Tickets
Shop
Nieuws 06 jul 2022

Marathonkalender '22-'23 klaar: van Jaap Eden ijsbaan tot Elfstedenhal

De jaarlijkse legpuzzel voor het marathonseizoen is zo goed als afgerond. De wedstrijdenreeks om de Marathon Cup begint op zaterdag 22 oktober (traditiegetrouw) in Amsterdam en eindigt met de finale op 11 maart 2023 in Leeuwarden. Eind januari en in de laatste week van februari verkast het peloton naar respectievelijk het natuurijs van de Weissensee en in Lulea.

“Hopelijk krijgen we een winter zonder de coronabeperkingen die ons de voorbije seizoenen hebben dwarsgezeten. Het was een flinke teleurstelling dat we door het hele programma in Oostenrijk een streep moesten zetten. Ook konden verschillende races voor de beloftedivisies vanwege het virus niet doorgaan. Maar niet getreurd, we gaan ervan uit dat we vanaf oktober op alle fronten in actie kunnen komen”, zegt Willem Hut, disciplinemanager van de KNSB.

Hij wijst op het jubileum dat de Jaap Edenbaan zal vieren: de vijftigste editie op de roemruchte openluchtaccommodatie. “Dat wordt op voorhand een speciale avond. Amsterdam is bijna een garantie voor spektakel, met prachtige winnaars. Het zal me benieuwen wie er deze keer aan het eind van de rit worden gehuldigd als de nummers 1. Alleen Sjoerd den Hertog kan zichzelf opvolgen, want in de andere categorieën (Lisa van der Geest, Topdivisie vrouwen; Gert Jan van Diepen, beloften mannen; Famke Minnee, beloften vrouwen) zijn de deelnemers gestopt of gepromoveerd naar de Topdivisie”, aldus Hut.

Sjoerd den Hertog (oranje pak) is de enige rijder die komende winter zijn titel in de Marathon Cup zal verdedigen. In de andere categorieën zijn de winnaars gestopt of gepromoveerd naar de Topdivisie. | Foto : Soenar Chamid


Opmerkelijke zaken op de kalender met veertien of vijftien races om de Marathon Cup, vijf Grands Prix op natuurijs en uiteraard de NK’s op kunstijs: in december staan er vooralsnog twee marathons gepland. “Dat is wat weinig”, vindt Hut. Er ligt een plan om in het weekend van 10 en 11 december twee dagen achter elkaar een wedstrijd te programmeren. “Dat hangt ook een beetje af van de ontwikkelingen rondom een vierdaagse. Na het stoppen van Trachitol als hoofdsponsor is het nog niet gelukt een nieuwe partner te vinden. Toch houd ik hoop dat die er alsnog komt, net zoals een naamgever voor de Marathon Cup. In dat geval wordt de vierdaagse tussen 15 en 18 december verreden."

Een wedstrijd in het schema van de Marathon Cup is vastgesteld op zondag 22 januari, In Alkmaar. Dat vloeit voort uit gesprekken met de NOS die op zondagmiddag meer ruimte heeft in haar programmering. Hut: "Ik wil kijken of een marathon op een ander moment ook aanslaat bij het publiek. Mocht dit probeersel slagen, dan kunnen we overwegen in de toekomst meer races naar de zondag te schuiven."

De nationale titels op kunstijs zijn te verdienen op de Jaap Eden ijsbaan, zoals gebruikelijk op nieuwjaarsdag. De baan in Groningen is het decor voor het NK jeugdmarathon (18 februari 2023) en op de Weissensee strijdenbehalve de toppers ook de Masters en de C-rijders om het rood-wit-blauw (26 januari 2023). “Tot slot, en dat vergeten we zeker niet, kijken we verlangend uit naar Nederlands natuurijs, zodat we nog meer wedstrijden aan de kalender kunnen toevoegen”, stelt Hut, die zaterdag 4 maart als datum voor de gewestelijke kampioenschappen heeft opgenomen in de seizoensplanning. "het is aan de gewesten zelf te bepalen welke invulling eraan wordt gegeven. De achterliggende gedachte is dat de beloften die het natuurijs van Lulea overslaan toch nog een soort opwarmer hebben voor de finale van de Marathon Cup. Bovendien krijgt de strijd om de gewestelijke titels zo een boost."

Een bron van zorg bij Hut is het waarschijnlijk ontbreken van een livestream zoals die de afgelopen seizoenen die werd verzorgd. “Zoals het er nu voorstaat, zijn er onvoldoende middelen de wedstrijden weer online te laten registreren. Van definitief afblazen is echter nog geen sprake. Ik geef nooit de hoop op dat er zich alsnog een partij meldt om de marathons ook thuis zichtbaar te maken."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan