Tickets
Shop
Nieuws 12 jun 2022

Glenn Nijenhuis verbaast zichzelf tussen sprintelite

Verbaasd, maar vooral met een goed gevoel stapt Glenn Nijenhuis dinsdag weer in het vliegtuig naar Nederland. De sprintspecialist onder de Nederlandse topskeeleraars moest tijdens het randprogramma van de World Inline Cup (marathon) op Madeira weliswaar twee keer genoegen nemen met een vierde plaats, maar heeft in de gaten gekregen dat de ‘grote jongens’ hem niet zomaar meer aan de kant zetten.

Foto : Neeke Smit

Zondagmorgen kwam de Heerdenaar (op archiefbeeld) tweeduizendsten van een seconde tekort voor een podiumplek op de 100 meter. “Dat is jammer, al ben ik blij en verbaasd dat ik er zo goed bij zit. Sterker nog, het is me de voorbije dagen gelukt een aantal goede buitenlanders eraf te rijden. Plus: in de halve finale hadden mijn tegenstander en ik allebei een snellere tijd dan de uiteindelijke winnaar Jhoan Guzman. Dat geeft vertrouwen voor de komende periode, met onder meer de NK in het Vondelpark”, zegt Nijenhuis die lichte liesklachten overhield aan de vier dagen op het eiland 850 kilometer ten Zuid-Westen van Portugal.

“Niets ernstigs hoor, het zijn hier zware, lange dagen geweest, met weinig nachtrust. “Ik verwacht dat een rustdag voldoende is om woensdag weer fit mee te doen aan de eerste dag van de Vierdaagse die in Heerde begint. Dan staat er een 100 meter op het programma, en zaterdag in Staphorst opnieuw.”

Fleur Veen, tweede in de puntenkoers, liet de marathon aan zich voorbijgaan. Met het oog op de reeks marathons van komende week in Heerde (twee keer, Rijssen en Staphorst) vond ze het beter niet te starten. Ruurd Dijkstra kon niet eens kiezen: hij ontbrak wegens ziekte. “Ik heb koorts gekregen, denk dat ik een griepje onder de leden had”, aldus de rijder van A6.nl en teamgenoot van Veen. “De Vierdaagse stond überhaupt niet volledig in mijn planning. “Ik zou waarschijnlijk twee keer starten; nu even kijken of ik voldoende hersteld ben van de week.”

Dijkstra hoefde overigens niet erg te treuren om zijn absentie in de Cartaz Madeira Roller Marathon (onderdeel van de World Inline Cup), zoals het sluitstuk van de vierdaagse heet. Het gehele peloton werd compleet weggeblazen door Bart Swings. De Vlaming demarreerde vrijwel direct na het startschot en hield zo’n moordend tempo aan dat geen mens hem kon volgen. Wat nog knapper was: Swings kachelde de gehele afstand (zeventien rondjes over en rondom de boulevard) stoïcijns door zonder ook maar een seconde te verslappen. “Als een koning reed hij hier iedereen uit het wiel", had Dijkstra geconstateerd. "De hele Europese top stond aan de start. Onvoorstelbaar.”

Die mening deelde Rick Schipper, die de koers voortijdig had verlaten. “Het is de grote vraag wie deze man komende zomer moet stoppen op bijvoorbeeld de EK. Als de Fransen en Italianen een verbond smeden en er een smaller parcours wordt voorgeschoteld, liggen er misschien kansen.”

De uitslagen van de races op Madeira staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan