Tickets
Shop
Algemeen 26 nov 2022

Thialf vreest voor sluiting zonder bijdrage Rijk

Door de hoge energiekosten zitten de ijsbanen in Nederland in de problemen, zo ook ijspaleis Thialf. Nu er (nog) geen financiële steun door het Rijk is toegezegd, wordt gevreesd dat de Heerenveense schaatstempel zijn deuren op termijn zal moeten sluiten. Daarom heeft Minne Dolstra, directeur-bestuurder van Thialf, de Tweede Kamer een brandbrief gestuurd om hulp te vragen.

Foto : Menno van der Ven

Voor het huidige kalenderjaar heeft Thialf nog een energiecontract met betaalbare prijzen, maar voor 2023 moet een nieuw – en dus duurder – contract worden afgesloten. Daardoor kan een begrotingstekort ontstaan van meer dan een miljoen euro. In de brief aan de Tweede Kamer staat dat Thialf ‘serieus rekening gehouden had met een energiecompensatie vanuit het Rijk. Zonder een bijdrage is er geen enkele garantie om het voornemen tot het afmaken van het schaatsseizoen gestand te kunnen doen', valt te lezen in de brief.

Daarnaast wordt benadrukt dat Thialf het kloppend hart is van het topschaatsen in Nederland: zestien van de zeventien olympische medailles kennen hun basis op deze ijsbaan. Het ministerie zegt (nog) geen financiële steun toe, maar wil wel in gesprek met Thialf om te kijken hoe inkomsten kunnen worden vergroot en kosten kunnen worden verlaagd. 

Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB, reageert: “Wij ondersteunen het pleidooi van Thialf. Samen met NOC*NSF en VKN hebben wij stevig aangedrongen op compensatie voor alle 21 ijsbanen, dus ook Thialf. Sluiting van ijsbanen zou een klap zijn voor de oer-Nederlandse schaatssport in zijn volle breedte. Sluiting van Thialf, de hofleverancier van olympische medailles, betekent een mokerslag voor het topschaatsen, dat daarmee serieus in gevaar komt. Wij kunnen ons, zelfs in deze voor alle sectoren lastige tijden, niet voorstellen dat het Rijk het zo ver zou laten komen dat Thialf, hoogwaardige en onmisbare trainings-en wedstrijdlocatie voor onze schaatstop, kopje onder laat gaan.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan