Tickets
Shop
Nieuws 08 jan 2022

Roest zegeviert bij afscheidswedstrijd Kramer in Thialf

Voor de tweede keer in zijn carrière heeft Patrick Roest de Europese titel op de 5000 meter veroverd. De rijder van Team Jumbo-Visma versloeg landgenoot Jorrit Bergsma met een tijd van 6.11,54. Achter Bergsma eindigde de Noor Hallgeir Engebråten als derde.

Foto : Soenar Chamid

In een leeg Thialf ging de grootste aandacht echter uit naar de laatste ronden van een groot kampioen: Sven Kramer. De troosteloze omstandigheden konden de race van weinig opsmuk voorzien en Kramer zelf maakte er ook geen race van om in de geschiedenisboeken op te nemen. De 6.18,11 was goed voor de zesde plaats.

“Als dit de laatste wedstrijd van het seizoen zou zijn dan ben je er toch emotioneler mee bezig", was zijn oordeel naderhand. "Nu kijk ik toch vooral vooruit naar de Spelen. Dat neemt misschien wel een beetje de emotie van zo’n dag als vandaag weg. Het was gewoon geen super rit. Gisteren reed ik gelukkig wel goed bij de ploegenachtervolging, die was heel belangrijk voor ons.”

Kramer eerder dit seizoen bij de World Cup in Polen | Foto : Soenar Chamid

Patrick Roest was zichtbaar blij met de overwinning. Het vuistje na afloop zei genoeg. “Winnen is altijd mooi. Het was gewoon een strakke rit. Het kan zeker nog sneller, maar voor vandaag was het goed genoeg. Het ijs was niet super, daarom ging ik toch wat rustiger van start. Ik was ook wel blij dat ik in de laatste rit mocht rijden, dus ik wist al wat de anderen voor tijd hadden neergezet.”

Een Europese titel winnen is natuurlijk leuk, maar het grootste doel voor Roest blijft natuurlijk de Olympische Spelen. “Daar draait het dit seizoen om. Daarom was dit wel een goede generale. Je haalt uit deze race weer dingen die beter kunnen. Ik weet dat het nog sneller kan.” Ook bij Roest sloop de vermoeidheid er na het OKT een beetje in. “Je probeert die piek nog wel een weekje door te trekken. Maar je voelt gewoon dat je wat vermoeid begint te raken. Ik wilde vandaag nog een keer alles geven, nu is het tijd om wat rust te pakken en weer wat meer te trainen.”

Nils van der Poel wordt gezien als de grootste kanshebber op goud, straks in Beijing. De Zweed stond vandaag echter niet aan de start. Roest heeft geen idee hoe groot het gat momenteel is tussen hem en Van der Poel. “Er reed hier wel een andere Zweed, het gat met hem was behoorlijk groot”, grapte Roest. Hij doelde op Wilhelm Ekensskär, die in 7.05,37 verreweg als laatste eindigde. “Ik weet dat Van der Poel de grote favoriet is voor Olympisch goud en dat hij de man is om te verslaan. Ik moet in China alles geven en dan zullen we zien wat de uitslag is.”

Teamsprint
De Nederlandse mannen hebben eerder op de dag het goud veroverd op de teamsprint. Merijn Scheperkamp, Kai Verbij en Tijmen Snel reden een snelle tijd van 1.19,71. Het baanrecord van de Russen, die hun titel niet verdedigden, kwam echter niet in gevaar. De Nederlanders waren nipt sneller dan de Noorse ploeg, die met Håvard Lorentzen, Bjorn Magnussen en Henrik Fagerli Rukke het zilver pakten. De Poolse mannen grepen het brons.

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan