Tickets
Shop
Langebaan 17 nov 2022

Hervormingen Bjarne Rykkje werpen vruchten af in Noorwegen

Afgelopen weekend in Stavanger beleefden de Noren een fantastische wereldbeker, vooral dankzij Ragne Wiklund en Sander Eitrem. Er komen veel meer talenten aan in het Scandinavische land en dat is mede te danken aan de hervormingen van Noorse bondscoach, Bjarne Rykkje.

Foto : Soenar Chamid

Bjarne Rykkje, zoon van een Noorse vader en een Nederlandse moeder is voor het vijfde seizoen bondscoach van de Noorse schaatsploeg. “Toen ik begon, was er een generatie schaatsers die al aan de oude kant was. Die ploeg heb ik overgenomen en de eerste twee jaren mee gewerkt. Sinds deze rijders begonnen zijn met schaatsen, zitten ze vast in een bepaald regime. Waar wij in Nederland geloven in efficiënt trainen, zijn ze in Noorwegen van mening dat volume belangrijk is.” Als assistent-coach van Jac Orie was Rykkje gewend aan programma’s waarbij alleen de strikt noodzakelijke trainingen gedaan werden.

Aan Rykkje de taak om de filosofie te veranderen, al was dat geen makkelijke taak. “Ik moest een balans vinden tussen de Noorse cultuur, de Nederlandse kennis en wat uit de fysiologie belangrijk is." Maar als je gewend bent om veel te schaatsen, kan het eng zijn om minder te móéten trainen. “Precies daarmee heb ik geworsteld in het begin. Het was mijn geluk dat Sverre Lunde Pedersen in mijn eerste jaar veel succes had. Anders hadden de Noren nooit geaccepteerd hoe ik werkte.” In 2019 won Pedersen de wereldtitel op de 5000 meter en werd hij tweede op het WK Allround.

Rykkje die tijdens de World Cup in 2021 Pedersen coacht op de kruising. | Foto : Soenar Chamid

Door gebrek aan zelfvertrouwen doet Pedersen stapje terug
Sverre Lunde Pedersen heeft zich afgemeld voor de World Cup in Heerenveen. Na een mindere zomer verkeert hij niet in topvorm. Al ligt het volgens zijn coach niet aan het fysieke aspect, maar het mentale. “Sverre heeft een moeilijke periode achter de rug, in de zomer werd hij vaak ziek, waardoor een goede voorbereiding op het seizoen steeds onderbroken werd. Vooral in zijn hoofd had hij daar moeite mee. Hij denkt in de oude school: veel trainen. Daar voelt Sverre zich prettig bij en haalt hij vertrouwen uit. Maar omdat hij vaak ziek was, heeft hij dat gemist. Dan zag hij de andere jongens oefenen, terwijl hij dat zelf niet kon. Het schort hem aan vertrouwen. Met zijn fysieke vermogen zou hij prima mee kunnen rijden, maar als het hoofd niet wil, kun je van alles doen, maar dan gaat het niet.”

Door twee ongelukken op de fiets vorig jaar zomer is Pedersen bovendien behoedzamer geworden. “Als je over alle gevaren gaat nadenken, zoek je de grenzen niet meer op. Een topsporter kan niet alles voorzichtig doen. Hij heeft daar nog steeds veel moeite mee. Langzamerhand proberen we hem zo ver te krijgen dat hij zichzelf weer kan uitdagen. Dat gaat met vallen en opstaan, figuurlijk gelukkig, haha.”

“We geven hem nu wat lucht. Hij is hartstikke gemotiveerd om later in het seizoen het opnieuw te proberen. Zijn grote doel is het WK Allround in Inzell van 2024. Zijn val in Amsterdam (toen Pedersen in leidende positie viel op de afsluitende tien kilometer van het WK Allround 2018, red.) en het daardoor mislopen van de wereldtitel plagen hem nog steeds.” Om het vertrouwen op te krikken en meer te kunnen trainen, heeft Pedersen zelf de beslissing genomen om niet in Heerenveen op het ijs te verschijnen. Half januari zal hij voor het eerst weer aan de start staan, bij het nationale kampioenschap allround in Noorwegen. Daar zou hij zich kunnen plaatsen voor het WK Afstanden in Heerenveen in maart.

De dramatische val van Pedersen bracht de wereldtitel uit zicht, de honger is gebleven. | Foto : Soenar Chamid

“Twee jaar geleden zijn we begonnen met een generatieverandering door te voeren. De oude garde stopte ermee en het gat is opgevuld door jonge gasten. Soms waren die atleten eigenlijk te jong voor de ploeg, maar we hebben het rustig opgebouwd en nu lijkt het zijn vruchten af te werpen. De rijders die nu goed zijn, zijn tussen de 20 en 23 jaar en kunnen nog lang blijven schaatsen, dat is heel mooi.”

Bij de mannen maakt Sander Eitrem een enorme groei door. Tijdens de World Cup in Stavanger noteerde hij de snelste tijd van de dag op de 5.000 meter in de B-groep. Met 6.18,31 finishte hij ruim twee seconden sneller dan Patrick Roest (6.20,56), de winnaar van de hoogste categorie. Een verrassing voor zijn coach? “Sander deed eigenlijk niets anders dan in trainingswedstrijden. Met deze tijd had ik wel rekening gehouden, in Inzell had hij dit jaar al 6.18 op de klokken staan en in Hamar 6.19.”

“Dat er niemand sneller zou zijn, had ik dan weer niet verwacht. Dat weet je natuurlijk nooit, want daarvoor ben je afhankelijk van anderen. Ik leer de jongens ook om vooral met zichzelf bezig te zijn. En tijden vergelijken tussen de A- en de B-groep is sowieso heel lastig. De één zegt dat het ijs beter was in de ochtend, maar misschien was er wel meer wind in de middag. Aan die vergelijking wil ik niet meedoen.”

Door zijn winst in de B-divisie mag Eitrem in Heerenveen in de A-groep starten. Mogen we dan hetzelfde van hem verwachten? “Voor Sander komt er nu iets nieuws om de hoek kijken, hij moet  zien om te gaan met de druk. Meer ogen zijn op hem gericht. Ik weet zeker dat de uitslag anders zal zijn, dat kan alle kanten op.”

Eitrem is zeker niet de enige die bij de mannen op de deur klopt. Met Hallgeir Engebråten, Sigurd Henriksen en Peder Kongshaug vormt hij de nieuwe generatie Noorse schaatsers die aan de weg timmeren. “En vergeet Ragne Wiklund niet, zij is vaandeldraagster op dit moment.” De 22-jarige schaatsster won afgelopen weekend goud op de 3000 meter door onder anderen Irene Schouten te verslaan.

“Ragne kwam heel jong in de ploeg. In eerste instantie had ze nog wat puberproblemen, maar ze is uitgegroeid tot een bewuste topsportster. Ze let veel op de details en is perfectionistisch. Fysiek is ze nog niet uitgegroeid en haar races zou ze nog beter kunnen indelen. Technisch is ze al één van de besten van de wereld, het zijn vooral details die het verschil nu nog kunnen maken. Ik denk zeker dat zij het topniveau van Irene Schouten en Antoinette Rijpma – de Jong aan zou kunnen. Het wordt een mooie strijd, hopelijk kan ze zich dit jaar verder ontwikkelen."

Op haar 20ste werd Wiklund al wereldkampioene op de 1500 meter. | Foto : Sander Chamid

Ragne Wiklund over haar coach
“Het was een grote verandering toen Bjarne coach werd. Ik trainde veel minder dan ik gewend was. In het eerste jaar waren de resultaten goed, omdat ik veel energie over had. Maar op de lange termijn had ik het zowel met de Nederlandse als met de Noorse trainingsfilosofie niet uitgehouden. Mooi dat we de balans hebben weten te vinden.”

Wiklund kwam het eerste jaar in de relatief oude nationale selectie terecht. Gelukkig kon ze rekenen op de steun van haar coach. “Hij hielp me, ook de buiten de trainingen. Ik had geen idee wat voor schoenen of wat voor ijzers ik nodig had. Bjarne was er voor mij in het eerste jaar. Nog altijd wil hij weten hoe het met ons gaat, zodat hij daarop in kan spelen. Zo kunnen wij leren van hem en hij van ons."

Wil je de komende World Cup in hét schaatspaleis van de sport zelf meemaken? Kijk dan hier voor meer informatie over het evenement en toegangskaarten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan