Tickets
Shop
Nieuws 03 aug 2022

Schaatsen is voor Koen Verweij verleden tijd

Kort na de beëindiging van de relatie met Jutta Leerdam heeft Koen Verweij ook wereldkundig gemaakt dat zijn schaatscarrière voorbij is. Dat wekt niet veel verbazing, aangezien de blonde Noord-Hollander de jongste jaren al slechts mondjesmaat te zien is geweest in wedstrijden. Verweij (31) geeft aan dat zijn rug topsport niet meer aan kan.

Foto : Soenar Chamid

Dat is gebleken uit een aantal onderzoeken. “Ik ben niet iemand die dan maar gaat meedoen voor spek en bonen, omdat ik het zo leuk vind om rondjes te rijden. Als ik aan de start sta, wil ik strijden om eremetaal en het liefst grenzen verbreken. Nu dat niet meer kan, blijft er voor mij één optie over: stoppen”, zegt Verweij in een interview met De Telegraaf.

Hij noemt de wereldtitel allround uit 2014 (behaald in Thialf) het hoogtepunt van zijn loopbaan. Daarmee kwam een jongensdroom in vervulling. “Mijn vader werkte zich een slag in de rondte om mijn sport te kunnen bekostigen en bracht me overal naartoe. Als ik trainde, sliep hij in een slaapzak op de achterbank. Mijn moeder zorgde ervoor dat thuis alles perfect was verzorgd. Voor mijn zusje Dorien was het soms lastig dat er zoveel aandacht naar mij uitging, maar zij gunde mij de wereld. Toen ik in Thialf die titel pakte en daarna in de arrenslee zat met die krans om mijn nek, schoot die hele weg ernaartoe door mijn hoofd. Heel emotioneel, warm en mooi."

De zilveren medaille die hij tijdens de Winterspelen van Sochi (ook 2014) kreeg omgehangen, vond Verweij eerst een drama. “Inmiddels bekijk ik het als een heel mooie plak. Als ik goud had willen winnen, had ik harder moeten schaatsen. Dat deed ik een maand later dus wél door die wereldtitel allround te winnen.” De Koedijker veroverde in Peyongchang ook nog twee olympische medailles; brons op de ploegenachtervolging en de mass start. Daarnaast heeft hij vijf plakken van verschillende WK's, zowel allround als op individuele afstanden.

In de krant houdt Verweij zich een aardige spiegel voor, wanneer hem wordt gevraagd wat hij jonge atleten zou adviseren om te slagen. ,,Als je de beste wilt worden, moet je je afsluiten voor alles wat er niet aan bijdraagt dat jij de beste wordt. Ik zie dat nu ook vaak misgaan bij talentvolle voetballers. Die zijn dan niet opgegroeid met mooie materiële dingen en dromen daar wel van, waardoor ze daar te veel op focussen. Daar ben ik zelf misschien ook een voorbeeld van. Zorg voor mensen om je heen die je strak houden, geen foute meepraters. Vooropgesteld brengt het je nergens om steeds bezig te zijn met uiterlijk vertoon. Zeker in deze tijd, waarin het op social media soms net lijkt alsof iedereen multimiljonair is, is dat een gevaar. Het is zelden zo mooi als het lijkt."

Zijn toekomst ligt vooralsnog in de financiële wereld, zo vertelt hij tot slot. Hij is namens een investeringsfonds, Greenstar Capital, verantwoordelijk voor het opzetten van de commerciële tak. “Dankzij mijn ondernemende houding als schaatser heb ik nu het netwerk om het fonds groter te maken qua liquiditeit en naamsbekendheid. Ondertussen kijk ik met een glimlach terug op de tijd die achter me ligt. Ik ga de boeken in en zal herinnerd worden als een kleurrijke sporter. Ook in de toekomst zal er altijd wel iets te doen zijn rondom Koen, maar dan wel steevast in combinatie met het woord succes. Want geloof me, ik zal altijd het beste blijven nastreven”, belooft hij als laatste.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan