Tickets
Shop
Nieuws 01 mrt 2022

Ronald Mulder kondigt afscheid aan, Botman en Dijs verlengen contract

Ronald Mulder stopt na dit seizoen met schaatsen. De 36-jarige sprinter van Team Reggeborgh kent geen goed seizoen. Mulder wist zich niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Beijing en komt deze week ook niet in actie op het WK Sprint in Hamar.

Foto : Soenar Chamid

“Ik heb dit jaar niet het niveau gehaald wat ik voor ogen had”, vertelt Mulder. “En ik zie het ook niet gebeuren dat het volgend jaar beter gaat. Ik voel dat ik niet meer de souplesse heb om vrijuit te kunnen schaatsen. Op die manier wordt het mentaal ook zwaarder. Ik schaats om mee te doen om de prijzen, dat lukt niet meer. Dan is het tijd om te stoppen. Helaas, want het leven als topsporter is het mooiste wat er is. Het liefst was ik nog tien jaar doorgegaan met schaatsen."

Mulder raakte aan het begin van het seizoen, tijdens de Daikin NK Afstanden, geblesseerd aan z'n lies. Tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi stond hij wel weer fit aan de start, maar wist Mulder zich niet te plaatsen voor de Spelen. “Het OKT was mijn beste wedstrijd dit jaar. Daar ben ik eigenlijk wel trots op. Dat ik altijd kon leveren op belangrijke momenten. Maar nu was het niet genoeg. Anderen worden beter, ik word nu door de jongere generatie aan alle kanten voorbijgereden. En dan moet je eerlijk tegen jezelf zijn. Het was geen makkelijke keuze, maar nu ik de knoop heb doorgehakt, voel ik dat dit de beste beslissing is.”

Bij Team Reggeborgh zijn intussen twee contracten verlengd. Janno Botman en Wesly Dijs rijden ook de komende twee jaar in het groene pak van de hoofdsponsor uit Rijssen. Botman maakte drie jaar geleden na zijn juniorentijd de overstap naar de ploeg van Gerard van Velde en wist dit seizoen voor het eerst onder de 35 seconden op de 500 meter te schaatsen. De 26-jarige Dijs is al sinds het begin aan de ploeg verbonden en werd vorig jaar bij de NK Afstanden nog derde op de 1500 meter.

Mulder veroverde op de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji brons op de 500 meter. Zijn broer Michel, die twee jaar geleden afscheid nam, won toen goud. "Dat was een bijzondere dag. Nederland pakte de jaren ervoor nooit een medaille op de 500 meter en nu stonden we opeens met z'n drieën op het podium. Die bronzen medaille is een van mijn mooiste prestaties uit m'n carrière. Ik won dat jaar ook het wereldbekerklassement op de 500 meter. Dat was denk ik mijn beste seizoen ooit." In 2018 pakte Mulder de Europese titel op de 500 meter in Kolomna. In 2019 won hij bij de WK afstanden in Inzell goud op de teamsprint.

Ronald Mulder won op de Spelen van 2014 een bronzen medaille op de 500 meter | Foto : Martin de Jong

 Ronald Mulder is nog steeds in het bezit van het Nederlands record op de 500 meter (34,08). Hij reed die toptijd tijdens het WK Sprint van 2017 in Calgary. "Vijf jaar geleden alweer. Ik ben er best trots op dat ik dat record nog steeds heb." Mulder rijdt op 16 maart nog de Zilveren Bal in Leeuwarden en daarna zit zijn carrière er dus op. "Ik weet nog niet wat ik ga doen. Of ik trainer word? Zeg nooit nooit, maar op dit moment heb ik die ambitie niet. De komende tijd ga ik goed kijken wat bij me past. De kans is wel heel groot dat ik iets in de sportwereld ga doen, dat kan bijna niet anders." 

Bekijk hier het transferoverzicht langebaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan