Tickets
Shop
Shorttrack 21 jul 2022

Shorttracker Teun Boer wil relays rijden op hoog niveau

Shorttracker Teun Boer (21) maakte na het afgelopen seizoen de overstap naar de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS). De Nijmegenaar is net teruggekomen van zijn eerste grote trainingskamp als lid van het Nederlands team in het Italiaanse Bormio. We spraken hem over zijn passie voor relays, de Hongaarse shorttrackbroers Liu en over de nieuwe bondscoach Niels Kerstholt.

Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

Boer is een van de nieuwelingen van de NTS en is zeer te spreken over zijn eerste trainingsstage op het hoogste niveau. Niet veel sporters kunnen zeggen dat ze olympisch- en wereldkampioenen als teamgenoten hebben, maar dat is verrassend genoeg niet het eerste waar de 21-jarige over begint. “In Bormio trainden de Hongaarse broers Shaolin Sándor en Shaoang Liu met ons mee. Daar kan ik wel uren naar kijken. Van deze mannen valt zoveel te leren, zowel technisch als tactisch. Zij hebben de afgelopen jaren niet voor niets enorm gepresteerd (doelend op hun gezamenlijke medailleoogst van drie keer olympisch goud, acht wereldtitels en tien keer Europees goud, red.). Ze zijn echt een voorbeeld. Om de mogelijkheid te hebben met hen te trainen en erachter te schaatsen is ontzettend leerzaam.”

De Gelderlander maakte met goede vriend Niels Kingma vanuit het Wadro KNSB Talent Team (KTT) Noord de overstap naar de nationale selectie. Zijn andere kameraad Jens van ’t Wout stond afgelopen jaar al op de Spelen. “Extra leuk om nu met hen in het team te zitten. Daarnaast zijn er relatief veel jongeren in de ploeg, die ik al kende van vroeger of tegen wie ik tijdens wedstrijden veel heb gereden. De gevestigde orde kende ik minder goed, maar er heerst een gezellige sfeer.” 

Hongaarse shorttrackbroers Shaolin Sándor en Shaoang Liu trainen in Bormio met de NTS. | Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

Wanneer je in een nieuw team komt is het in het begin vooral aftasten. “Het was een grote stap met veel veranderingen. Alles was heel soepel geregeld, dat vond ik een groot voordeel. Dan vallen er ook weer lasten weg. Dat maakte de overgang heel prettig.”

De 21-jarige shorttracker hoefde niet te wennen aan de trainingen bij de NTS onder leiding van Kerstholt. “Ik denk dat dit komt omdat Niels Kerstholt voorheen een KTT-coach is geweest. Als ik met voormalig bondscoach Jeroen Otter z’n programma had moeten beginnen, was dit waarschijnlijk wel anders geweest. Niels is gewend om KTT-rijders training te geven. Hierdoor is er naar mijn idee iets meer focus op techniek en komen de trainingen wel overeen met wat ik gewend was. Ik vind het fijn dat de aandacht op techniek niet verloren gaat. Op dit vlak valt er nog genoeg te leren. Bovendien vind ik Niels laagdrempelig in zijn benadering. Je kunt een goed gesprek met hem voeren. Dat vind ik plezierig aan een coach.”

De bronzen medaillewinnaar op de 500 meter tijdens het NK senioren vervolgt: "Qua programma en opbouw zijn de relays bijvoorbeeld wel wat langer, maar dat vind ik juist wel leuk. Ik kijk er enorm naar uit om het komende seizoen de mixed relay en de mannenrelay te rijden op hoog niveau. Dit is wel andere koek dan dat ik tot nu toe heb gedaan. Ik houd enorm van deze teamonderdelen en ik ben er ook wel goed in. Ze duren over het algemeen langer dan een individuele afstand en de chaos heeft ook wel wat. Daarnaast is snelheid een van mijn sterke punten, wat in dit onderdeel goed van pas komt. Daarom vind ik de 500 meter ook een mooie afstand, maar met je teamgenoten iets bereiken is leuker dan alleen.”

Teun Boer (tweede positie in de baan) achter z'n maatje Niels Kingma. | Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

Boer woont al twee jaar op zichzelf in Heerenveen, vanwege zijn sport. "In Thialf moet ik nu alleen een kleedkamer verder lopen. Ik woon in hetzelfde appartementencomplex als shorttrackers Selma Poutsma, Sven Roes, Dylan Hoogerwerf en Friso Emons. Ieder heeft z’n eigen appartement en kookt voor zichzelf. Je hebt één gang met veel shorttrackers, op de derde verdieping zit er een paar en op de bovenste verdieping wonen shorttracker Hessel van Berkum en ik. Dat we verspreid zitten, vind ik niet erg. Teamgenoten zie ik tijdens de trainingen al genoeg.”

De tweedejaars student commerciële economie aan de Johan Cruyff Academy in Groningen hoopt dit seizoen de Invitation Cup goed te rijden en zich via deze weg te plaatsen voor de World Cups. “Dat is me tot nu toe nog niet gelukt. Op lange termijn ben ik meer van: we zien het wel. Ik wil veel leren, stappen maken en me technisch blijven verbeteren. Qua vrije tijd, gamen er veel in ons team. Dat doe ik niet. Ik vind het lekker om op de bank te Netflixen en als het kan, af en toe met mijn vriendin leuke dingen te doen. Die tijd is vaak schaars.”
Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan