Tickets
Shop
Nieuws 25 okt 2022

Erik Bouwman: ‘Eerst een basis leggen bij Team IKO’

Met een andere koers dan in voorgaande seizoenen waarschuwt schaatstrainer Erik Bouwman bij voorbaat: Team IKO zal zich komend weekend op het World Cup Kwalificatietoernooi niet nadrukkelijk bezighouden met het pakken van startbewijzen voor de eerste wereldbekers. “Als we er een behalen, is dat al goed. Onze doelen liggen verder in de toekomst”, legt de Groninger uit.

Foto : Neeke Smit

Jong, fris en natuurlijk ambitieus. Progressie maken, en als dat zichtbaar wordt in de prestaties op nationale kampioenschappen, is het allang goed. IKO onttrekt zich zeker dit seizoen bewust aan de ratrace tussen de grote merkenploegen die op alle fronten willen (en moeten) scoren. Logisch. Beschik je over de mensen die dat kunnen, dan ga je de strijd aan. “Afgelopen jaar probeerden we dat met Jorien ter Mors en Jan Blokhuijsen. Zij zijn er niet meer, in plaats daarvan hebben we voor de jeugd gekozen en gebruiken we andere programma’s om een goede basis te leggen voor de komende jaren”, aldus Bouwman.

Erik Bouwman: 'We hebben gekozen voor een traject met de jeugd en daarom liggen onze doelen verder weg in de toekomst'. | Foto : Neeke Smit

Gezien de gemiddelde leeftijd van de selectie, net geen 23 jaar en daarmee veruit de jongste groep van de vier merkenteams die er in Nederland zijn, valt daar wat voor te zeggen. De technische leiding heeft behalve de doorgevoerde verjonging meer gewijzigd. Waar het gemeengoed is bij de commerciële bolwerken tijdens de zomer buitenlandse ijsbanen op te zoeken om te trainen, besloten de broers Ten Hove en Bouwman van Thialf gebruik te blijven maken. Daarnaast werd gesleuteld aan het bestaande raamwerk van de zogenoemde periodisering (opbouwen en afwisselen van trainingsintensiteit) van de rijders. Een derde aspect dat aandacht kreeg, is onderverdelen van de verschillende specialismen binnen de langebaan (sprint, middenlange afstand en lange afstanden).

Bouwen met hulp van Bart Swings
Team IKO gelooft in de toekomst met een selectie van (nu nog) jonge knapen en meiden, bijgestaan door een internationaal duo van wie Bart Swings een wereldtopper is. De Belg is de dertig al gepasseerd, maar bij hem zit er nog geen sleet op zijn resultaten. De Est Martin Liiv laat ook elk seizoen betere tijden noteren.

Van de Nederlanders is Gijs Esders (bovenste foto) de meest ervaren kracht. Hij had vorig jaar rond deze tijd nog een contract bij Reggeborgh, maar leverde dat in omdat hij zich niet langer op z'n gemak voelde in de formatie van Gerard van Velde. Esders sloot zich aan bij de opleidingsploeg van Team Fryslãn. De mix van talenten en een enkele routinier sprak hem zo aan, dat hij eerder dit jaar inging op een voorstel van de gebroeders Ten Hove, de oprichters van het team waarvan de gemiddelde leeftijd 22,9 jaar is. Dat is een fractie jonger dan de rijders van Reggeborgh (23,3). Bij Team Albert Heijn Zaanlander (Jillert Anema) is de doorsnee-leeftijd iets meer dan 24 jaar (24,07), terwijl de vrouwen en mannen van Jumbo-Visma uitkomen op ruim 25 jaar (25,7).

Wat daarbij van pas kwam, was het ‘Nils van der Poel-document’, zo verduidelijkt Bouwman. De Zweedse sensatie op de stayernummers in de voorbije seizoenen stopte na de World Cup-finale van dit jaar en vond het geen enkel probleem zijn aparte trainingsmethoden via internet te delen. Het lijdt geen twijfel dat vrijwel alle bewegingswetenschappers, trainers, coaches en andere goeroes in de schaatssport Van der Poels aanvliegroute hebben bestudeerd. Het merendeel zal de schema’s schouderophalend in de digitale prullenbak hebben gemikt.

Kayo Vos is blij met zijn zege op de 1000 meter tijdens het NK Clubs. | Foto : Neeke Smit

Bouwman spreekt over het threshold training bloc off-ice uit de aanpak van de tweevoudig olympisch kampioen dat erg interessant is. “We kopiëren de kennis niet klakkeloos, maar hebben de informatie wel gebruikt voor een andere insteek bij het samenstellen van trainingsschema’s voor Bart Swings en de overige rijders op de middenafstand. De Engelse term wat toegelicht: het komt erop neer dat we een heel groot blok in de zomer en bij aanvang van de ijsperiode hebben ingeruimd om bij niet-ijstrainingen gedurende een bepaalde tijd op hoge intensiteit rondom de drempel (= de hoogste trainingsintensiteit) te trainen, voornamelijk op de racefiets. Van het veel grotere aantal fietskilometers dan er in het verleden is weggetrapt, zouden de schaatsers veel profijt moeten hebben, zo is onze verwachting.”

De tevredenheid over de vorderingen klinkt goed door in zijn stem. “We zijn lekker bezig. De sfeer is optimaal en van iedereen houden we de persoonlijke ontwikkeling nauwlettend in de gaten. Als ik zie hoe de meiden en jongens het ijs zijn opgestapt, dan heb ik er een positief gevoel over. En, nog eens gezegd, met de bedoeling eerst en vooral een sterk fundament te leggen voor over een paar jaar.”

Kom jij komend weekend ook de sporters aanmoedigen? Tickets zijn hier verkrijgbaar en meer informatie over het World Cup Kwalificatietoernooi vind je hier.

Esmee Visser meldt zich af voor WCKT
Eén van de ervaren krachten van het team, de 26-jarige Esmee Visser, moet zich terugtrekken van het World Cup Kwalificatietoernooi. De olympisch kampioene van 2018 is al drie weken ziek en is niet op tijd in vorm.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan