Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2022

Michelle de Jong standvastig naar de eerste sprinttitel

De routiniers onder de vrouwen verzorgden het 'randgebeuren' op de tweede dag van het Daikin NK Sprinttoernooi, maar Michelle de Jong liet zich niet van de wijs brengen en mag zich nu Nederlands beste te noemen. “Daar ben ik superblij mee, ook omdat ik niet eerder in deze positie heb gezeten”, sprak de Friezin, doelend op de strijd om de toppositie die ze met Ireen Wüst had moeten uitvechten.

Foto : Soenar Chamid

De ervaren rot van het vaderlandse schaatsen schakelde overigens zichzelf uit in de beslissende 1000 meter met de aanstaande kampioene. De Jong, beducht voor de altijd ijzersterke tweede ronde van Wüst, startte furieus om haar ploegmaat onder druk te zetten. Dat pakte goed uit, en zo belandden de twee tegelijkertijd op de kruising na de eerste ronde. Waar Wüst probeerde eerst bij De Jong voorlangs te kruisen, had ze beter even kunnen inhouden om er achterlangs te gaan. De passeeractie kwam haar op een diskwalificatie te staan. “We raakten allebei een beetje in de war”, aldus De Jong over het moment. “Ik bleef buiten en Ireen wilde naar buiten, waardoor ik een tel overeind moest komen.”

Het kostte haar een fractie, maar de marge ten opzichte van de achtervolgsters was ruim genoeg om de eindzege en daarmee haar eerste nationale titel veilig te stellen. “Het moet nog even landen: ik mag me Nederlands kampioene sprint noemen. Het is een zeer leerzaam weekend geweest voor me, omdat ik niet eerder in de positie was waar ik moest knokken voor de hoofdprijs. Het is spijtig dat twee grote concurrentes, Jutta Leerdam en Femke Kok, ontbraken. Ik heb geprobeerd rustig te blijven in mijn hoofd en wilde op de tweede dag een goede 500 meter schaatsen. Dat is wel gelukt, want 37,85 is een prima tijd", meende de 22-jarige Heerenveense, die op het podium Marrit Fledderus (tweede) en Helga Drost (derde) naast zich begroette.

Met 1.16,01 realiseerde De Jong bovendien de tweede tijd op de dubbele sprint, achter de afscheidnemende Jorien ter Mors, die zichzelf een toepasselijk cadeautje bezorgde. “Ik wilde met opgeheven hoofd afzwaaien”, had de succesvolle atlete eerder aangegeven. Lotte van Beek, eveneens een rijdster met een prachtig palmares (drie olympische medailles, zilver op op WK Afstanden, goud op EK Afstanden), zet ook een punt achter haar loopbaan. Ze trachtte zich de afgelopen periode via een individueel traject te plaatsen voor de grote toernooien, maar dat werd onbegonnen werk. Met een diepe buiging naar het denkbeeldige publiek in het lege Thialf en een saluut-gebaar passeerde ze na haar duizend meter de streep in de twaalfde tijd.

Ireen Wüst voelde zich niet geroepen nog tekst en uitleg te  geven over het kruising-incident. De Jong begreep dat wel. "Ik baal vooral hoe het is gelopen. Zo'n kruising heb ik niet vaak meegemaakt. Dit wilden we beiden niet; integendeel, we waren aardig op weg om er een 'groen' podium van te maken (drie schaatssters van Team Reggeborgh, red.). Het is een mooie strijd geweest tot het laatste moment", besloot de olympia-ganger die op het ijs al gefeliciteerd werd door de koningin van de schaatssport.

De uitslagen van de Daikin NK Sprint  staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan