Meest voor de hand liggende vraag na twee extravagante explosies van snelheid, kracht en souplesse: wat dacht jij na het wereldrecord van Xandra Velzeboer: nu kan ik niet achterblijven?
Suzanne Schulting: “Nee, eigenlijk niet. Er kwam pas zo’n vijf minuten voor de start van mijn race op de 1000 meter een gedachte in me op. Nou, ik kan er ook wel voor gaan. Laten we het gewoon proberen. Het kwam vooral door de tijd van Hanne Desmet (de Belgische die als vast ‘teamlid’ van Oranje meetraint met Nederland, red.) die nogal scherp was. Kijk, de 500 meter is wat anders dan de duizend, die is sowieso het dubbele.”

Wat is het verschil met de vorige keer, toen je het wereldrecord pakte?
“Dat was in Beijing, op de Winterspelen, in de kwartfinale. Nu ging ik ervoor, destijds kwam de tijd eruit rollen, omdat ik op dat toernooi totaal niet bezig was met dat soort dingen. Vandaag reed ik het record volledig in m’n eentje, terwijl ik in China pas de laatste zes of zeven rondjes heb afgebouwd (sneller ben gaan rijden, red.).”

Foto: Dennis Kruijswijk - KNSB

Had je dit nodig, na de demonstraties van vorige week op de 1500 en 1000 meter, die beide goed waren voor goud?
“Het is wel heel erg lekker, maar dit heb ik eerder gedaan op trainingen. Ook tijdens de trials aan het begin van dit seizoen reed ik een heel sterke duizend meter. Alleen, dit hier is van een ander niveau, ik ging ook echt dood aan het eind van de rit. Ik heb nu geen bevestiging nodig van het feit dat ik hard kan schaatsen. Neemt niet weg dat het lekker meegenomen is om je eigen record te verbeteren.”

Geloof je dat je dit weekend de tijd op de duizend meter nog eens kan aanvallen?
“Ja, tuurlijk, dat zou heel goed kunnen. Als het ijs lekker is en de race snel zal zijn, waarom niet? Maar zondag draait het er vooral om dat ik weer goud win op deze wereldbeker. Dat was op de Spelen ook zo. Toen reed ik in de kwartfinale een wereldrecord waarmee ik heel blij was. Dat zou anders zijn geweest wanneer ik verderop in het toernooi naast de gouden medaille zou hebben gegrepen.”

Foto: Dennis Kruijswijk - KNSB

Vorige week in Montréal gaf je aan heel veel zin te hebben om de 500 meter weer te rijden. Je krijgt nu in het hoofdtoernooi op die afstand te maken met de wereldrecordhoudster! Dat lijkt me een aardige opdracht.
“Xandra heeft een bizar goed tijd neergezet. Dat zag je aankomen door de goede rondetijden die er steeds op de klok verschenen. Dat gebeurde eveneens met ons beiden in de trainingen, wat erg fijn is omdat je elkaar zo beter maakt. Ik denk niet dat ze had gedacht dat er zo’n snelle tijd zou worden gereden. Het is fantastisch voor het Nederlandse shorttrack, en tegelijkertijd voor het Nederlands team omdat er twee vrouwen zijn die zó had kunnen schaatsen. Ik hoop dat ik er zaterdag aan te pas kom, of beter, in de buurt kan blijven. Al moet ik vooral op mezelf concentreren. Ik heb nog weinig 500 meters gereden dit seizoen, en daarom verwacht ik dat het elke race beter zal worden. Mijn focus ligt vooral op het EK en WK, maar het is erg leuk dat ik er met Xan om kan vechten.” Ze schiet in de lach en verbetert de laatste woorden. “Ik bedoel: kan volgen, laten we dat eerst eens proberen.”

Alle uitslagen van de World Cup staan hier.