Tickets
Shop
Nieuws 04 mrt 2022

Klap voor Laurent Dubreuil: na positieve coronatest is zijn WK voorbij

Een wereldtitelstrijd met onnoemelijk veel horden: dat geldt onderhand voor de WK Sprint en Allround in Hamar. Op de tweede dag van het sprinttoernooi zal klassementsleider Laurent Dubreuil niet meer meedoen. De Canadees, donderdag winnaar van de 500 meter en derde op de 1000 meter, testte vrijdagmorgen positief op corona en staat dus aan de kant. Marcel Bosker, eind vorige week positief bevonden bij een PCR-test, kan daarentegen wel aantreden bij de allrounders die zaterdag beginnen aan hun strijd.

Foto : Soenar Chamid

Het wegvallen van Dubreuil, winnaar van olympisch zilver in Beijing, is een enorme aderlating voor het vier dagen durende evenement, dat de Noorse organisatie zo graag tot een waar schaatsfeest wilde zien uitgroeien. De vele afzeggingen - deels veroorzaakt door de oorlog in Oost-Europa - baarden al zorgen, maar ook de positieve uitslagen van rijders en begeleiders die her en der opdoken in het 'wereldje'  zorgden voor extra nervositeit. Daar was Jutta Leerdam een sprekend voorbeeld van. Zij werd begin deze week plotseling omringd door collega-rijders die bij een PCR-test 'sneuvelden', onder wie Dione Voskamp en de voor Engeland schaatsende Cornelius Kersten. "Ik ben voortdurend bang dat ik ook word besmet als het zo dichtbij komt", vertelde de Westlandse die hard op weg is naar haar eerste wereldtitel op de sprintvierkamp.

Zo ook Dubreuil kennelijk, die - nog volop in de strijd om de wereldtitel verwikkeld - alvast de voorzorgsmaatregelen trof om zich veilig  naar het volgende station van zijn bijna voltooide wereldreis te verplaatsen. Hij liet zich vrijdagmorgen testen op corona, zodat hij zaterdag in het vliegtuig naar Nederland zou kunnen vertrekken waar volgend weekend de World Cup Finale wordt verreden. In het klassement moet Dubreuil de eerste plaats verdedigen. Tot overmaat van ramp vernam hij dat het resultaat van zijn test verkeerd was uitgepakt. Naar verluidt deed hij onmiddellijk nog twee vergeefse pogingen een negatieve test te verkrijgen. Dat draaide op niets uit, waarna Dubreuil besefte dat er geen vervolg van zijn succesvolle toernooi zou komen.

"Ik ben ongelooflijk teleurgesteld over het feit dat ik niet meer kan deelnemen aan de tweede dag van dit wereldkampioenschap, omdat ik positief ben bevonden", meldde Dubreuil op zijn sociale media. "Ik heb er steeds alles aan gedaan om dit probleem te voorkomen. Helaas moet ik concluderen dat ik niet het geluk aan mijn zijde heb. Het wordt zwaar de races te volgen, wetend dat ik de beste uitgangspositie had om wereldkampioen te worden. Niettemin wens ik iedereen veel succes", zo besloot hij zijn korte verklaring.

Na overleg met Gerard van Velde (l) besloot bondscoach Jan Coopmans dat Femke Kok toch de teamsprint rijdt zaterdag. | Foto : Soenar Chamid

Bondscoach Jan Coopmans (teamonderdelen Nederland) heeft zich bedacht en stelt zaterdag op het WK-onderdeel teamsprint naast Jutta Leerdam en Dione Voskamp alsnog Femke Kok op. De Friezin van Team Reggeborgh, die donderdag nog ontstemd was over de selectie, verdient haar plek gezien de vorm die ze heeft geëtaleerd op de WK Sprint. In het tussenklassement staat ze als tweede genoteerd, net achter Leerdam. Coopmans: "Ik heb de eerste dag goed gekeken naar de wedstrijden van dit WK. Jutta reed goed en stabiel, Femke hetzelfde oordeel. Vanmorgen heb ik met haar coach Gerard van Velde gesproken, en hij daarna met Femke. Zij rijdt zaterdag de derde ronde van de teamsprint en vervangt Isabelle van Elst. Dat is ontzettend zuur voor Isabelle, maar dat is ook wat topsport is."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan