Tickets
Shop
Nieuws 02 nov 2022

Teenbreuk voor Stefan Westenbroek, Teun Boer mist World Cup door corona

Dikke pech voor langebaanschaatser Stefan Westenbroek en shorttracker Teun Boer: de winnaar van de 500 meter op het WCKT zit na een krachttraining met zijn linkervoet in het gips en moet misschien vrezen voor deelname aan de eerste World Cup langebaan in Stavanger, terwijl Boer vanwege corona een streep kan zetten door zijn tweede World Cup, komend weekend in Salt Lake City.

Foto : Neeke Smit

World Cup Stavanger kan nog
"Ja, dat is een fikse tegenvaller”, geeft sprinter Westenbroek toe. “Dan denk je een mooi seizoen tegemoet te gaan en gebeurt er dit…” Tijdens de krachttraining van dinsdag is er een gewicht op de grote teen van zijn linkervoet gevallen. Zijn nagel scheurde af, maar in eerste instantie voelde de Ommenaar niet zoveel. “Ik ben toch naar de EHBO gegaan om mijn teen te laten onderzoeken, en nu zit ik dus twee dagen in het gips. Donderdag moet ik terug naar de arts, tot dan valt er niets te zeggen over de gevolgen van dit ongelukje. Ik word er niet vrolijk van, al heb ik me laten vertellen dat het herstel snel kan gaan. Daar hopen we dan maar op. Ik heb Stavanger (11-13 november, red.) nog niet uit mijn hoofd gezet”, aldus de 20-jarige verrassing van afgelopen weekend. Toen flitste Westenbroek naar de beste tijd op de kortste afstand (34,87), zo het gedroomde startbewijs voor de wereldbeker binnenharkend.

Melle van ’t Wout vliegt over
In de aanloop naar de seizoensopener in de World Cup shorttrack moest Itzhak de Laat ziek afhaken, een paar dagen voor TeamNL het tweede driedaagse toernooi wacht, verdwijnt de jonge Teun Boer uit beeld. De 21-jarige Nijmegenaar was in Montréal de enige man van Oranje die zich in de prijzen reed – hij won brons op de 1000 meter – maar heeft nu corona opgelopen. Bij een controle die alle shorttrackers in Salt Lake City moeten ondergaan, testte hij woensdagmorgen positief. “Ik ben verkouden, voel me niet heel ziek”, reageerde hij kort. Boer wordt vervangen door Melle van ’t Wout.

Teun Boer is blij met brons op de 1000 meter. | Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

Stoltenborg naar Calgary
Hij wilde de beloning voor zijn keurige resultaat op de tien kilometer tijdens het WCKT graag incasseren, en zijn ploegleider was het ermee eens: Mats Stoltenborg is daarom een van de deelnemers aan de tweede wereldbeker van Calgary (16-18 december), de enige in de reeks waarbij de 10.000 meter op het programma staat. Dankzij de derde tijd in Thialf plaatste de marathonman van Jumbo-Visma zich voor het langebaantreffen op het snelle ijs van de olympische piste in Calgary. Zes jaar geleden reed hij zijn eerste en tot dusver enige World Cup, een vijf kilometer in de B-groep in Astana.
“Deze kans wilden we Mats niet onthouden, hoewel hij als marathonrijder op de lijst staat van het team Jumbo-Visma. Daar verdient hij zijn geld mee. Maar we realiseerden ons dat er een kans bestond dat hij zich op het WCKT bij de beste vijf zou kunnen schaatsen. Het zou zuur zijn om hem dan niet te laten gaan”, legt ploegleider Peter de Vries uit.” De reden dat we in het weekend nog een slag om de arm hielden, had te maken met de mogelijkheid dat er alsnog een vierdaagse aan de marathonkalender zou worden toegevoegd, uitgerekend in de periode dat Mats aan de overkant van de plas zou zitten. De kans is echter minimaal.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan