Tickets
Shop
Langebaan 10 nov 2022

EK Allround en Sprint Hamar op de tocht

Door de stijgende energieprijzen wordt er gevreesd dat de tijd van het Vikingschip in Hamar voorbij is. Het is de enige ijsbaan in Noorwegen waar internationale kampioenschappen gehouden kunnen worden. Gekeken wordt of de grote ijshal omgebouwd kan worden naar een zaalvoetbalhal. De Noorse schaatsbond maakt zich ernstig zorgen en is bang dat de organisatie van het EK Allround & Sprint in januari 2023 en het WK Afstanden in 2025 dreigt te mislukken.

Voormalig assistent-trainer van Jac Orie, Bjarne Rykkje (44), en bondcoach van het Noorse schaatsteam beschrijft de situatie in Noorwegen en de mogelijke gevolgen voor zijn team. “Het zou een drama zijn voor het organiseren van kampioenschappen in Noorwegen. Het risico bestaat dat het EK in januari 2023 verplaatst moet worden. Ik denk dat men dit niet zover laat komen, maar dit is wel wat de gemeente Hamar (exploitant van het Vikingschip, red.) aangeeft, om de ernst van de situatie te duiden.”

De Noorse bondscoach gaat verder: “Mocht het Vikingschip dichtgaan, al is het voor een korte periode, dan blijven we in Stavanger trainen, waar de faciliteiten perfect zijn en de mensen heel behulpzaam. Daar voorzie ik geen problemen, maar het zou wel heel slecht zijn voor de schaatsers uit de omgeving van Hamar."

Daarnaast speelt er nog een ander belangrijk aspect voor de Noren. Rykkje: “Aan alle WK’s die de Noren hebben georganiseerd, is er geld verdiend. Deze opbrengsten gaan rechtstreeks naar onze ploeg. Dus voor ons is het heel belangrijk dat we grote toernooien blijven organiseren, zodat ons budget ook hoog blijft.”

Bjarne Rykkje: "Er bestaat het risico dat het EK in januari 2023 verplaatst moet worden." | Foto : Martin de Jong

Dat het Vikingschip getransformeerd wordt tot zaalvoetbalhal, zover ziet de 44-jarige coach het nog niet komen. “Ik denk dat dit vooral als pressiemiddel wordt gebruikt om de landelijke overheid wakker te schudden. De gemeente Hamar is exploitant van de ijsbaan, maar tegelijkertijd is het Vikingschip een voorziening van nationaal belang. Hierdoor wil de gemeente extra geld ontvangen vanuit de landelijke overheid. Er wordt momenteel op landelijk niveau flink onderhandeld.”

Rykkje vervolgt: “Het Vikingskipet is een markant gebouw en heeft een geweldige status in het land. Er ligt een rijke historie. Als gemeente Hamar zegt: ‘Dan moet het maar een voetbalhal worden’, zal dit het nodige in beweging brengen. Het voetbal is in deze omgeving niet zo winstgevend als het schaatsen, dus dit zal onderdeel van het spel zijn, schat ik.”

Bjarne Rykkje: “Het ‘Vikingskipet’ is een markant gebouw." | Foto : Soenar Chamid

Noorwegen was gastheer van het eerste WK Afstanden dat in 1996 werd gehouden. Het was tevens de enige keer dat Noorwegen dit kampioenschap heeft georganiseerd. Het Skøyteforbundet (Noorse schaatsbond) zegt dat er hard en lang is gewerkt om het evenement terug naar Noorwegen te halen en hoopt dat dit in 2025 werkelijkheid wordt. De Noorse Schaatsfederatie heeft tot 1 december 2022 de tijd om de ISU (de Internationale Schaats Unie) te laten weten of zij het WK in 2025 wel of niet zal organiseren.

Secretaris-generaal van de Noorse schaatsbond, Håkon Dahl, zegt in een interview met de landelijke pers: “In de afgelopen jaren hebben we twee zeer succesvolle allroundkampioenschappen georganiseerd. Het WK Afstanden werd telkens toegekend aan andere landen, terwijl dit het grootste kampioenschap is in onze sport, op de Olympische Spelen na, in termen van omvang en wereldwijde interesse. Vooral het binnenhalen van het laatste WK voor de Olympische Spelen in 2026 is extra mooi.”

Johann Olav Koss in een duel met Falko Zandstra tijdens het WK Allround in Hamar in 1993. | Foto : Soenar Chamid

Dahl is duidelijk over het mogelijk alternatief gebruik van het Vikingschip: “We hopen dat we goede oplossingen kunnen vinden. De provincie Innlandet heeft al 536 voetbalfaciliteiten, terwijl we slechts één kunstijsbaan in de provincie hebben. Het Vikingskipet is de enige goedgekeurde ijsbaan voor kampioenschappen in Noorwegen. Er is een heel sterke traditie van grote kampioenschappen in Hamar. Als we het Vikingschip niet hebben, zullen we van de lijst geschrapt worden als organisator van kampioenschappen.”

Hij voorziet net als Rykkje meerdere problemen. “Bovendien verliezen we een uiterst belangrijke ijsbaan voor een grote regio, en we hebben maar vier ijsbanen in Noorwegen. Slechts één ervan bevindt zich in Oost-Noorwegen. Als het verloren gaat, moeten schaatsers uit Oost-Noorwegen helemaal naar Stavanger, Bjugn of Kristiansund reizen. Voor de jeugd en de topsport zal dit zeer dramatisch zijn.”

Bjarne Rykkje: "Het Vikingschip is een voorziening van nationaal belang." | Foto : Soenar Chamid

Directeur van de Noorse ijshal, Tom Erik Hovde, geeft in de Noorse media aan: “De situatie is ernstig. De energiekosten zijn nog niet eerder zo hoog geweest. Na twee jaar van minimale activiteit door de coronapandemie zou ik het heel erg vinden om kinderen en volwassenen het schaatsen in het Vikingskipet af te moeten nemen.”

Men hoopt dat er nieuwe gelden komen om de verdere exploitatie van de ijsbaan te redden. Daarnaast geeft Dahl aan dat er zowel gekeken moet worden naar de exploitatiekosten als naar slimme investeringen voor de toekomst om de hal groener te maken. Volgens hem is het mogelijk om te investeren in energiezuiniger gebruik. Hij wijst erop dat het Vikingschip onder meer een groot dak heeft waarop zonnepanelen kunnen worden geplaatst.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan