Tickets
Shop
Nieuws 10 jan 2022

Positieve coronatest bij coach brengt Lindsay van Zundert niet uit balans voor EK

Lindsay van Zundert (16) is veilig en wel gearriveerd in Tallinn, om daar mee te doen aan de EK Kunstrijden. Dat geldt echter niet voor haar Vlaamse coach Carine Herrygers, die verstek heeft moeten laten gaan vanwege een positieve coronatest. Geen nood, de toekomstige vlaggendraagster van TeamNL op de Winterspelen wordt deze week bijgestaan door de 25-jarige assistent-coach Thomas Kennes. Die maakt zich geen zorgen na de plotselinge 'turbulentie'. Even de stemming peilen in Estland.

Foto : Soenar Chamid

Carine test positief. Zo schuif je in een klap door naar de positie van hoofdcoach op de Europese kampioenschappen. Je carrière belandt zo wel in een stroomversnelling!
Thomas Kennes: “Nou, dat valt mee. Ik ben trouwens geen hoofdcoach, maar ik vervang Carine omdat ze thuis moest blijven na die positieve test.”

Was dat schrikken?
TK: “Je bent in deze periode in principe voorbereid op alles en kunt pas afreizen naar Estland wanneer je een negatieve uitslag krijgt. Natuurlijk had ik hiermee geen rekening gehouden. We stonden zondag op het ijs in Utrecht toen Lindsays moeder naar beneden kwam en me vroeg of ik deze week haar dochter kon vergezellen naar Tallinn. Ik wist niet wat ik hoorde. Hoezo dat dan?, vroeg ik. 'Carine is positief getest’, was haar antwoord. Een uur later deed ik al een PCR-test. Het resultaat daarvan laat 24 uur op zich wachten, maar we moesten maandagmorgen al vertrekken. Rond een uur of twaalf Nederlandse tijd zijn we geland; we zaten in de bus naar het hotel en gelukkig kreeg ik net voor aankomst daar de uitslag: negatief. Het avontuur kan beginnen.”

Zo’n situatie is voor Lindsay ook lastig, denk ik.
TK: “Het voordeel is dat de laatste drie maanden – sinds ik als coach bij haar ben betrokken  – ongeveer de helft van de trainingstijd met haar op het ijs ben. Ik zie haar drie keer per week, Carine eveneens, wat dat betreft is ze aan me gewend. Lindsay ken ik al heel lang, we hebben samen geschaatst en bij SKN (Stichting Kunstrijden Nederland, red.) gezeten. Je bouwt heel snel een band op met rijders die je wekelijks een aantal keer ziet. Uiteraard is het even omschakelen, maar echt wennen? Nee, dat geloof ik niet.”

Thomas Kennes werd in 2020 Nederlands kampioen solorijden. "Een hoogtepunt voor mij", zegt hij. | Foto : Soenar Chamid

Carine is wel degene met wie ze straks naar Beijing zal gaan. In dat opzicht kan het wel wat vervelender zijn dat ze nu ontbreekt bij de generale repetitie.
TK: "Misschien een beetje. Neemt niet weg dat Carine ook van afstand nauw betrokken zal zijn bij dit toernooi, ook omdat het voor mij de eerste keer is dat ik als coach aanwezig ben op een evenement. Het gaat in een stroomversnelling, maar ik ben alleen maar blij voor de kansen die ik krijg. We zullen er een mooi toernooi van maken.”

Is er al getraind op de baan?
TK: “Nee, dit was een reisdag, dinsdag zijn we twee keer op het ijs. Lindsay hoeft pas donderdag voor het eerst te rijden. Je kunt hier wel heel vroeg naar Tallinn gaan, maar gewoon nog even in je eigen bed slapen, met de familie in de buurt, is voor Lindsay beter.”

Heb je al iets aan haar gemerkt nu het olympisch circus echt is begonnen na de teamoverdracht, waarbij Lindsay ook nog eens is gepresenteerd als de atlete die de vlag mag dragen?
TK: “De laatste tijd is er heel veel media bij haar langsgekomen. Op de baan, bij haar thuis, ze heeft in verschillende tv-shows gezeten; we hebben als teambegeleiding wel gemerkt dat al die dingen er behoorlijk hebben ingehakt bij Lindsay. Ze is er een paar dagen van streek van geweest, het werd te veel, al die aandacht. Niet zozeer dat ze het niet meer kon op het ijs, maar ze was moe. We moeten nu heel goed kijken hoe we alles aanpakken richting de Spelen. We snappen dat pers belangrijk is en dat die erbij hoort, het mag alleen niet ten koste gaan van haar vorm en haar energie. Dat is het enige dat ik aan haar heb gemerkt. Ze is mentaal supersterk."

"Het mooie aan Lindsay is dat ze zó normaal is. Dat moet ze blijven", vindt coach Thomas Kennes. | Foto : Soenar Chamid


“Het mooie aan Lindsay is dat ze zó normaal is. Dat moet ze blijven, want dat siert haar en op die manier kan ze ook heel ver komen na de sport. Het is denk ik ook het mooie aan topsport: je moet de jongste jaren zo vaak schakelen door al die veranderingen waarmee we te maken hebben. Iedereen heeft daar last van, maar als topsporter heb je in je jonge leven streef je een doel na. Zodra er een maatregel wordt afgekondigd, moet je daarop inspelen. Er is geen tijd om te zeggen: oh, over twee maanden pakken we de draad weer op. Continu ben je plannen aan het wijzigen. Dan moeten we verhuizen naar een andere locatie, omdat die als topsportaccommodatie is aangeduid, het volgende moment is er weer geen ijs beschikbaar. Lindsay is heel erg gewend te dealen met de situatie. Zoals zondag, na de mededeling dat Carine positief is. Dan reageert ze van: ‘Oké, dan gaat Thomas mee, met hem klikt het heel goed. Maken we er zo een mooi evenement van’. Zo gaat dat dan.”

Ondertussen blijf je zelf ook de rust zelve.
TK: "Ik heb een voordeel: ik heb zelf vijf keer aan een EK meegedaan. Ik onderschat het zeker niet, het is anders om erbij te zijn in de rol van coach, maar uiteindelijk is het maar een wedstrijd. Het is nu mijn taak Lindsay goed voorbereid te hebben voor donderdag, en dat ze de komende dagen niets tekort komt. Ik kan het niet doen voor haar op het ijs. Mijn bijdrage beperkt zich tot ondersteunen. Maar ik ben ervan overtuigd dat het wel in orde komt.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan