Tickets
Shop
Shorttrack 09 okt 2022

De zusjes Velzeboer kunnen zich opmaken voor de World Cups

Van de één werd als wereld- en olympische kampioene verwacht dat ze zich gemakkelijk zou plaatsen voor de World Cups, de ander maakte dit jaar haar debuut in Shorttrack TeamNL en moest gedurende de twee kwalificatieweekenden alles geven om haar zus te mogen vergezellen op haar reis.

Foto : Dennis Kruijswijk

Xandra Velzeboer, olympisch kampioene op de relay en 's werelds beste op de 500 meter, beleefde de 21-jarige rijdster vorig jaar een droomwinter. Zowel op de trials als op de Dutch Open bevestigde ze haar nieuwe status door op alle afstanden in de top-3 te rijden. “Ik ben heel tevreden met deze weekenden. Er is voor mij geen prestatie die erboven uit steeg. Op alle afstanden heb ik goede dingen laten zien en maakte ik geen grote fouten.”

Bij afwezigheid van Suzanne Schulting de afgelopen dagen – door een bijholteontsteking moest de veelvraat verstek laten gaan – kon de oudste van de zusjes Velzeboer haar visitekaartje afgeven aan de nieuwe bondscoach. Met twee overwinningen en een tweede plaats op de 1500 meter liet ze een sterke indruk achter.

“Vorig weekend waren Suzanne en ik allebei sterk, ik heb wel het idee dat het gat kleiner is geworden. Zij won de 1000 en de 1500 meter, maar het was echt een battle. Mijn conditie is verbeterd en op alle vlakken heb ik me weten te ontwikkelen. Daarnaast hebben mijn titels van afgelopen winter mij een boost gegeven. Natuurlijk is het afwachten hoe je de zomer doorkomt. In de staf zijn veel nieuwe gezichten en het was daardoor wennen aan de nieuwe dynamiek, maar ik sta er goed voor.”

De vuisten konden worden gebald, niet voor de eerste keer dit seizoen. | Foto : Dennis Kruijswijk

Wie ook tevreden mocht zijn over haar optredens, was haar zusje Michelle. De 19-jarige shorttrackster rijdt pas een paar maanden mee tussen de grote namen, maar schaatste zich keurig in het rijtje van World Cup-deelnemers. “Ik wilde me op de 500 meter plaatsen, dat is mijn favoriete afstand en daar zou ik de meeste kans hebben.” Door tweemaal als derde te eindigen, verzekerde ze zich van een startbewijs.

Op vrijdag leek haar Dutch Open even in gevaar te komen, toen Michelle tijdens de voorrondes hard op het ijs knalde. “Ik landde met mijn kin op het ijs. Er zat een flinke snee in die gehecht moest worden. Op dat moment baalde ik dat ik niet doorging op 1000 meter, gelukkig werd ik later alsnog toegevoegd aan de volgende ronde. Door mijn val vreesde ik dat ik niet meer van start kon gaan, maar het is me wel gelukt om te rijden en me dus te kwalificeren.”

Meerdere malen moest Michelle Velzeboer dit weekend het ijs kussen, de pleister op haar kin was het gevolg van haar valpartij van vrijdag. | Foto : Dennis Kruijswijk

“Ik heb er veel aan om elke dag te trainen met de dames van Shorttrack TeamNL, het zijn echt wereldtoppers. Wel moest ik even wennen om met mijn zus op het ijs te staan. We hebben vroeger met elkaar geschaatst, maar al lange tijd niet meer samen getraind. Daarnaast wonen we in één appartement, dus zie je elkaar vaak. Dat kan weleens tot irritaties leiden, maar niets wat we niet op kunnen lossen hoor,” vertelt Michelle lachend.

De jongste van de twee heeft lovende woorden voor haar grote zus. “Ik vind het knap wat mijn zus de afgelopen jaren bereikt heeft. Ze heeft zoveel ervaring en als je ziet op welke toernooien ze heeft gestaan, daar kan ik van leren. Voor mij iets om naar uit te kijken in de toekomst. Ik zou het heel leuk vinden om samen de relay te mogen rijden.”

Het publiek werd op zondag in Thialf opgeschrikt door een zware valpartij. In de halve finale van de 1000 meter vielen Gioya Lancee en de Franse rijdster Tifany Huot Marchand, waarna de Française in de boarding bleef liggen. Ze werd per traumahelikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Zwolle, vermoedelijk met rugletsel.

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan