Tickets
Shop
Langebaan 19 nov 2022

Patrick Roest verpulvert baanrecord op 5000 meter, met dank aan Sander Eitrem

Net als een week geleden won Patrick Roest de 5000 meter. Maar in Thialf deed de schaatser van Reggeborgh het op imponerende wijze. Met een tijd van 6.04,36 was hij 0,79 sneller dan zijn eigen baanrecord. Achter de ontketende Roest werden de jonge Noren Sander Eitrem en Hallgeir Engebråten tweede en derde.

Foto : BSR AGENCY

De fans op de tribune gaven hem een staande ovatie. En terecht, want Patrick Roest reed een geweldige race. Een snelle opening van 18,35 en daarna bijna allemaal rondjes in de 28 seconden brachten hem een nieuw baanrecord, iets waar hij van tevoren zelf nooit rekening mee had gehouden. “Eerlijk gezegd dacht ik dat een tijd rond de 6.10 wel genoeg zou zijn voor de winst. Maar toen ik de eindtijd van Eitrem zag (6.08,24), wist ik dat het een stukje sneller moest.”

Roest gaf toe dat hij zich onder druk gezet voelde door de 20-jarige Noor, die vorige week in de B-groep zelfs sneller was. “Als Eitrem niet zo snel had geschaatst, had ik vandaag nooit een baanrecord gereden. Dan ga je zo’n wedstrijd toch anders in. Voor het niveau op deze afstand is het natuurlijk alleen maar goed dat de Noren zo hard rijden. Daardoor ga ik zelf ook andere dingen laten zien.”

Foto : BSR AGENCY

Sander Eitrem was onder de indruk van de tijd van Roest, maar kon over zijn eigen prestatie ook tevreden zijn. "En er is nog altijd ruimte voor verbetering.” De Noren hebben een goede lichting schaatsers, want ook 22-jarige Hallgeir Engebråten en de pas 18-jarige Sigurd Henriksen (met 6.17,67 verbeterde hij het wereldrecord voor junioren) rijden momenteel heel sterk. “We hebben een jong en talentvol team”, vervolgt Eitrem. “Op de trainingen pushen we elkaar enorm en zo worden we allemaal sterker.”

Voor Roest is het rijden van een baanrecord niets nieuws, hij deed het al vaker. Zijn vorige record op de 5000 meter reed hij in januari 2021. “Het ijs was toen bizar snel, maar vanwege corona mocht er helaas geen publiek in de hal zijn. Daarom is het vandaag extra mooi om zo’n snelle tijd te rijden, met al die fans op de tribunes. Ik heb er echt van genoten!”

Het Nederlands record op de 5000 meter staat nog altijd op naam van Sven Kramer (6.03,32). Hij reed die tijd in 2017 op het snelle ijs van Calgary. En laat nou juist daar de volgende World Cup verreden worden. Roest lacht: “Ik zat er vandaag maar een seconde boven, wie weet wat er in Canada mogelijk is. We gaan het zien. Eerst ga ik nog even goed trainen en dan hoop ik daar wel te pieken. Een wereldrecord? Het is niet onmogelijk, maar dan moet alles op z’n plek vallen. Ik moet dan zeker het niveau van vandaag hebben en misschien nog wel een stapje erbij.”

Kunnen in Calgary de vuisten weer de lucht in? | Foto : BSR AGENCY

Teamsprint gewonnen door musketiers van Reggeborgh
Femke Kok, Marrit Fledderus en Michelle de Jong zetten de beste tijd neer op de teamsprint. Ondanks dat dit onderdeel slechts tweemaal op het internationale programma staat dit seizoen, was het voor de vrouwen een waardevolle overwinning. Voor Fledderus was het zelfs het eerste goud in de World Cups: “Bijzonder dat we het met z’n drieën winnen.”

“We zitten in de luxepositie dat we elke dag met elkaar trainen, dan maakt het niet uit in welke volgorde we schaatsen,” vertelt Femke Kok. De taakverdeling was door de vrouwen zelf bepaald: “Zij hebben de 1000 meter in de benen en ik was nog helemaal fris. Dus ik had de meeste energie,” aldus slotrijdster Kok.

De derde musketier Michelle de Jong vindt dat de teamsprint vaker verreden mag worden. “Voor ons is het een mooi onderdeel, ook omdat er maar één 500 gereden wordt in het weekend. Het zou een boost geven voor het internationale niveau als het ook olympisch wordt.”

En nu een feestje voor de vriendinnen? “Met een theetje en een kwarkje zullen we dit vieren.” “Misschien een lekkere muntthee”, voegt Femke Kok lachend toe.

De drie musketiers op het ijs; een succesvol trio. | Foto : BSR AGENCY

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan