedstrijd naar zich toetrekken. Dat is heel knap.”

Dedden volgt Manon Kamminga op die in 2020 de eretitel won; in 2021 werd de prijs vanwege de corona-pandemie niet uitgereikt. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan