Tickets
Shop
Kort door de bocht 08 jan 2022

Russen mogen weer meedoen aan EK, Jackson mist plaatsing voor Spelen

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, shorttrack- en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Russische schaatsers van start op EK
Meerdere Russische schaatsers gaan op de tweede dag van de EK afstanden in Heerenveen van start. De Russen waren afwezig in Thialf op de eerste dag van de EK afstanden. Vanwege een aantal coronagevallen zat de ploeg uit Rusland al een paar dagen in quarantaine in een hotel in Sneek. Angelika Golikova en Daria Kachanova gaan van start op de 500 meter. Olga Fatkulina, de titelverdedigster, is positief getest en ontbreekt. Ruslan Zacharov, Sergey Trofimov en Alexander Rumyantsev starten op de 5000 meter. Anastasiia Grigoreva, Evgeniia Lalenkova en Elizaveta Golubeva rijden de 1500 meter.

Erin Jackson plaatst zich niet
Erin Jackson heeft naast een Amerikaanse ticket op de 500 meter gegrepen voor de Olympische Spelen van Beijing. De 29-jarige sprintrevelatie van dit seizoen verprutste haar race tijdens de Amerikaanse trials in Milwaukee en eindigde als derde, waar een plek bij de eerste twee nodig was. Jackson won dit seizoen vier van de acht wereldbekerraces op de 500 meter en staat eerste in de wereldbekerstand. Op het laatste rechte stuk naar de finish maakte de favoriete voor olympisch goud echter een misslag en finishte in 38,24. Brittany Bowe (37,81) en Kimi Goetz (37,86) waren sneller. Om nog een kans te maken op een startbewijs moet een van haar landgenotes haar plek echter opgeven. "Ik geef de hoop nog niet op. We wachten af en zullen zien wat er uitkomt", reageerde Jackson bij de omroep NBC. 

Elfstedenmusical 'De Tocht' populair
Voor de musical De Tocht, over de Elfstedentocht, zijn binnen drie dagen al 17.500 kaarten verkocht. De show moet vanaf oktober in Leeuwarden draaien. De kaartverkoop begon dinsdag, exact 25 jaar na de laatste tocht die werd verreden. De Tocht gaat over vijf jeugdvrienden die de Elfstedentocht willen gaan rijden en is in navolging van de grootschalige productie Soldaat van Oranje ook een zogenaamde 'spektakelmusical'. Dat wil zeggen dat voor de opvoering ervan een compleet nieuw theater wordt gebouwd, waarin een ijsvloer van 2000 vierkante meter komt te liggen.

Schaatspostzegels in omloop
PostNL heeft op 3 januari 2022 het postzegelvel Typisch Nederlands - schaatsen uitgebracht. De meerjarige serie is in 2022 gewijd aan vijf sporten waarin Nederlanders uitblinken. Op de postzegels van het postzegelvel Typisch Nederlands - schaatsen staat een illustratie van een schaatser in actie die een bocht. In de achtergrond lopen vier brede lijnen in een ovale vorm, als symbool voor de typische plattegrond van een ijsbaan. De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via PostNL.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan