Tickets
Nieuws 14 jan 2022

Van het warme Spanje naar het snelle Heerenveen voor hervatting Marathon Cup

Na alle langebaantoernooien is Thialf dit weekend het decor voor de negende wedstrijd om de Marathon Cup. De competitie lag een maand stil na de wedstrijd in Breda, maar zaterdag hervat het peloton de strijd om de Cup. Tijd om het geheugen op te frissen!

Foto : Neeke Smit

Terugblik
De marathonrijders hebben de afgelopen maand zonder Marathon Cup niet stilgezeten. Op tweede kerstdag sloeg het gehele peloton het kerstdiner over en sprong met een snel kloppend schaatshart in de auto naar het noorden om de eerste natuurijswedstrijd in Noordlaren te rijden. Dankzij een sterke eindsprint pakte Maaike Verweij haar eerste overwinning, waardoor de gehele vrouwenformatie van Zaanlander nu minimaal één keer als eerste over de streep is gekomen. Bart Hoolwerf won later op de avond voor Jumbo-Visma de bokaal bij de mannen.

Dit seizoen lijkt alles wat Irene Schouten aanraakt in goud te veranderen. Ook tijdens de NK Marathon in Alkmaar op nieuwjaarsdag was dit niet anders, toen ze de rest van de kopgroep wist te kloppen met haar machtige sprint. Jorrit Bergsma maakte het feestje voor coach Jillert Anema compleet door het rood-wit-blauw te pakken na een enerverende wedstrijd, die uitmondde in een strijd tussen zijn ploeg en de geel-zwarte formatie van Jumbo-Visma. Daarna zijn veel teams op trainingskamp gegaan naar warmere oorden. Vooral de Spaanse eilanden Tenerife en Gran Canaria waren in trek bij de rijders die zich klaar hebben gestoomd voor de zware tweede seizoenshelft.

De beloften
Voor de beloften is het nog even nagelbijten of zij in Heerenveen mogen rijden. De huidige coronamaatregelen staan dit namelijk niet toe, omdat de Beloftendivisies niet onder topsport vallen. Alhoewel de KNSB hoopt op versoepelingen tijdens de persconferentie van vrijdag en alles in gang heeft gezet om deze wedstrijden te organiseren, wordt er ook rekening mee gehouden dat alleen de Topdivisies doorgaan. Daarom mag de top-20 van de Beloftendivisies en enkele aangewezen schaatsers meedoen bij de Topdivisies.

Wanneer er toch groen licht gegeven wordt, kunnen de rijders zelf beslissen in welke divisie ze willen rijden. Bij de beloften staat de top van het klassement dichtbij elkaar, dus de mannen en vrouwen zullen daar hun punten willen pakken. Bij afwezigheid van Evi Gelling wist Famke Minnee in december de koppositie in het klassement te veroveren. Olin Verhoog volgt op slechts drie punten. Marthijn Mulder staat bij de mannen eerste in de ranking, voor Arjen van Damme en Gert Jan van Diepen. Tussen de nummer 1 en 3 zitten slechts twee punten. De competitie is dus zeker de moeite waard om te vervolgen.

In Breda heroverde Famke Minnee de leiderstrui | Foto : Glenn Wassenbergh


Kanshebbers Topdivisie
Lisa van der Geest rijdt zaterdag in het oranje leiderspak van de Topdivisie vrouwen. Toch ligt voor haar niet de nadruk op het oranje, maar op de dagzeges. De coronaperikelen brengen te veel onzekerheid met zich mee om vol op het klassement te focussen, vindt ze. Zo miste Ineke Dedden al een wedstrijd door het virus en testten twee andere rijders na de NK Marathon positief. De rijdster van Palet Vastgoedonderhoud staat wel nog tweede in het klassement. Verder zal Janet Beers ook het podium willen halen. In de laatste vijf marathons werd ze driemaal vierde en deze vloek zal ze graag willen doorbreken. Naast deze namen maken uiteraard ook de vrouwen van Team Zaanlander kans op de zege. Irene Schouten en Marijke Groenwoud zitten volop in de voorbereiding op de Olympische Spelen, maar met Elisa Dul en Maaike Verweij hebben ze nog steeds twee sterke ijzers in het vuur.

De drie grote ploegen lijken net als in de eerste helft van het seizoen weer uit te gaan maken wie er aan de haal gaat met de overwinning bij de mannen. Klassementsleider Sjoerd den Hertog zal met zijn teamgenoten van Royal A-Ware / Ziuz, waaronder nummer drie Jordy Harink, proberen het sterke blok van Jumbo Visma te ontregelen. Daar zal Bart Hoolwerf het goede gevoel terug willen vinden na zijn val tijdens de NK Marathon. Hij kan rekenen op hulp van Mats Stoltenborg en Harm Visser, die de huidige nummer twee is van de ranglijst. Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk zal zich met Evert Hoolwerf en Crispijn Ariëns uiteraard ook mengen in de strijd.

Bart Hoolwerf zal revanche willen nemen na zijn val tijdens de NK Marathon. | Foto : Neeke Smit

Komende wedstrijden
Er staan na zaterdag nog vier Marathon Cups op het programma, met de finale op 12 februari in Den Haag. Vervolgens kunnen de koffers gepakt worden voor een reis naar Luleå. Omdat de wedstrijden op de Weissensee door de coronamaatregelen in Oostenrijk geen doorgang konden vinden, worden alle Grand Prix-wedstrijden in Zweden gereden.

Marathon Cup 9 - Victron Energy Marathon is vanaf 19.00 uur live te volgen via schaatsen.nl/live. Je vindt meer informatie over de wedstrijd op de kalenderpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan