Tickets
Shop
Nieuws 23 jul 2022

Nederlandse kunstrijders naar ISU Grand Prix-wedstrijden

De WK-resultaten van het kunstrijpaar Michel Tsiba en Daria Danilova in het afgelopen seizoen hebben ervoor gezorgd dat het duo komende winter twee keer mag starten in de prestigieuze Grand Prix-competitie van de ISU. Ook Lindsay van Zundert is een startbewijs toegekend een ronde bij de vrouwen (individueel).

Foto : Soenar Chamid

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat er Nederlandse deelnemers van de partij zijn in de serie die uit zeven wedstrijden bestaat (inclusief de finale in Turijn). Karen Venhuizen, eerder dit jaar afgezwaaid als disciplinemanager voor het kunstrijden, was ooit de eerste die Nederland vertegenwoordigde. Tsiba en zijn partner Danilova zijn ingedeeld voor de eerste GP van het seizoen in het Amerikaanse Norwood (21-23 oktober) en de laatste van het rijtje in het Finse Espoo, van 25 tot en met 27 november. Hoewel de blijdschap overheerst, hadden de twee liever gezien dat ze een plek zouden hebben gekregen op het toernooi in Canada (Mississauga, 28-30 oktober) en het evenement op Japans ijs, in Sapporo (18-20 november).

“Michel en Daria zijn op de eerste plaats erg blij dat ze erbij zijn. Dat hebben ze te danken aan de negende plaats op het WK in Montpellier”, zegt internationaal jurylid Jeroen Prins. “Deze wedstrijddata komen echter wat minder goed uit bij het plannen van het schema voor het gehele seizoen. Daarom was er door de KNSB een verzoek ingediend voor de Canadese en Japanse GP. Nu de ISU daar niet in meegaat, zullen ze echt even moeten puzzelen welke andere wedstrijden ze rijden ter voorbereiding. Ach, dat komt ook wel in orde.”

Tsiba, vanuit Sochi (Rusland): “Het is een nieuwe situatie, want voor Grands Prix kwamen we nooit in aanmerking en daarom moesten we naar andere wedstrijden om ons te kwalificeren voor de grote toernooien als WK en EK. We zijn er inmiddels wel bij – en Lindsay eveneens – wat aangeeft dat we als Nederland toch iets goeds doen. Daria en ik kijken uit naar ons eerste optreden in Amerika. Espoo, de andere GP waaraan we meedoen, is altijd een happening met enthousiast publiek. We zijn druk in de weer met onze twee nieuwe programma's. Het draait lekker, we zijn in vorm en hebben er veel zin in.”

Lindsay van Zundert en haar choreograaf Benoit Richaud kunnen zich opmaken voor de GP in Angers. | Foto : Lindsay van Zundert

Dat Lindsay van Zundert in aanmerking komt voor een Grand Prix, die in het Franse Angers tussen 4 en 6 november, is enigszins een verrassing voor Prins. “De top-12 van de wereldkampioenschappen is zeker van deelname en daar behoorde ze niet bij. Haar positie op de wereldranglijst (29e) is gelukkig voldoende om toch naar een wedstrijd te kunnen, want ze is aangewezen door de ISU”, aldus Prins. "Het is een mooi gegeven dat ze straks haar kunsten kan vertonen op het GP-niveau. Als je daar eenmaal in meedraait, is het een stuk eenvoudiger in dat circuit te blijven, omdat het extra punten voor je ranking oplevert.”

Van Zundert (17) werkt momenteel hard om haar twee nieuwe küren onder de knie te krijgen. Prins heeft al enkele fragmenten ervan gezien, zij het zonder de bijbehorende sprongen. “De muziek is erg toegankelijk. Lindsay en haar choreograaf hebben echt iets gekozen waarin ze nog veel verder kan groeien. Het wordt afwachten hoe het hele plaatje eruitziet.”

Wie er in het individuele toernooi van de Grands Prix  bij de vrouwen mag meedoen, is hier te vinden. 
Het toernooischema voor de paren staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan