Tickets
Shop
Nieuws 26 jun 2022

Jorrit Bergsma laat de skeelers in de tas zitten

Jorrit Bergsma (36) ging bij het Daikin NK Marathon op herhaling. Dat wil zeggen: net als vorig jaar in Rotterdam verscheen de gelouterde Fries met skeelers en toebehoren in Achterveld, maar bleven de spullen in de tas. Het onbestendige weer deed voor hem de deur naar de race al dicht voor er een meter was gereden. Hij was niet de enige afzegger...

Foto : Neeke Smit

“Met dit weer ben ik echt kansloos tegen mannen als Hekman”, lichtte Bergsma toe, wijzend naar de donkere wolken boven hem waaruit al wat spetters vielen. "Bovendien is de kans op valpartijen veel te groot en dat risico wil ik niet nemen. Ik word betaald om van de winter goed te schaatsen. Het zou leuk zijn geweest hier mee te doen, maar ik pas ervoor. Onderweg naar Achterveld heb ik in de auto Buienradar voortdurend in de gaten gehouden. Elk uur werden de vooruitzichten gewijzigd. Ik hoopte dat de buien zouden overwaaien en het parcours droog zou komen te liggen. Maar ik ben hier tegen beter weten in gearriveerd. Ik had kunnen starten, maar wat als ik in de hekken lig en geblesseerd zou raken? Dat zou ik mezelf niet kunnen vergeven.”

Hij toonde zich tevreden over de vorderingen die hij maakt in de opbouw naar het winterseizoen. “Het is allemaal nieuw. Er wordt bij Jumbo-Visma veel gefietst en het valt me op dat er veel jongens zijn die hard kunnen rijden. Dat is soms wel even afzien, ook wanneer Sven Kramer aansluit. Hij is nog steeds topfit hoor. Ik ben benieuwd wat het me zal brengen. De afgelopen jaren wist ik ongeveer wat ik kon verwachten als ik een bepaalde trainingsarbeid zou verrichten. Het is anders nu, dus ik zal moeten afwachten.”

Bij de vrouwen startte Bergsma's langebaancollega van Jumbo Evelien Vijn wel. Ze verliet de wedstrijd echter heel snel, omdat de omstandigheden op het natte en daardoor spekgladde asfalt haar te gevaarlijk werden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan