Tickets
Shop
Nieuws 16 mrt 2022

Voskamp en Magnussen winnen De Zilveren Bal: 'Wilde mijn plezier delen met het publiek'

In 2020 was De Zilveren Bal haast het laatste evenement voordat het land door de coronamaatregelen in lockdown ging. Twee jaar later is de zelfbenoemde snelste schaatsshow ter wereld na de World Cup finale van afgelopen weekend weer de eerste gelegenheid dat iedereen een feestje kon vieren op de ijsbaan. Dione Voskamp (foto) en Bjorn Magnussen kroonden zich in Leeuwarden tot de sprintkampioenen.

Foto : Neeke Smit

Het coronavirus zorgde wel voor de nodige afmeldingen in de dagen voorafgaand aan het toernooi. Met Merijn Scheperkamp, Andzelika Wojcik, Erin Jackson en ambassadeur Gilmore Junio, die bij deze gelegenheid afscheid zou nemen van de sport, moest een paar grote favorieten voor de eindoverwinning de slotwedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Gelukkig stonden met Dione Voskamp, Femke Kok, Marrit Fledderus en Michelle de Jong bij de vrouwen en met Ronald Mulder, Jesper Hospes en Stefan Westenbroek bij de mannen genoeg sterke sprinters aan de start. 

De Nederlandse mannen wisten het toernooi echter niet succesvol af te ronden. Het podium bestond met een Noor en twee Italianen uit buitenlandse schaatsers. Voor Ronald Mulder kon dat de pret niet drukken. "Ik heb genoten en natuurlijk had ik graag in de finale gestaan, maar het is wat het is. Misschien is dit ook wel juist de bevestiging dat het klaar is." Met de vierde plaats in het sprinttoernooi over 100 meter sloot hij uiteindelijk zijn carrière af, Magnussen was in een spannende finale uiteindelijk Mirko Nenzi en Jeffrey Rosanelli te snel af.

Eerder op de dag was het de beurt aan de junioren. Marieke de Vries won de strijd bij de junioren B. Sterre van Schaik en Lianne van Gammeren eindigden als tweede en derde. Johan Talsma won bij de jongens met een tiende voorsprong op Mats van den Bos. Ward Dielissen finishte als derde. Bij de meisjes junioren C zette Marika de Glee de kroon op haar seizoen door in de finale Quinty Hersi en Talitha Renes te snel af te zijn. Daan van Zwienen was bij de jongens de snellere van Arjen Boersma en Geophrey Coenraad.

Bij de vrouwen was Dione Voskamp de rapste. Tegen Femke Kok en de verrassing van de dag Anna Boersma wist zij in de finale de snelste tijd van de dag op de klokken te zetten. In een slordige 10,50 werkte zij de afstand van start tot finish af. "Het is een toetje van het seizoen, maar dit is heel veel waard. Het podium halen was al echt een doel, maar ik ben echt heel blij dat ik win. Vanaf kinds af aan was ik al een snelle sprintster, dit jaar heb ik het pas echt onder de knie gekregen."

Voor de slotwedstrijd van het seizoen was de Zuid-Hollandse rijder dan ook nog best zenuwachtig, ook al was het in Leeuwarden vooral een feestelijk einde van het seizoen. Na alle coronaperikelen stonden schaatsers nu vrolijk aan een hapje en een drankje tussen het gewone publiek. Kok, die tweede werd, ging met jan en alleman op de foto en mocht zelfs een paar sneakers van een jonge fan signeren. Voskamp genoot ook volop van het feestje. "Het is lang geleden dat er publiek bij wedstrijden was en ze lijken daardoor wel extra enthousiast." Dat merkte de spurtster afgelopen weekend al bij de World Cup finale in Heerenveen, maar in de tunnel van licht, gejuich en muziek bij De Zilveren Bal was dat nog eens extra. Lachend, zwaaiend en spelend met het publiek reed ze op het oog ontspannen naar de start. "Ik wilde mijn plezier gewoon delen met het publiek", zei ze. 

Ze hoopt dat ze na haar goede seizoen bij Worldstream - Corendon volgend jaar opnieuw bij een goede ploeg onderdak kan vinden. Of dat opnieuw in het zwart van de ploeg van coaches Rutger Tijssen en Kosta Poltavets zal zijn, weet ze nog niet. "Ik ga zelf sowieso door, maar de contracten van de sponsoren liepen maar tot dit jaar. Ik hoop dat we lekker door kunnen, maar dat heb ik zelf niet volledig in de hand."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan