Tickets
Shop
Shorttrack 05 mrt 2022

Zilver voor Daleman op 1500 meter WK Junioren Shorttrack

Op de tweede dag van het WK Junioren Shorttrack in het Poolse Gdańsk heeft Angel Daleman zilver gewonnen op de 1500 meter. Haar teamgenoot van het KTT Zuidwest Daan Kos wist bij de mannen de A-finale te bereiken in het Hala Olivia ijsstadion en werd vijfde.

Foto : Arnoud Kos

De pas 14-jarige Angel Daleman maakte vrijdag en zaterdag al een sterke indruk en wist met het nemen van veel initiatief in haar races de finale te bereiken op het junioren wereldtoneel. De Leiderdorpse zat meteen goed voorin en verdedigde deze positie stevig. Met nog zeven rondes te gaan lag ze aan kop, totdat ze een ronde later door vijf rijdsters ingehaald werd. Ze herpakte zich goed en kwam op de derde positie te liggen. Deze stond ze niet meer af, waardoor de Zuid-Hollandse achter de Koreaanse Gilli Kim en de Canadese Florence Brunelle over de streep kwam. Doordat laatstgenoemde eerder in de race een val veroorzaakte bij haar landgenote Ann-Sophie Bachand, kreeg Brunelle een penalty toebedeeld, waardoor Daleman het zilver omgehangen kreeg.

Deltrap en Velzeboer kwamen tot halve eindstrijd op 1500 meter
Zoë Deltrap van het KTT Zuidwest kwam in de eerste rit van de halve finales op de 1500 meter in actie. Ze begon de race in tweede positie. Na drie rondes wilde ze bij de Canadese Ann-Sophie Bachand binnendoor om de tweede positie te behouden. Hierdoor kwam de Canadese bij het eerste blokje ten val. Deltrap liep hiermee een gele kaart op.

Zoë Deltrap in actie op de WK Junioren achter een Canadese en gevolgd door een Hongaarse. | Foto : Arnoud Kos

In de derde en laatste halve finalerit van de 1500 meter streden Angel Daleman en Michelle Velzeboer voor een plek in de finale. De Nederlandse vrouwen pakten vroeg in de race de leiding. Daleman voerde het tempo aan, gevolgd door haar landgenote op plek twee. Met nog vier rondes vloog de Koreaanse Yeonjae Jang naar voren. Ze nam Daleman in haar kielzog mee naar een plek in de finale. Velzeboer van het Wadro KTT Noord streed in deze race met de Italiaanse Katia Filippi om plek drie. Anderhalve ronde voor de eindstreep kwam de Nederlandse ten val, waardoor een plekje in de B-finale uitbleef.

Kos vijfde op 1500 meter
Angel Daleman haar teamgenoot van KTT Zuidwest Daan Kos had zich ook geplaatst voor de eindstrijd om de medailles op de 1500 meter. In de halve finale werd hij, terwijl hij de koppositie had, nog onderuit gereden door de Amerikaan Wesley Park en werd hierdoor toegevoegd aan de A-finale. Hier kende hij een sterk optreden. In een rit met acht rijders, lag de 19-jarige met nog vier rondes te gaan op de eerste positie, totdat de drie Koreanen in zijn race het gaspedaal intrapten. De Hongaar Peter Jaszapati wist mee te ontsnappen en werd vierde. Kos zijn tank was leeg na een zeer dappere race met veel initiatief en werd vijfde.

Daan Kos voert het tempo aan. | Foto : Arnoud Kos

Idse van Benthum van het KTT Midden-Oost en Jenning de Boo van Wadro KTT Noord troffen elkaar in de B-finale op de 1500 meter. Met nog 4 rondes te gaan pakte Idse van Benthum de leiding. Hij hield knap stand, totdat zijn landgenoot Jenning de Boo een halve ronde voor de finish een indrukwekkende inhaalactie buitenom plaatste evenals de Italiaan Davide Oss Chemper. De Boo was de sterkste en kwam als eerste over de streep. Van Benthum werd derde. De twee Nederlandse heren eindigden respectievelijk als negende en elfde op de schaatsmijl.

Meer informatie over de WK junioren shorttrack vind je hier  

Alle live uitslagen zijn hier te vinden


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan