Tickets
Shop
Nieuws 19 jun 2022

Achterveld hunkert naar de NK inlineskaten

In Achterveld zal het op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni knetteren van de actie, wanneer het dorp de pleisterplaats is voor de beste inlineskaters van Nederland. Een ding is nu al zeker: student Arno Mijnten had zich geen betere stageopdracht kunnen wensen dan een Daikin NK op de weg organiseren.... en ook nog voor de deur!

Foto : NK Achterveld

Martin Mijnten stond niet meteen te springen na het belletje van de KNSB, ergens in december 2021. De vraag was simpel: of Achterveld niet opnieuw gastheer zou willen zijn van een nationale titelstrijd skeeleren. Natuurlijk, de prettige herinneringen aan de strijd om de marathonmedailles in 2015 (Gary Hekman en Bianca Roosenboom grepen goud), brachten de ondernemer aan het twijfelen. Zonder zijn vaste rechterhand en grote regelneef Co de Groot, die een lelijke ziekte onder de leden had, zou dat een behoorlijke klus worden. En de wetenschap dat het naderende 25-jarig bestaan van zijn winkel vol schaats- en skeelerbenodigdheden vast tot extra drukte zou leiden, hielp evenmin om enthousiast te worden.

In 2015 won Gary Hekman al zijn vijfde marathontitel. Dat gebeurde ook in Achterveld. | Foto : Neeke Smit
En voor de inmiddels gestopte Bianca Roosenboom was het destijds eveneens een mooie dag. Ze klopte Irene Schouten en Sharon Hendriks in de strijd om het goud. | Foto : Timsimaging

Toch staat het te gebeuren in het dorp met pakweg 1980 inwoners en gelegen in de Gelderse Vallei. Misschien is het ook wel het verhaal van het bloed dat kruipt waar het niet gaan kan. Of de beren op de weg die er plotseling niet meer zijn. 'Strijdmakker' Co is gelukkig weer opgekrabbeld. "Dat was een hele opluchting", erkent de 53-jarige Mijnten. Of het de doorslag heeft gegeven, is niet duidelijk; dat de stageopdracht van zijn zoon Arno, die een opleiding volgt tot event manager, naadloos aansloot bij het verzoek van de schaatsbond, lijdt geen twijfel. Trouwens, zou een NK de feestvreugde van het jubileumfeest van z'n zaak ook niet vergroten?

Mijnten-senior: "Plotseling zie je de puzzelstukjes op hun plaats vallen. In januari heb ik de KNSB laten weten dat we het zouden doen. Voor Arno een prachtkans: hij kon geen stageadres vinden, ook door alle corona-toestanden. Dit was echt iets voor hem, en ik had direct iemand die verantwoordelijk zou zijn voor de uitvoering van alle plannen. Sinds maart steekt hij wekelijks 32 uur in de NK. Vergis je niet, je hebt niet zomaar alles voor elkaar." "Inderdaad, er komt geweldig veel bij kijken", beaamt de 23-jarige Arno. "We doen het met een klein team, wat ervoor zorgt dat ik elke fase van het evenement doorloop. Zo wordt het een supergoede leerschool. Als ik iets vergeet, ontbreekt dat volgende week. Oftewel, het is een kwestie van heel scherp blijven opletten."

De mooie souvenirs van 2015 verleidden Martin Mijnten toch weer om op het verzoek van de KNSB in te gaan.

De Mijntens prijzen zich gelukkig met hun Achterveld dat ze afficheren als een 'sportief dorp'. het kostte vader weinig tijd partijen te vinden die financieel hun steentje wilden bijdragen, waaronder de Mechan Groep uit Achterveld. Het lijdt geen twijfel dat het volgende week een vrolijke boel in het centrum zal worden met schitterend inlineskategeweld, plus het nodige vermaak eromheen. Arno vervolgt: "Heel gaaf dat we twee dagen van competitie hebben. Het was even niet leuk te horen dat de NK 100 meter naar het Vondelpark is verplaatst, maar tegelijkertijd realiseerden we ons dat die beslissing ook wat lucht in het programma zou geven, bijvoorbeeld om het parcours voor de marathon gereed te maken."

Martin vult aan: "Het wordt volop genieten van alle andere disciplines op het uitdagende rondje van iets meer dan een kilometer, met vijf linkse en twee rechtse bochten erin én over een strook van honderd meter klinkers. De voorbije dagen zijn de medewerkers van de gemeente druk bezig geweest het asfalt waar nodig op te knappen. Ik heb nog gevraagd of er niet een heel nieuw laagje kon worden gelegd, maar dat werd afgewezen", zegt hij gekscherend. Alles ligt er nu strak bij. De skeeleraars racen vrijdag en zaterdag met 50 km/uur door het centrum, waar auto's niet boven de dertig mogen uitkomen."

Op naar de 24e en 25e. Een lokale held op wielen zal ontbreken, maar de broers Hoolwerf wonen niet ver weg. "Iedereen in Achterveld kent die jongens. Trouwens, Gary Hekman doet niet onder voor hen, sinds hij hier in 2015 de Nederlandse titel heeft veroverd. Alles is aanwezig om er een fijn feest van te maken. Heel eerlijk: daar past dan ook het 25-jarig jubileum van onze skeeler- en schaatszaak goed bij. Toch? 

Alle informatie over de NK in Achterveld staat hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan