Tickets
Shop
Langebaan 30 okt 2022

Alles ging mis in de voorbereiding, toch plaatst Sanne in 't Hof zich

Sanne in ’t Hof was vooral opgelucht na haar goede optreden op de 5000 meter. Een dag eerder ging het niet lekker op de 3000 meter en werd ze ‘slechts’ tiende. Maar op de langste afstand eindigde de 24-jarige schaatsster van het Gewest Fryslân, achter de ongenaakbare Irene Schouten, als tweede. En dat betekent dat ze in december naar Calgary mag om daar de World Cup te rijden.

Foto : Soenar Chamid

“Mijn voorbereiding was verre van vlekkeloos, dus ik ben heel blij dat ik me geplaatst heb”, vertelt In ’t Hof na haar race. “Twee weken geleden kwam ik ziek terug uit Inzell, heb ik een week niet kunnen trainen. Verder moest ik deze zomer op nieuwe schoenen rijden, want m’n oude waren af na de Spelen. Daardoor kreeg ik een peesontsteking in m’n enkel en kon ik amper lopen. Dus moest ik toch weer op m’n oude schoenen schaatsen, maar die trok ik vervolgens kapot. Gelukkig waren ze snel weer gemaakt, en toen gingen m’n ijzers kapot…"

"Alles zat even tegen, dus het was een chaotische voorbereiding", vervolgt In 't Hof. "Het is heel lastig om dan je hoofd koel te houden. Gelukkig was ik op tijd weer fit voor het WCKT en waren m’n schoenen en ijzers gemaakt. Dan is het echt een enorme opluchting dat ik me plaats voor de World Cup."

Toch baalt ze nog wel van de 3000 meter van zaterdag. “Op die afstand had ik me ook graag willen plaatsen. Afgelopen zomer heb ik veel geïnvesteerd in de drie kilometer, ik weet dat ik hem goed kan rijden. Maar ik was veel te gretig, ik wilde zo graag goed rijden. Daardoor ging ik te hard van start en blies ik mezelf op. Terwijl ik gewoon rustig moet beginnen en zorgen dat ik technisch goed rijd.”

Op de 5000 meter lukte het zondagmiddag gelukkig wel voor In ’t Hof, die in februari zevende werd op de Olympische Spelen van Beijing. Haar tijd van 6:58,38 was goed voor de tweede plaats. “De vijf kilometer is echt mijn afstand, daar heb ik veel meer vertrouwen in. Het voelde de hele rit alsof ik ‘in control’ was. Maar met dat gevoel sta ik niet aan de start voor een drie kilometer. Dan moet je veel harder beginnen, dat vind ik lastig. Daarom focus ik mezelf daar te veel op en blaas ik mezelf dus op. Sta ik na een paar rondjes al geparkeerd en komt het zuur uit m’n oren.”

Sanne in 't Hof rijdt naar de tweede plaats op de 5000 meter | Foto : Soenar Chamid

Er wordt dit jaar slechts één keer een 5000 meter verreden tijdens de World Cups. “Wel in Calgary, op een heel snelle baan. Ik ben heel benieuwd wat daar mogelijk is. Vorig seizoen heb ik daar al eens een drie kilometer gereden, alleen nog nooit een vijf. Mijn persoonlijk record staat op 6:55,14, alleen reed ik die tijd in Heerenveen. In Canada kan ik misschien wel richting de 6:50, dat zou echt tof zijn.”

Het gat met Irene Schouten (6:52,19), die verkozen is tot schaatsster van het jaar, is groot, weet In ’t Hof. “Ik ben keihard aan het trainen om dichterbij te komen. Dat gaat natuurlijk niet in één keer, dat weet ik. Wel groei ik altijd in het seizoen. Met mijn coach ga ik de komende dagen bespreken hoe het programma er voor de komende weken uit gaat zien. Sowieso zal ik een aantal marathons rijden, dat zijn mooie trainingen voor mij. Met m’n inhoud zit het vrij goed, maar ik moet nog meer snelheid krijgen.”

Alle uitslagen van het WCKT vind je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan