Tickets
Shop
Nieuws 19 jan 2022

Stoppende Walsma gaat voor een toetje: ‘Wil er nog wat moois van maken’

Waarom stop je juist nu het zo goed gaat? Het is de vraag die Aggie Walsma de afgelopen dagen het vaakst te horen heeft gekregen sinds ze aankondigde haar schaatsen aan het eind van het seizoen op te bergen. Een logische vraag, want juist dit seizoen is misschien wel haar beste ooit. “Misschien is het juist daarom wel het moment om te stoppen.”

Foto : Neeke Smit

De 34-jarige Walsma is geen veelwinnaar te noemen, wel een stabiele factor in de koers. Ze was de afgelopen jaren goed voor vele ereplaatsen en zeker op natuurijs altijd voorin de koers te vinden. In haar twaalf jaar op het hoogste niveau van het marathonschaatsen won ze twee keer een wedstrijd, waaronder dit jaar de derde etappe in de Trachitol Trophy. Haar andere overwinning heeft zo zijn eigen plekje in de geschiedenisboeken van de marathonsport veroverd. Op 22 november 2014 won ze de eerste editie van de Sjoerd Huisman Bokaal, de wedstrijd in Hoorn die vernoemd is naar de in 2013 veel te jong overleden marathonschaatser.

Negatieve lading
De inwoonster van het Friese Bolsward zat al een aantal jaar tegen de keuze om te stoppen aan te hikken, vertelt ze. “Een paar mensen die dichtbij mij staan wisten dat ik twijfelde. Alleen elk jaar plakte ik er toch een seizoen aan vast. Daarom denk ik niet dat veel mensen dit nu aan zagen komen.” Toch heeft Walsma haar keuze gemaakt. “Je hebt geen garanties. Ik heb al een keer eerder een mooi jaar gehad en toen ging het jaar daarna helemaal niet zo goed. Het is beter zo te stoppen dan toch nog een jaar doorgaan en dat het dan tegenvalt.”

Want Walsma heeft de laatste jaren regelmatig met zichzelf geworsteld. “Ik had bepaalde verwachtingen van mezelf en wilde daarop verder bouwen. Maar als een wedstrijd dan niet goed ging, werd het een ding in mijn hoofd en maakte ik dat heel groot. De laatste paar jaar stapte ik vaak met een rotgevoel van het ijs. Dit jaar wilde ik graag met een betere mindset mijn carrière afsluiten. Daarom heb ik met mezelf afgesproken dat ik de dingen dit jaar veel beter zou relativeren en dat lukt. Natuurlijk baal ik bijvoorbeeld van een slechte wedstrijd als het NK, maar daarna is het klaar en is het door naar de volgende wedstrijd. Die negatieve lading is nu stukken minder.”

Toetje op natuurijs
En natuurlijk helpen de goede prestaties van de eerste seizoenshelft daarbij. Een overwinning en een derde plaats in Amsterdam gaven de moraal een flinke boost. Daarnaast heeft ze met Team Skadi een fantastische ploeg. “Dat is een cliché in de sport, maar in die twaalf jaar heb ik veel verschillende interpretaties van ‘goede sfeer’ mee kunnen maken. En dit is echt een topploeg. Eigenlijk wel jammer dat het na dit seizoen voor mij stopt.”

Nu dat hoge woord eruit is, wil Walsma de komende weken extra genieten van de wedstrijden die nog komen. Helaas geen wedstrijden op de Weissensee, waar ze goede herinneringen aan heeft. Heel even overwoog ze nog haar carrière te verlengen, maar de vier wedstrijden op het Oostenrijkse bergmeer vond ze uiteindelijk geen reden om door te gaan. “Dat is niet eerlijk naar mezelf. Ik had er graag nog eens gereden, maar het is wat het is.” En dus gaat het vizier nu op het extra lange verblijf in Zweden. Op het natuurijs aldaar hoopt ze op een mooie afsluiting van haar carrière, mits het coronavirus geen roet in het eten gooit voor de gymdocent in het basisonderwijs.

“Je denkt altijd wel ergens aan corona, maar ik ben er nu wel mee bezig in mijn laatste jaar. Ik wil absoluut geen corona oplopen vlak voor Zweden. Dat zou echt verschrikkelijk zijn. Je hebt het deels zelf in de hand, maar soms overkomt het je. Ik ga er alles aan doen om dat te voorkomen en dan gaan we er hopelijk nog wat moois van maken.”


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan