Tickets
Shop
Kort door de bocht 03 jan 2022

Roest woedend over keuzes KNSB, Sablikova na val in ziekenhuis

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats- en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Roest des duivels op selectiekeuzes Beijing
Schaatser Patrick Roest is bepaald niet te spreken over de keuzes van de selectiecommissie van de KNSB (SLC), met het oog op het schaatsprogramma in Beijing. Zondag wees de SLC Sven Kramer en Marcel Bosker aan voor de team pursuit. Daarnaast mag Kramer meedoen aan de mass start, en wordt Bosker ingeschreven voor de 1500 meter, omdat beide rijders zich individueel niet rechtstreeks hadden geplaatst. Dit gaat ten koste van Roest, die op het kwalificatietoernooi sneller was dan Bosker. Ook werd Roest vier jaar geleden tweede op de Olympische Spelen en vorig jaar nog derde werd op de WK afstanden.

“Dát die twee jongens worden aangewezen in het belang van de Team Pursuit snap ik wel. Alleen de keuzes voor welke individuele onderdelen ze worden aangewezen begrijp ik absoluut niet.” Kramer reed nog nooit een mass start in een World Cup of op een WK en werd vier jaar geleden laatste in Pyeongchang. De laatste keer dat Bosker een keer sneller was dan Roest op de 1500 meter dateert van vier jaar geleden.

Ook stoort Roest zich aan de wijze waarop dit gebeurt en de gebrekkige communicatie vanuit de bond en bondscoach. “Zo is er met sommige schaatsers wel overleg geweest en met mij en anderen weer niet. Ik ben altijd erg loyaal geweest naar de bond. Als ze me nodig hadden stond ik er. Maar daar wordt blijkbaar niet naar gekeken.” Komende vrijdag beginnen de EK Afstanden met de achtervolging, maar of hij op een eventuele uitnodiging van de bondscoach zal ingaan is zeer de vraag. De zwaar teleurgestelde Roest wil zaterdag op de vijf kilometer zijn Europese titel verdedigen.

Sablikova in het ziekenhuis na val
Sablikova Martina Sablikova kan deelname aan de EK Afstanden vergeten na een zware val op de ijsbaan in Collalbo. Daarbij werd haar linkerdijbeen zwaar geraakt door een schaats en moest ze worden overgebracht naar een ziekenhuis in het Zillertal (Oos). Daar dichtte een chirurg de wond met acht hechtingen. 'Een paar dagen rust, en dan weer beginnen", meldde ze zelf op Facebook om de grootste onrust bij haar fans weg te nemen. De Olympische Spelen lijken niet in gevaar te komen voor de drievoudig winnares van een gouden medaille. In totaal veroverde de 34-jarige stayer uit Tsjechië zes plakken op drie verschillende Spelen.

Nu in de lappenmand na een val, maar weldra weer op het ijs, zo verzekert pechvogel Sablikova. | Foto : Soenar Chamid

Japan met dertien schaatsers naar China
Alleskunner Miho Takagi krijgt het druk op de Winterspelen.  De 27-jarige Japanse doet in Beijing mee aan vier onderdelen; 500 meter, 1000 meter, 1500 meter en de drie kilometer. Daarmee is ze de enige rijdster die zo vaak in actie komt. Seitaru Ichinohe vertegenwoordigt zijn land op drie afstanden: 1500 meter, vijf kilometer en de mass start. Bondscoach Johan de Wit neemt dertien schaatsers mee naar de Spelen. Bij de mannen zijn Tatsuya Shinhama (500 en 1000 meter), Yuma Murakami (500 meter), Wataru Morishige (500 en 1000 meter), Ryoto Kojima (1000 en 1500 meter), Seitaru Ichinohe (1500, 5000 meter en mass start), Takuro Oda (1500 meter) en Ryosuke Tsuchiya (10.000 meter) van de partij. De zes vrouwen: Nao Kodaira (500 en 1000 meter), Miho Takagi (500, 1000, 1500 en 3000 meter), Ayano Sato (1500 en 3000 meter), Nana Takagi (1500 meter en mass start), Misaki Oshigiri (5000 meter) en Rin Kosaka (mass start).

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan