Tickets
Shop
Nieuws 07 jan 2022

Nuis revancheert zich met zilver, Krol pakt titel

De Nederlandse hegemonie op de 1000 meter duurt voort. Ook bij de EK Afstanden kleurde het podium in zijn geheel rood-wit-blauw. Thomas Krol was net als bij het Olympisch Kwalificatietoernooi de man die aan het langste eind trok. Hij prolongeerde zijn Europese titel. Kjeld Nuis wist zichzelf te herpakken na zijn teleurstellende optreden van twee weken geleden en eindigde als tweede, voor Kai Verbij.

Foto : Soenar Chamid

De verschillen waren opnieuw bijzonder klein. Krol (1.07,77) had dit keer slechts 0,09 voorsprong op Nuis (1.07,86), Verbij (1.07,94) eindigde daar weer 0,08 achter. Het tekent de gigantische concurrentie, die ook bij het OKT voor een bloedbad zorgde. Regerend olympisch kampioen Nuis moest het hoofd buigen en moest een gigantische teleurstelling zien te verwerken, al kon hij de gevoelens van vorige week naar eigen zeggen los zien van de Europese titelstrijd. 

"Het doet natuurlijk wel nog een beetje zeer, dit is toch een nieuwe wedstrijd en ik wil niet de hele tijd terugkijken", vertelde hij na de medailleceremonie op de omloop van Thialf. "Ik heb het goed los kunnen laten tijdens de rit, al kan ik niet ontkennen dat over de streep kwam met de gedachte dat ik Kai nu wel had verslagen en dat ik dan wel naar de Spelen zou mogen."

De afgelopen dagen zat hij niet met die negatieve ervaring van het OKT in zijn maag. "De hele week heb ik me puur op mijn eigen rijden gericht. Dat constante verbetene heb ik niets aan. Ik ben deze titelstrijd vol aangegaan en ik heb het nét niet gered. Dat is echt heel jammer, maar ik ben blij met de vorm van vandaag", ging hij zonder stoppen verder. "Het klinkt cliché, maar zo is het wel een beetje. Thomas is de man to beat met vorige week 1.07,2. Een dikke bazentijd. Dat ik vandaag zo dichtbij kom zegt me dat ik goed ben."

Thomas Krol | Foto : Soenar Chamid

Hegemonie in gevaar?
Ondanks de Nederlandse dominantie op de 1000 meter had de vaderlandse schaatstop de afgelopen dagen met bovenmatige belangstelling naar de Amerikaanse olympische trials gekeken. De nog maar 17-jarige Jordan Stolz plaatste zich met een stormachtige 1.07,61 voor de Spelen en kan daar zomaar een bedreiging gaan vormen. De jonge sprinter is de aandacht niet ontsnapt.

Ook Krol, die vrijdag pas zijn eerste internationale titel op de 1000 meter pakte, ziet een nieuwe concurrent. "Het is bizar. Ik reed dat in ieder geval niet toen ik zeventien was. Ik heb de race gezien op YouTube vanochtend en het is indrukwekkend, zeker voor een 17-jarige. Het blijft lastig om banen te vergelijken natuurlijk, dus je kunt er niet echt uitspraken over doen. Feit blijft dat hij iemand is om rekening mee te houden. Het wordt een nog mooiere wedstrijd met hem erbij."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan