Tickets
Shop
Shorttrack 21 mrt 2022

Goud voor shorttrackster Deltrap bij EYOF op 1500 meter

Van 20 tot en met 25 maart wordt in het Finse Vuokatti het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) gehouden. Het doel van dit evenement is dat talenten tussen de 14 en 18 jaar leren hoe ze op grote evenementen het beste uit zichzelf kunnen halen. TeamNL is actief in vier sporten: shorttrack, kunstrijden, alpineskiën en snowboarden. Shorttrackster Zoë Florence Deltrap heeft op de eerste wedstrijddag meteen succes geboekt voor Nederland. De 16-jarige van het KNSB Talent Team (KTT) Zuidwest reed naar het goud op de 1500 meter.

Foto : TeamNL

Maandag werden bij het shorttrack de eerste EYOF-medailles uitgedeeld. Nederland behaalde in deze discipline meteen succes. Shorttrackster Zoë Florence Deltrap wist op overtuigende wijze de A-finale op de 1500 meter te behalen, door zowel in de kwartfinale als halve finale als eerste over de streep te komen. In de eindstrijd om de medailles, kwam ze na negen rondes op kop. Met tweeëneenhalve ronde te gaan deed de Hongaarse Maja Dora Somodi nog een inhaalpoging binnendoor, maar Deltrap liet dit niet gebeuren. Ze stond haar koppositie niet meer af en reed naar het goud. Somodi won het zilver en het brons was voor de Franse Eva Grenouilloux.

Op zaterdag spraken we de jonge shorttrackster al even vanaf de eetzaal in Vuokatti, na een lange reisdag vanuit Schiphol met de gehele oranje-equipe. Het is voor de eerste keer dat ze op de EYOF staat. Iets dat ze nog amper kon beseffen. “Aan het begin van het seizoen heb ik samen met mijn coach Benny Bruggemans bepaald dat dit mijn hoofddoel van het seizoen zou zijn. Dat ik hier nu ben, is wel heel gaaf.”

Zoë Florence Deltrap stapt van het ijs tijdens de EYOF in het Finse Vuokatti. | Foto : TeamNL

De rijdster van het KTT Zuidwest hoopte stiekem al op een goed resultaat op de langste afstand. “Op basis van de Starclasswedstrijden hoop ik op alle afstanden A-finales te kunnen rijden. Ik vind vooral de 1500 meter leuk en hoop dat ik hier in de top-3 kan eindigen. De 500 meter ben ik minder goed in, maar dat vind ik wel een gave afstand. De 1000 meter vind ik lastig. Op een 1500 meter is het vaak dat je langzaam begint en dan heb je een tactiek. Bij de 1000 meter ligt het tempo tegenwoordig vanaf het begin al vrij hoog en is het hierdoor meer een sprint geworden. Dat maakt het vooral lastig vind ik.”

Zoë Florence kon goed voorbereid naar Finland afreizen. Haar moeder Priscilla Deltrap-Ernst deed als shorttrackster mee aan de Spelen van ’88, ’92 en ’94. “Zij vertelde dat je bijvoorbeeld vaak lang moet wachten bij de openingsceremonie, voordat je mag gaan lopen. Fijn dat mijn moeder me dit al kon vertellen. Verder had ze als tip om vooral te genieten en plezier te maken. Naast alle individuele afstanden, heb ik ook veel zin in de mixed relay. Ik ken Bas van der Valk en Niels Bergsma (van het Wadro KTT Noord red.) goed en met Kiek Straathof zit ik in het team bij KTT Zuidwest, dus die ken ik sowieso heel goed. Met Kiek schaats ik al vanaf dat ik vijf jaar oud ben. We zijn hier bij de EYOF ook kamergenootjes. Dat vind ik erg leuk. Bovendien zou ik naast onze eigen wedstrijden graag bij het snowboarden en skiën willen kijken.”

Het viertal Bas van der Valk, Niels Bergsma, Zoë Florence Deltrap en Kiek Straathof tijdens een training in Vuokatti. | Foto : TeamNL

De shorttrackster uit het Brabantse Lage Zwaluwe deed begin maart ook al mee aan de WK Junioren in het Poolse Gdańsk en kan met de opgedane lessen haar voordeel doen bij de YEOF. “Ik heb geleerd dat ik geen gele kaart moet halen,” zegt ze lachend. Deltrap liep in Polen door een verkeerde inhaalactie op de 1500 meter deze kaart op. Ze vervolgt: “Mijn grootste les hiervan is dat ik met meer vertrouwen moet schaatsen en de wedstrijd in moet gaan.”

De bevestiging dat ze het kan, haalde ze ook uit de zilveren medaille die ze in Polen won met de damesrelay. “Ik heb veel felicitaties ontvangen en reacties van mensen die het heel gaaf vonden. Ik stond vermeld in de buurtkrant, dus toen feliciteerden zelfs mensen me die ik niet kende. Dat was wel heel leuk.”

Nederland heeft op de EYOF twee mannen en twee vrouwen afgevaardigd bij het shorttrack. Bij de vrouwen werd Kiek Straathof, teamgenoot van Zoë Florence Deltrap bij het KTT Zuidwest, vijftiende op de 1500 meter. Bij de mannen wisten zowel Bas van der Valk als Niels Bergsma van het Wadro KTT Noord de A-finale te bereiken op de langste afstand. Van der Valk, die op zondag de vlaggendrager was tijdens de openingsceremonie, kwam in de eindstrijd om het eremetaal ten val. Bergsma eindigde met een vierde plaats net naast het podium. In de kwartfinales van de mixed relay op maandag kwam het viertal probleemloos als eerste over de streep. Dinsdag staat de 500 meter en de halve finales van de mixed relay op het programma.
Zoë Florence Deltrap op het hoogste schavot op de 1500 meter. | Foto : TeamNL

Deltrap strijd deze week op het Finse ijs, maar bij terugkomst moet ze voor school ook nog hard haar best doen. “Vlak voor vertrek kreeg ik te horen dat ik voor 14 april al mijn toetsen moet inhalen. Ik zit in Mavo-4. Het is mijn examenjaar. Ik ben nogal een perfectionist, dus ik wil zowel school als schaatsen perfect doen. Door de trials begin januari om überhaupt naar de WK Junioren en de EYOF toe te mogen, had ik de toetsen uitgesteld en de lessen online gevolgd. Ik wilde niet het risico lopen om corona te krijgen. Veel klasgenoten dachten dat ik van school was, omdat ik er zo lang niet was geweest,” zegt ze met een lach. “Voor de rest vonden ze het wel heel cool. Soms kreeg ik tijdens de online lessen vragen of ik op de Olympische Spelen was, maar dat was ik niet. Dat is zeker mijn ultieme doel. De toetsen zijn zorgen voor na zondag.”

Na het goud op maandag, is de 16-jarige de EYOF fantastisch begonnen. Waar droomt ze nog meer van deze week? “Ik hoop dat ik veel kan leren en kan laten zien wat ik waard ben. Mijn coach grapte dat ik als doel moest hebben om de vlag aan het einde van de week te dragen, want dat zou betekenen dat ik deze week de beste resultaten heb behaald.” De bescheiden Brabantse benadrukt snel: “Dat was een grapje hoor!”

We zullen zien wie vrijdag met de Nederlandse vlag zwaait…

Vlaggendrager Bas van der Valk bij de openingsceremonie op zondag. | Foto : TeamNL

Alle shorttrackuitslagen van de EYOF vind je hier

Meer informatie over de EYOF is hier te vinden.  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan