Tickets
Shop
Nieuws 08 jan 2022

Wennemars laat zich gelden op eerste dag NK Junioren

Het mag geen wonder heten dat Joep Wennemars keurig op koers ligt om zondag zijn eerste nationale allroundtitel bij de A-junioren mee te pakken. Na twee afstanden (500 meter en drie kilometer) voert hij de ranking aan voor Tim Prins, met een voordelige marge van 1.43 op de 1500 meter. In het vrouwenveld, waarin topfavoriete Evelien Vijn ontbreekt wegens ziekte, is de strijd spannender. Jade Groenewoud heeft 0,37 seconde voorsprong op Pien Smit en nog een seconde meer op Chloé Hoogendoorn.

Foto : Hanneke Mennens

Wennemars (19) gaat als een raket deze winter. De zoon van oud-wereldkampioen Erben Wennemars breekt om de haverklap persoonlijke toptijden (bijvoorbeeld drie op de Daikin NK Afstanden) en was in de World Cups voor junioren nauwelijks van het podium te slaan. Dat was zaterdag opnieuw het geval, want de rijder van de Dalfse vereniging De Stokvisdennen die inmiddels is opgepikt door de talentenfabriek van Gerard Kemkers (TalentNED) zegevierde op de 500 meter. Daarna moest hij in een direct duel op de drie kilometer een halve tel toegeven op ploegmakker Stijn van de Bunt, maar op de 1000 meter (goed voor een individuele nationale titel) die veel schaatsers aan zich voorbij lieten gaan, luisterde hij die prijs op met een baanrecord.

Als Jade Groenewoud (17), ook al lid van TalentNED, het koppie erbij houdt op de twee resterende onderdelen (1000 meter en drie kilometer), staat ze over een etmaal te luisteren naar het Wilhelmus. Vooral de slotafstand ligt haar goed: in de eerste World Cup bleek ze de enige die in de buurt van Vijn wist te blijven. De Hengelose dook als enige van de top-3 al verschillende keren onder de 4.10, waar Smit en Hoogendoorn nog niet de kaap van 4.20 hebben gerond.

De uitslagen van de eerste dag staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan