Tickets
Shop
Nieuws 09 jan 2022

Leerdam prolongeert Europese titel op 1000 meter

Met groot machtsvertoon heeft Jutta Leerdam haar Europese titel op de 1000 meter geprolongeerd. De Westlandse schaatsster noteerde een indrukwekkende 1.13,60 en was daarmee meer dan een seconde sneller dan het volledige veld. Breeduit lachend vierde ze haar tweede titel op deze afstand.

Foto : Soenar Chamid

Het niveau in de breedte was bij deze editie van het Europees kampioenschap laag. De grote concurrenten voor Leerdam om de olympische titel komen uit niet-Europese landen en deden dus niet mee. Femke Kok, die bij het Olympisch Kwalificatietoernooi plaatsing op de kilometer misliep, eindigde zondag in Heerenveen met 1.14,80 op de tweede plaats. Daria Kachanova, die tot en met vrijdag in quarantaine had gezeten in haar hotel in Sneek, sprintte in 1.14,94 naar de derde plek. 

“Ik voelde me beter dan tijdens het OKT, vertelde een blije Leerdam na afloop in de mixed-zone. “Ik had meer controle, schaatstechnisch liep het beter. Dat geeft dan wel een goed gevoel.” Echt gas terugnemen na het OKT deed Leerdam niet. “We hebben aan het begin van deze week nog keihard getraind. Ik zei op een gegeven moment tegen m’n coach: ‘Hallo, ik moet ook nog een EK rijden!’ Ik snap het wel hoor, dat we hard moeten trainen voor de Olympische Spelen. Maar ik wilde hier ook graag de Europese titel pakken. Blijkbaar kan ik met hard trainen ook gewoon winnen, dat is fijn.”

Femke Kok reed de tweede tijd van de dag en daarmee verbaasde ze zichzelf een beetje. Pas vanochtend hoorde de Friezin dat ze de 1000 meter mocht rijden, nadat Ireen Wüst zich afmeldde. “Ik had er wel zin in, maar het was wel een rare voorbereiding. Ik moest al in de eerste rit starten en heb amper twee rondjes kunnen inrijden. Toen moest ik al starten terwijl mijn lichaam eigenlijk nog niet warm genoeg was.”

Kok moest al in de eerste rit schaatsen | Foto : Soenar Chamid

Koud op het ijs schaatste Kok een snellere tijd dan tijdens het OKT. “Dat is wel jammer eigenlijk. Het liefst had ik toen deze tijd gereden, of liever nóg iets sneller. Natuurlijk baal ik daar nu nog wel van, want het kwam er gewoon niet uit op dat moment. Maar ik ben ook iemand die graag vooruit kijkt. Ik pak nu wel de tweede plek op een EK en dat is ook heel mooi.”

Terug naar de winnares. Hoe ziet de weg naar Beijing er nu uit voor Leerdam? “Die vraag krijg ik heel vaak. Maar ik weet het eigenlijk niet precies. We gaan in ieder geval niet meer op trainingskamp naar het buitenland. We moeten heel voorzichtig zijn in verband met corona. Misschien ga ik nog wel een dag meedoen aan het NK sprint, maar dat weet ik nu nog niet. Dat ga ik nog bespreken met m’n coach. En eind januari gaan we dan richting de Spelen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan