Tickets
Shop
Nieuws 09 jan 2022

Scheperkamp grijpt net naast goud bij EK-debuut, hoofdprijs voor Michalski

Merijn Scheperkamp heeft bij zijn debuut op de EK Afstanden zilver veroverd op de 500 meter. Zijn 34,61 was slechts een honderdste langzamer dan de winnende tijd van Piotr Michalski. De Pool volgt Pavel Kulizhnikov op, die er dit weekend niet bij is. Dai Dai N'tab eindigde op de derde plaats.

Foto : Soenar Chamid

Bij afwezigheid van de wereldtop op de 500 meter waren de prestaties zondagmiddag in Thialf moeilijk op waarde te schatten. Titelverdediger Pavel Kulizhnikov was net als veel Russische topsprinters niet naar Nederland afgereisd en uiteraard waren de Aziaten, Amerikanen en Canadezen ook niet van de partij. De strijd om de Europese titel was er gelukkig niet minder om.

Ondanks dat de 21-jarige Scheperkamp bij zijn EK-debuut goud pakte op de teamsprint en individueel zilver op de 500, baalde hij wel. "Op een honderdste tweede worden is altijd zuur. Natuurlijk ben ik wel blij dat ik sowieso op het podium stond.Als hij me met een tiende verslaat, denk ik 'okay, it's yours. Nu laat ik het gewoon liggen bij de start en dat is zonde. 9,8 is geen opening die bij mij hoort."

Wat de jonge Hilversummer wél goed deed, is dat hij zich wederom tot beste Nederlander ontpopte op de kortste sprintafstand. Twee weken geleden was hij al de snelste tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi, waarmee hij een startplek afdwong voor de Spelen in China. Het leverde hem een stortvloed aan reacties op. De overweldigende media-aandacht, van alle binnenlandse sportredacties, maar ook het Jeugdjournaal, bracht voor dit toernooi wel weer de nodige druk met zich mee. 

"Alle reacties waren positief: ik had het niet echt gestolen", aldus Scheperkamp. "Alleen voor mijn gevoel was die plek voor Dai Dai, ook gezien zijn geschiedenis op het OKT. En nu lukt het hem weer niet. Daardoor heb ik mezelf vooral aangepraat dat ik me weer moest bewijzen. Ik wilde vandaag laten zien dat ik thuishoor op de Spelen, dus ik was gebrand om een goede rit neer te zetten."

Foto : Soenar Chamid

Volgens Dai Dai N’tab hoeft Scheperkamp zich niet schuldig te voelen. "Ik had op het OKT moeten winnen, dat heb ik niet gedaan. Daar kan hij niks aan doen. We doen allebei ons best en rijden altijd om te winnen. Uiteindelijk moeten we met elkaar prijzen pakken de komende jaren. Dan heeft het geen zin om rancune naar elkaar te hebben." Logischerwijs baalde de nummer drie van de 500 meter op het EK nog wel steeds van het mislopen van de Spelen. "Daar ben ik nog steeds goed ziek van."

Het nieuwe jaar begon voor N’tab al niet veel beter. "Ik heb een klote week achter de rug. Een kennis van mij - waarmee ik Oud en Nieuw heb gevierd – testte positief op corona. Dus ik moest in quarantaine. Vanaf Nieuwjaarsdag heb ik niet meer op het ijs gestaan. Alleen wat op de hometrainer gezeten en buikspieroefeningen gedaan. Dan is mijn tijd van 34,76 nog best wel aardig… Ik probeer me nu te richten op het NK Sprint en wil me plaatsen voor het WK. Meer kan ik niet doen."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan