Tickets
Shop
Nieuws 26 nov 2022

De la Porte is rap, maar Hoogendoorn heeft lef

De eenzame vluchters zijn de mannen (en vrouwen) die het marathonschaatsen zo mooi maken. Natuurlijk, met de prima eindsprint die Ivo de la Porte (foto) de overwinning opleverde in de Sjoerd Huisman Bokaal, was niets mis. Toch ontsnapte Roy Hoogendoorn evenmin aan het licht van de schijnwerpers, als smaakmaker van de finale in de Wokke Vastgoed Marathon van Hoorn voor de beloften.

Foto : Neeke Smit

Onbegonnen werk, schoot er door zijn hoofd, op het moment dat er nog tien ronden van de honderd te rijden waren. “Ja, een kansloze actie zei dat stemmetje, en ik moest denken aan verleden jaar, ook op deze baan. Toen schaatste ik er dertien solo en won ik de race. Dat was nu weer de bedoeling…”

Hoogendoorn, 21 en afkomstig uit Boskoop, kon er wel om lachen dat niet hij maar De la Porte met de zege aan de haal was gegaan. “Er kwam net te vlug controle van het peloton. Eerst zag ik Groenehartsport.nl tempo maken, daarna die gasten van Okay. Het bleef verschil bleef nog even zes, zeven seconden, maar ik wist ook wel dat er in de slotronden toch geen houden meer aan was. Jammer, niets aan te doen. Het was het proberen waard”, aldus de rijder van Ormer ICT.

Het was gewaagd en gedurfd, maar het werd helaas in het zicht van de finish ploeterend ten onder gaan voor Roy Hoogendoorn. | Foto : Neeke Smit

Veel kansen om nog eens op avontuur te trekken zijn hem niet meer gegund. Per 1 januari 2023 verdwijnen de schaatsen de kast in, en spoedig daarna meldt Hoogendoorn zich bij de… wielerploeg van Metec. Deventer, Utrecht en Breda staan nog op de kalender voor hem, daarna zwaait hij af. Dat is Igor Baars, de klassementsleider bij de B's, overigens ook van plan. Marathonschaatsen is leuk, fietsen geweldig, en wat Zuid-Hollander Hoogendoorn betreft, zijn toekomst. “Ik zie voor mezelf in die sport in elk geval meer mogelijkheden. Zowel sportief als financieel. De kans die me nu al wordt geboden bij Metec, is al prachtig”, aldus de student farmacie aan de universiteit van Utrecht die afgelopen seizoen in het tenue van Willebrord Wil Vooruit acht wedstrijden won, waaronder de Ronde van Oost-Vlaanderen. “Ik kijk ontzettend uit naar dat nieuwe hoofdstuk.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan