Tickets
Shop
Nieuws 22 okt 2022

Arianna Pruisscher: 'Dit wilde ik, een stap hogerop'

Ze werd slechts vijfde. Kwestie van mindere sprintersbenen dan de anderen die er tot in de laatste fase van de race nog bij zaten. Arianna Pruisscher had het er bepaald niet moeilijk mee. Met de nummers 1, 2 en 3 op het podium van de Jaap Eden Trofee uit haar ploeg was de missie immers meer dan volbracht.

Foto : Neeke Smit

“Ik zat verkeerd”, constateerde de rijdster uit Nieuw-Dordrecht met een glimlach op haar gezicht, terugdenkend aan het sprintje aan het slot van de wedstrijd. “Nou ja, ik moet gewoon nog wat sneller worden voor de sprint. Maar dat komt, dat komt hoor”, beloofde ze in een adem. “Want uiteindelijk wil ik zelf ook winnen bij dit team…”

Voor de goede orde, dat is sinds dit voorjaar Team Albert Heijn Zaanlander, het ‘nest’ van drievoudig olympisch kampioene Irene Schouten, of de razendsnelle Marijke Groenewoud – niet geheel toevallig de vrouwen die de eerste en tweede plaats bezetten na de eerste marathon van het seizoen. Van de promotie geniet ze elke dag: “Dit wilde ik, een stap hogerop, en dan is deze ploeg de enige waarin je je zodanig kunt ontwikkelen dat je verder kunt. Als marathonschaatsster, maar ik hoop ook op de langebaan”, aldus de Drentse die vorig seizoen namens PTH Groep actief was in de marathons.

De overmacht van Team Albert Heijn Zaanlander op Jaap Edenbaan in beeld, met Arianna op kop. | Foto : Neeke Smit

Pruisscher heeft er een voorzichtig ontluikende carrière als beroepswielrenster bij een Franse formatie voor opgegeven. Na het Nederlands kampioenschap marathon in Alkmaar meende ze dat met het net behaalde rapportcijfer (tweede achter de ongenaakbare Schouten) best een gokje kon wagen. Ze belde naar Jillert Anema om haar ambities kenbaar te maken.” We zijn vervolgens gaan praten en Jillert gunde me de kans. Gezien de unieke kans die me werd geboden, zette ik het wielrennen stop. Als Anema je wil hebben, moet je geen nee zeggen, en haal je er alles uit wat erin zit, lijkt me. Ik heb er nog geen dag spijt van gehad.”

Dat goede gevoel zal gevoed worden door de ogenschijnlijk rimpelloze overgang naar het niveau van de op en top professioneel ingerichte stal. “Haha, het lijkt misschien alsof dat zo eenvoudig is geweest, maar ik heb er afgelopen zomer keihard voor moeten werken. Het is een mooi team, met aanvallende rijdsters, sprintsters, noem maar op. We kunnen de koers maken met elkaar.” Met een twinkeling in haar ogen: “Dat hebben we vanavond wel laten zien, hè.”

Irene Schouten: En dat is zes
Irene Schouten hoeft volgens haar jaarplanning nu nog niet zo hard te schaatsen. Topvorm is pas besteld voor eind december, dan wachten de toernooien (NK Afstanden, WK Afstanden) waar ze medailles wil rapen. Maar wie de Noord-Hollandse zaterdagavond over het Amsterdamse werkijs zag razen, zal moeite hebben gehad om te bepalen of ze momenteel nou écht een tikje zachter rond glijdt dan normaal.

Arianna in het spoor van de kampioene en winnares in Amsterdam, Irene Schouten. | Foto : Neeke Smit


Ze won in elk geval tamelijk makkelijk de openingsrace op de Jaap Edenbaan, onder meer doordat ze als enige van het hele stel twee rondjes pakte. De voorstelling - de zesde overwinning in Mokum - leek een beetje op de aflevering van verleden jaar, toen ze solo naar de kopgroep (van ploeggenotes) reed, om daarna in haar eentje door te trekken. Schouten betrok graag Marijke Groenewoud en Maaike Verweij in het succes: zij mochten haar flankeren op het podium.
Wie er van het viertal (Elisa Dul moest zaterdag aan de kant blijven) volgend weekend opdraaft in Enschede, valt te bezien. Alle vrouwen van Anema doen ook mee aan het World Cup Kwalificatietoernooi in Heerenveen. De kopvrouw lijkt zeker af te haken, terwijl Groenewoud wel iets ziet in de combi langebaan-marathon. “Vorig jaar heb ik dat ook gedaan, maar ik heb best een druk programma deze keer, met de drie kilometer, de 1500, de 1000 en de mass start. We zien het wel, er is nog niet over gesproken”, aldus de blondine uit Hallum.

Geen woord van gelogen. De meiden van Albert Heijn Zaanlander domineerden het schaatsfeest op een gezellig drukke Jaap Edenbaan, zoals baas Anema het had voorgeschreven. “Ja, het gaat er heel serieus aan toe. Als we niet ons best doen, krijgen we zeker op onze flikker. Ach, daar worden we alleen maar beter van. Denk ik. Het is luisteren naar wat de opdracht is. Die is simpel: helpen winnen. Daar moet ik alles aan doen. Lukt dat, dan gaan we met een goed gevoel naar huis.”

De uitslagen van de vrouwen staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan