Tickets
Shop
Nieuws 27 jan 2022

Na rimpelloze vlucht is er toch wat turbulentie in Beijing

Na een rimpelloze vlucht is het grootste deel van TeamNL gearriveerd in olympisch Beijing. De Winterspelen werpen hun schaduw al geruime tijd vooruit, maar nu het echt dagen aftellen is, kun je wachten op wat turbulentie. De aanleiding is een online-documentaire over Team Zaanlander. En niet voor de eerste keer in zijn lange carrière als coach kijken veel mensen naar Jillert Anema als de boosdoener. Hij vindt het prima. "Ik krijg toch altijd de schuld."

Foto : Léon de Kort

Commando’s blaffende Chinezen in ruimtevaartpakken van de Aziatische Action, met duikbrillen onder hun capuchon, en hun schoeisel verpakt in hoezen waarvan de gemiddelde Nederlandse langebaanschaatser met de zucht naar aerodynamica onmiddellijk in de stress zou schieten: dat is het eerste uur het beeld na aankomst op de luchthaven van Beijing. Natuurlijk, ze bedoelen het allemaal goed, maar de taalbarrière die de komende vier weken vast voor nog veel koddige situaties zal zorgen, geeft nou niet het gevoel dat dit een welkom is met open armen.

Ach, als je eenmaal de PCR-test hebt gehad, en je paspoort door de douane zo lang is bekeken dat de pagina met pasfoto bijna is vergeeld, merk je hoe de reisstress van de schouders rolt. Hier begint het avontuur echt, voor sporters, begeleiders en media. De Winterspelen, ze zijn nog een week weg, en dat is zichtbaar als je zo rondkijkt in de lounge – de ruimte waar de Hollandse delegatie is geparkeerd, in afwachting van het oppikken van de bagage. Acclimatiseren in de nieuwe wereld, moet per slot van rekening ook gebeuren. Het kan niet anders dan dat de olympische spirit negen uur lang is meegevlogen, maar die blijft begrijpelijk nu nog wat achterwege.

Irene Schouten, grote kans dat zij Nederland op 5 februari de eerste gouden medaille (drie kilometer) zal bezorgen, hangt ontspannen op een bank. Ze tuurt aandachtig op het scherm van haar telefoon. Vriend Dirkjan is, terwijl de Noord-Hollandse woensdagnacht naar de andere kant van de wereld vloog, op televisie geweest om van alles te vertellen over zijn succesvolle schaatsvlam. “Dat heb ik niet kunnen zien in het vliegtuig, dus ik ben wel benieuwd hoe dat is geweest. Eigenlijk had ik gehoopt dat ik hem nu even zou kunnen spreken, maar ik weet nog niet hoe het allemaal gaat met die communicatie…”, mompelt ze. Niet getreurd, een ogenblik later bijt ze zich alweer stuk op een spelletje Sudoku, in de categorie ‘erg lastig’, zo beweert ze. Dat waagt haar Zaanlander-ploegmaat Jorrit Bergsma wel te betwijfelen. “Je kunt er niet veel van”, zegt de Fries lachend. “Ik ben er écht bedreven in, jij loopt steeds vast”, jent hij Schouten.

Irene Schouten op het vliegveld in Beijing | Foto : Léon de Kort


Tegenover de twee zitten hun coaches Jillert Anema en Arjan Samplonius. Die benutten de tijd om eens goed op de verschillende nieuwssites te kijken wat er allemaal is verschenen over de documentaire van de ploeg die al enkele weken draait. In de laatste aflevering, een dag of twee geleden online gekomen, schijnt er nogal wat vuilspuiterij te zijn geweest waarbij bondscoach Jan Coopmans en Ireen Wüst het hebben moeten ontgelden. Met name Samplonius heeft zich niet zo geliefd gemaakt met zijn commentaar op de recordkampioene van Team Reggeborgh tijdens een training op de team pursuit. Coopmans heeft er op gereageerd in De Telegraaf, en zo lijkt er een rel in de maak.

De twee Friezen zijn zich van geen kwaad bewust. Samplonius zegt in de docu ‘alleen de waarheid’ te hebben gesproken. “Ik heb gereageerd op de dingen die ik in de training constateer.” “Er wordt van ons team een serie geproduceerd waar we nul invloed op hebben”, voegt Anema toe. “Ik heb trouwens niets gezien van die hele docu. Ik kijk die afleveringen nooit, daar word je alleen maar eigenwijs van. Maar ik zal vast weer de schuld van alles krijgen”, besluit de man lachend die in zijn coachloopbaan oneindig veel verbale oorlogen heeft uitgevochten. Hij monstert nog even de situatie op basis van wat hij op zijn smartphone heeft zien passeren: “Nee, hier komt echt geen rel van.”

Het ligt echter voor de hand dat het laatste woord hierover nog niet is gesproken. Sowieso Coopmans laat dat weten in de krant. Kortom, er is al genoeg reuring, en wie in de geschiedenis kijkt van het schaatsen in relatie tot de Spelen, weet dat er niets nieuws onder de horizon is. Schouten puzzelt ondertussen stoïcijns door, niet gehinderd door de zoveelste melding van ‘game over’. De volhouders winnen namelijk altijd. Bergsma op zijn beurt verdiept zich, als voormalige fietsenmaker, in passende lectuur. Toeval of niet, maar de titel van het artikel in het magazine Fiets kun je met een vleugje fantasie net zo gemakkelijk in verband brengen met de schermutselingen naast het ijs die ons misschien wel staan te wachten…. ‘Modder is geen modder’. Wordt er dadelijk nog mee gegooid? 

Jorrit Bergsma verdiept in een tijdschrift | Foto : Léon de Kort


Nieuws, programma, meeschrijflijsten, uitslagen, kortom alles over de Olympische Spelen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan