Tickets
Shop
Nieuws 17 mrt 2022

Jesper Hospes zwaait af bij De Zilveren Bal: 'Heb ervan genoten'

Hij had zijn schaatsen eigenlijk al drie maanden lang opgeborgen, maar voor De Zilveren Bal trok Jesper Hospes ze woensdagavond nog een keer uit de kast. De sprintwedstrijd in de Elfstedenhal is namelijk een kolfje naar zijn hand. Het leverde de Friese sprinter een mooie afscheidswedstrijd. "Als ik nu terugkijk op alles, was het een heel mooie tijd."

Foto : Neeke Smit

De afgelopen jaren heeft Hospes al langzaam aan het leven na het schaatsen kunnen wennen. Afgelopen jaren werkte hij al meermaals om zijn carrière financieel te ondersteunen en sinds de jaarwisseling is hij ook weer volle bak aan het werk. "Daar wen je snel aan hoor", aldus Hospes. "Sommigen zeggen dat je rustig moet beginnen, maar die transitieperiode heb ik de afgelopen drie jaar al gehad. Zo leer je plannen en druk zijn."

Ondanks dat de weg naar succes de afgelopen jaren vol obstakels lag, kijkt de 33-jarige sprinter tevreden terug op zijn laatste seizoen, waarin hij zich aansloot bij de Poolse ploeg. "Dit laatste jaar heb ik sowieso heel erg genoten van wat ik gedaan heb. Dat neem ik echt mee. Ik heb gedaan wat ik leuk vond en zo heel mooi afgesloten. Ik was in oktober echt goed en in vorm, alleen schoot het twee dagen voor het NK in mijn lies." Bij het OKT wist Hospes zich vervolgens niet te plaatsen voor de Olympische Spelen. Met Gijs Esders die terugkeerde van Team Reggeborgh had hij weliswaar een uitstekende ploegmaat, de prikkel die hij in Polen kreeg kon hij in Nederland net wat minder krijgen.

Nadien wist hij meteen dat zijn carrière erop zat. "Op 27 december ben ik gestopt, heb ik nog drie keer geschaatst met de ploeg, omdat mijn vader bij de Spelen zat en daarna niet meer. Donderdag stond ik pas weer op het ijs en dat ging heel erg goed. Het ging vandaag zoals ik had verwacht: je gaat vol, maar het lukt niet. De tweede omloop ging ik volle bak, want ik wilde graag nog een ronde verder. Alleen toen was ik langzamer. Dan weet je dat het echt mooi is geweest zo."

Bij De Zilveren Bal beleefde hij nog een keer hoe het was om als topschaatser aan de start van een wedstrijd te staan. Als ambassadeur van het sprinttoernooi werd hij achteraf door toernooidirecteur Jan Ykema nog eens extra in het zonnetje gezet. "Merijn (Scheperkamp, red.) was ziek, dus dan doe ik het met plezier. De kortebaan was echt mijn ding, vooral op natuurijs. Je ziet hier ook dat heel andere namen naar voren komen. Ik ben nog steeds de laatste kampioen op natuurijs. Dat is toch heel speciaal. Dit is het voorgerecht, de miniatuurversie, maar ook de moderne variant."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan