Tickets
Shop
Nieuws 26 mrt 2022

Jorrit Bergsma is akkoord met Jumbo-Visma

Het komt niet onverwacht, maar toch is het verrassend: Jorrit Bergsma zet zijn schaatscarrière voort bij Team Jumbo-Visma. De 36-jarige stayer die twaalf jaar heeft samengewerkt met trainer-coach Jillert Anema, kan onder leiding van Jac Orie de langebaan blijven combineren met het marathonschaatsen.

Foto : Soenar Chamid

De overgang van de ervaren Fries, die op de laatste Winterspelen onder zijn kunnen presteerde (vijfde op de vijf kilometer, vierde op de tien kilometer en achtste op de mass start), komt niet helemaal als een verrassing. Twee weken geleden, tijdens de World Cup Finale in Heerenveen, gaf Bergsma te kennen dat hij toe was aan iets nieuws. In zijn woorden viel toen ook ontevredenheid te bespeuren over de gang zaken rond een eventuele contractverlenging bij zijn huidige werkgever Team Zaanlander. Waar de besprekingen met drievoudig olympisch kampioene Irene Schouten al snel hadden geresulteerd in een nieuw, sterk verbeterde verbintenis, voelde het voor Bergsma ongemakkelijk nog in de ‘wachtkamer’ te moeten zitten.

“Misschien is het tijd voor wat anders”, gaf de olympisch kampioen tien kilometer van Sochi aan. “Ik heb nog altijd niets gehoord van mijn eigen team, al weet ik dat Jillert verder met me wil. Alleen, er is geen aanbieding. En dat vind ik best laat in het seizoen”, zei hij in de catacomben van Thialf. “Aangezien ik een van mijn betere jaren achter de rug heb, is het goed ergens anders te kijken.”

Jorrit Bergsma legt uit, Jillert Anema denkt er het zijne van. | Foto : Soenar Chamid

Anema reageerde een dag later laconiek op de uitlatingen van de rijder met wie hij al sinds jaar en dag kan lezen en schrijven. “Wanneer je zo lang bij mij zit en je eindelijk ergens anders je licht opsteekt, kan zomaar blijken dat je veel meer waard bent. Dan kan het zijn dat wij met onze salarissen veel te laag zitten. Ik heb iedereen in de ploeg verteld dat ze kunnen blijven, en niet voor wurgcontracten. We hebben voor volgend seizoen de sponsoring zo goed als rond, dus is er geen probleem. Ik heb alleen niet zoveel haast als andere ploegen die het nodig vinden om in januari al rijders te stelen van andere formaties.”

Jac Orie zette er des te meer vaart achter om zijn stal aan te vullen met een topper, zeker nadat de Hagenaar een goede week terug werd geconfronteerd met het definitieve vertrek van Patrick Roest naar Team Reggeborgh, niet veel later gevolgd door Marcel Bosker. Plotseling was zijn bolwerk van stayers – ook door het stoppen van Sven Kramer – ontdaan van de harde kern. Het contact met Bergsma werd geïntensiveerd en de voorbije week kwamen beide partijen tot overeenstemming, zowel financieel als over de invulling van de sportieve doelstellingen.

Hoewel Anema op de hoogte was van de schermutselingen tussen zijn kopman en Jumbo, moet het aanstaande afscheid van Bergsma hem rauw op het dak vallen. De twee zijn het afgelopen decennium onafscheidelijk geweest; niets kon hun goede verstandhouding verstoren, en de prettige samenwerking leidde tot grote successen. Zo bemachtigde hij onder meer drie olympische medailles (goud, zilver en brons), drie wereldtitels op de tien kilometer en verschillende nationale titels op de marathon (zowel kunstijs als natuurijs). Het is voor Bergsma te hopen dat hij zijn veelzijdige erelijst nog verder kan uitbouwen in een omgeving waar het langebaanschaatsen boven alle andere disciplines is verheven. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan