Tickets
Shop
Nieuws 22 jul 2022

KNSB heeft staf Shorttrack TeamNL weer compleet

De KNSB heeft de begeleidingsstaf van zijn nationale shorttrackselectie weer (bijna) compleet. Bondscoach Niels Kerstholt, die recent het roer overnam van Jeroen Otter die een sabbatical neemt, werkt voortaan met twee assistent-coaches. Dat zijn nieuwkomer Annie Sarrat en Kip Carpenter, die al sinds 2014 bij het team zit.

Foto : Dennis Kruijswijk

Sarrat (44), die zowel een Canadees als Frans paspoort heeft, kwam als jonge shorttrackster voor Frankrijk uit, waarvoor ze in 1995 deelnam aan de WK Junioren. Ze studeerde in Canada af als bewegingswetenschapper, werkte daar vele jaren als (bonds)coach en verzorgde ook de trainersopleiding. In 2006 ontving ze de Speedskate Canada Coach Award of Excellence. In 2020 kwam Sarrat naar Frankrijk, waar ze tot en met de Winterspelen van Beijing bondscoach was.

"Annie is fysiologisch goed onderlegd. Ze werkt gestructureerd, precies en is zeer professioneel”, zegt bondscoach Kerstholt (39). “Ik kende haar nog niet persoonlijk, maar we hebben duidelijk een klik met elkaar.” Sarrat was deze zomer al in Nederland en reisde begin deze maand ook met het team mee naar Bormio (Ita) voor het eerste trainingskamp van dit seizoen.

"Annie is fysiologisch goed onderlegd. Ze werkt gestructureerd, precies en is zeer professioneel”, zegt bondscoach Kerstholt over zijn nieuwe assistente. | Foto : Dennis Kruijswijk

De Amerikaan Kip Carpenter (43), olympisch medaillewinnaar op de 500 meter langebaan, maakt al sinds 2014 deel uit van de begeleidingsstaf van Shorttrack TeamNL. Hij verzorgde het materiaal (schaatsen en ijzers) van de rijders. De Amerikaan wordt nu assistent-coach, die onder meer langebaantrainingen op zich neemt. Hij blijft eindverantwoordelijk voor het materiaal, maar voor de uitvoering van dat werk hoopt de KNSB binnenkort een nieuwe materiaalman aan te trekken.

“De afgelopen acht jaar hebben we als team de harten van het Nederlandse volk gestolen”, zegt Carpenter. “Aan het begin van deze nieuwe olympische cyclus is onze staf versterkt met uitstekende mensen die zorgen voor nieuw elan. Je kunt je in het shorttrack, dat zich snel ontwikkelt, geen stilstand permitteren en dus zijn we weer volle bak gestart. Ik kijk ernaar uit om samen met collega-stafleden nieuwe successen te boeken, die passen in de Nederlandse traditie van excellente schaatsprestaties. We are the team behind the team."

Kip Carpenter, al jaren een vertrouwd gezicht bij de NTS. | Foto : Dennis Kruijswijk

Kerstholt is enthousiast over de samenwerking met rijders en vol vertrouwen over de nieuwe staf. “Er hangt een goede vibe. Met zijn allen willen we van shorttrack, dat de afgelopen jaren al enorm is gegroeid, de grootste sport van Nederland maken”, aldus de bondscoach.

Voor het eerst krijgt de nationale shorttrackselectie ook een fulltime teammanager, een functie die logisch voortvloeit uit de stevige ontwikkeling die het shorttrack heeft doorgemaakt. Geeske van Wijk (31) gaat per 1 september in die functie aan de slag. Zij is nu nog programmamanager topsport van de wielerbond KNWU. In die functie begeleidde ze onder meer de nationale wielerteams (weg, baan en mtb) bij WK’s en Olympische Spelen. “Het mooie aan deze nieuwe functie is dat ik de focus kan leggen op één team. Ik kan niet wachten om bij de shorttrackers aan de slag te gaan”, zegt Van Wijk.

De medische begeleiding blijft in handen van arts Karin Top. Teamfysiotherapeut Menno Schaafsma krijgt drie nieuwe collega’s: Shanice Booy, Jochum van Brummelen en Jane van der Knaap. Vaste krachten die zijn gebleven: embedded scientist Bjorn de Laat, voedingsadviseur Armand Bettonviel, krachttrainer Richard Louman en Wilf O’Reilly, die als disiciplinemanager nauw bij het team betrokken blijft. Tijdens zijn sabbatical is Jeroen Otter dit seizoen op de achtergrond als adviseur beschikbaar.

Shorttrack TeamNL is volop in voorbereiding op het nieuwe seizoen. De eerste wedstrijden staat gepland in eigen land voor het weekeinde van 8-9 oktober: de Dutch Open Shorttrack. De eerste World Cups van 2022-2023 worden verreden van 28 t/m 30 oktober in Montreal (Can) en van 4 t/m 6 november in Salt Lake City (VS).

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan