Tickets
Shop
Nieuws 18 mrt 2022

Reggeborgh haalt Patrick Roest weg bij Jumbo-Visma

De deal is beklonken: Patrick Roest verhuist van Team Jumbo-Visma naar Team Reggeborgh. Hij tekent voor twee jaar. En naar verluidt zal in zijn spoor Marcel Bosker spoedig volgen. Ook Robin Derks, de 34-jarige coach die bij TalentNED en in Japan goed werk heeft afgeleverd, maakt de overstap naar de ploeg van Gerard van Velde.

Foto : Soenar Chamid

De 'goede gesprekken' waarvan de nog altijd slechts 26-jarige Lekkerkerker al enkele weken geleden sprak, hebben zoals verwacht geleid tot een overeenkomst met de formatie van (nu nog) voornamelijk sprinters. Juist dat aspect noemde Roest met nadruk toen hij - heel ongewoon in de langebaanscene - zelf open kaart speelde en aangaf te praten met Van Velde. "Het is belangrijk hoe het er training-technisch zal uitzien bij Reggeborgh, omdat daar voor allrounders nu nog geen voorzieningen zijn. Er moeten dan ook dingen veranderen, maar Reggeborgh heeft aangegeven dat men dat graag wil en kan. We zullen zien waartoe het leidt", klonk het na de eerste dag van de WK Allround in de catacomben van het Vikingskipet van Hamar,  Kennelijk zijn de plooien naar behoren glad getrokken...

Het vertrek van Roest is een heel pijnlijk verlies voor Hagenaar Orie, die zich in Beijing niet kon voorstellen dat zijn beste stayer de stal zou verlaten. Op dat moment gonsde het al van de geruchten over deze op handen zijnde transfer. "Nee hoor, ik verwacht dat Patrick zal blijven", reageerde de coach op de vraag of hij er rekening mee hield dat Roest zou kunnen weggaan. Maar na zeven seizoenen, met veel succes, is het tijd om elders te proberen een stap vooruit te doen. Zo is er drie keer individueel een wereldkampioenschap Allround gewonnen, drie zilveren medailles op de Spelen, een Europese titel Allround en twee Europese afstandstitels op de vijf kilometer. Onder leiding van Orie is er de jongste jaren een duidelijke stagnatie in de prestatiecurve omhoog te zien. Hoewel er tussendoor enkele keren drastische wijzigingen zijn aangebracht in de trainingsopbouw naar de hoofddoelen van de winter, hebben die zelden het gewenste effect gesorteerd. 

De magie tussen coach en pupil moet langzamerhand zijn verdwenen. | Foto : Soenar Chamid

Roest, een liefhebber pur sang van een aanvallende strategie in zijn races, moest zo nu en dan op advies van Orie zuiniger omspringen met zijn energie, of behoudender schaatsen. Hij heeft dat steeds gedaan, ervan uitgaand dat het bijsturen hem zou helpen weer snellere tijden te realiseren; iets waarnaar hij sowieso op zoek moest op het moment dat er ene Nils van der Poel op de bühne is verschenen. Die eigenaardige, maar oh zo slimme Zweed heeft de internationale top het zwijgen opgelegd zoals zelden is vertoond. Hoewel Roest veel respect heeft getoond voor de steeds terugkerende uitspattingen op het ijs die tot onwaarschijnlijke tijden leidden, heeft hij er voortdurend op gerekend dat de Scandinaviër vroeg of laat weer zou moeten buigen voor hem. De dubbele nederlaag in Beijing (op de vijf en tien kilometer) zijn echter als mokerslagen aangekomen. Wellicht hebben ze de boerenzoon het laatste zetje gegeven om aan een nieuw avontuur te beginnen.

Nils van der Poel monstert Patrick Roest na de 1500 meter op de WK Allround in Hamar. | Foto : Soenar Chamid

Dat valt ook tussen de regels op te maken uit het persbericht dat Reggeborgh vrijdag de wereld heeft ingestuurd. "Na de Olympische Spelen kreeg ik steeds sterker het gevoel toe te zijn aan een nieuwe omgeving. Ik heb veel gesprekken gevoerd en er de tijd voor genomen; met Gerard van Velde en Robin Derks heb ik meteen een klik gevoeld. Daarbij bewijst Reggeborgh dat het team succesvol is met een hecht team en een goede structuur. Dat spreekt me ook aan.” Over zijn verwachtingen is Roest duidelijk. “Ik hoop met een goed allroundteam en een nieuwe aanpak de komende jaren nog een stap te maken en samen mooie prijzen te winnen.”

Jumbo-Visma lijkt door het opstappen van Roest plotseling de contouren te krijgen van Van Veldes club: een sprintersbolwerk. Aan snelle mannen is geen gebrek, met Thomas Krol, Merijn Scheperkamp, Kai Verbij en Dai Dai N'tab als bekendste 'componenten'. Verder? Het is wachten op de jonge, talentvolle Beau Snellink (20) die gezien zijn jeugdige leeftijd echt niet onmiddellijk de toppen zal bestormen. Chris Huizinga en Kars Jansman zijn eveneens allrounders, maar hebben beiden nog geen verbazingwekkende resultaten afgeleverd, Bovendien is er intussen ook een 'saneringsronde' geweest van de vrouwentak die al niet zo groot was. Carlijn Achtereekte en Robin Groot zullen volgend seizoen geen deel meer uitmaken van het team. Wie er mogelijk wel toetreedt tot de rangen: Jorrit Bergsma. De Friese routinier kiest in dat geval puur voor de centen, omdat zijn favoriete disciplines - marathons rijden en de mass start - Orie weinig interesseren. Bergsma zal een geluk hebben, mocht hij als langebaanman niet hard genoeg meer rijden: er is altijd een marathonteam van Jumbo dat hem héél goed kan gebruiken...

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan