Tickets
Shop
Nieuws 05 jan 2022

Lindsay van Zundert en Kjeld Nuis vlaggendragers bij opening Winterspelen

De jongste atlete van TeamNL en de tweevoudig gouden medaillewinnaar van Pyeongchang zijn aangewezen als vlaggendrager bij de openingsceremonie van de 24e Olympische Winterspelen in Beijing. Kunstrijdster Lindsay van Zundert (nu nog zestien jaar) en Kjeld Nuis (32) voeren op 4 februari de Nederlandse delegatie van sporters en begeleiders aan wanneer die het stadion binnen komt lopen.

Foto : Soenar Chamid

Chef de mission Carl Verheijen lichtte woensdagavond de keuze toe tijdens de officiële teamoverdracht. "Met Lindsay en Kjeld hebben we straks een prachtig duo als visitekaartje van TeamNL. Kjeld behoeft uiteraard nauwelijks introductie. Hij ontpopte zich in 2018 tot de absolute koning van de Spelen met goud op zowel de 1.000 als de 1.500 meter. Tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi voor Beijing vorige week had hij het lastig. Maar op de laatste dag toonde hij ongekende mentale veerkracht door de 1.500 meter te winnen en zo een startbewijs voor Beijing af te dwingen."

De teamoverdracht is het formele moment waarop de sporters de overgang maken van de sportbonden naar NOC*NSF. De olympische en paralympische sporters staan vanaf nu onder leiding van chefs de mission Carl Verheijen en Esther Vergeer. Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF bezegelde het moment symbolisch door uit naam van alle sportbonden een envelop met daarin een Nederlandse vlag te overhandigen aan de chefs de mission. Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, sprak de verwachting uit dat er minimaal vijftien schaatsmedailles worden behaald, terwijl oud-stayer Verheijen legde de lat hoger en noemde twintig plakken een 'reële ambitie'.

Anneke van Zanen-Nieberg: "Ik ben er trots op dat NOC*NSF met de sportbonden samen vandaag een enthousiast en kansrijk Olympisch en Paralympisch TeamNL presenteren, de groep sporters en coaches op weg naar het hoogst haalbare van dit moment, de Olympische en Paralympische Spelen van Beijing. Lindsay wordt 1 februari 17 jaar en is de jongste binnen onze ploeg. Ze heeft laten zien over uniek talent te beschikken. Voor het eerst in 45 jaar mag er weer een Nederlandse kunstrijdster naar de Spelen. Daarmee is haar prestatie nu al historisch."

"Dit is heel speciaal", reageerde Van Zundert, die over een maand aan haar eerste Winterspelen begint. "Ik ben op oudejaarsavond gebeld door iemand van NOC*NSF. Ik werd gefeliciteerd met het nieuws dat ik de vlag mag dragen, samen met Kjeld Nuis. Mooier kon het jaar natuurlijk niet eindigen voor me."

"Het heeft wel geholpen dat ik er zelf om heb gevraagd", vervolgde de Etten-Leurse. "Mijn opa kwam er als eerste mee, die zei nadat ik officieel was voorgedragen: 'Hoe zou je het vinden als je de vlag mag dragen?' Opa, reageerde ik toen, dat kan helemaal niet, want ik ben nog nooit naar de Olympische Spelen geweest. Hij weer: 'Probeer het gewoon door te vragen of jij in aanmerking komt'. Dat zou ik doen. Vervolgens heb ik het in elk interview gezegd. Toen Carl Verheijen een dag kwam kijken bij de training, heb ik hem ook aangesproken. Hij antwoordde dat hij ermee bezig was, waarop ik zei dat-ie dan maar z'n best moest doen voor me, haha!. Superleuk dat het ook zal gebeuren! Met dank aan opa, hij is de aanstichter, haha!"

De kunstrijdster die haar selectie voor het evenement vooral heeft te danken aan de zestiende plaats die ze in maart 2021 behaalde op de wereldkampioenschappen in Stockholm, kijkt reikhalzend uit naar het winterse sportfestijn van veertien dagen. Ze is overigens een van de weinigen die de Spelen van begin tot eind zal kunnen meemaken. Vanwege haar taak bij de opening op 4 februari is Van Zundert vroeg aanwezig. Haar wedstrijden staan pas gepland op dinsdag 15 februari (korte kür) en donderdag 17 februari, de dag van de vrije kür.

Lindsay kan hoge ogen gooien in China, meent chef de mission Carl Verheijen. | Foto : Carl Mureau

Normaal gesproken moeten de sporters vanwege de coronaregels vrijwel onmiddellijk na afloop van hun optreden de koffers pakken en huiswaarts keren. Lindsay kan op z'n vroegst pas de 21e (daags na de Spelen) terugvliegen, omdat er niet eerder dan die dag terugvluchten zijn.

"Mooi toch? Misschien kan ik wel evenementen van dichtbij bekijken. Nu begint het elke dag steeds meer te kriebelen. Ik kijk er wel naar uit, want het is een moment dat ik niet zomaar kan beleven. De Spelen zijn iets waar ik jarenlang naartoe heb gewerkt", aldus Van Zundert die volgende week een generale repetitie afwerkt: in Tallinn (Estland) doet ze mee aan de Europese kampioenschappen kunstrijden. Kjeld Nuis op zijn beurt rijdt komend weekend de 1000 meter en 1500 meter tijdens de EK Afstanden in Heerenveen.

"Een enorme eer", vond ook Nuis. "Ik ben echt trots dat ik de kleuren van Nederland mag dragen bij de opening. En leuk om dat met Lindsay te doen. Mijn oude schaatsmaatje Jan Smeekens was ook vlaggendrager, die heb ik stiekem wel even een berichtje gestuurd toen ik hoorde dat mij deze eer te beurt  was gevallen", aldus Nuis, die nog een tip had voor Van Zundert. "Probeer ervan te genieten dat je straks in Beijing erbij bent, want dat is heel bijzonder."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan