Tickets
Shop
Kort door de bocht 20 jan 2022

Jansman langer bij Jumbo-Visma, Fortune Coffee zet stapje terug

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Jansman twee jaar langer bij Jumbo-Visma
Kars Jansman heeft zijn aflopende contract bij Team Jumbo-Visma met twee jaar verlengd. De 26-jarige langeafstandsspecialist ligt nu tot en met 2024 vast bij de ploeg van coach Jac Orie. Jansman is naast Dai Dai N'tab de enige schaatser die zo lang vastligt.
Jansman, die sinds het seizoen 2019/2020 deel uitmaakt van Team Jumbo-Visma, vindt het een eer dat hij nog een jaar bij 'deze fantastische ploeg' mag schaatsen. "Ik ben hier heel blij mee. Het straalt van beide kanten vertrouwen uit dat we er zo snel zijn uitgekomen", reageert Jansman trots.

De Hellendoorner deed dit seizoen aan drie World Cups mee. Bij zijn debuut in de A-groep eindigde hij in een persoonlijk record als tiende. "Die prestatie gaf me veel zelfvertrouwen en het geloof dat ik, als ik er nog een klein stapje bij zet, ook internationaal mee kan doen." Voor komend seizoen mikt Jansman dan ook opnieuw op de World Cups. "Uiteindelijk wil je een keer mee gaan doen om de podiumplekken, maar dat gaat stapje voor stapje. Het belangrijkste is dat je er elke dag alles aan doet om beter te worden en dan komen de prestaties vanzelf." Bekijk hier het transferoverzicht langebaan.

Fortune Coffee terug naar beloften
Na twee jaar op het hoogste niveau van het marathonschaatsen stopt Fortune Coffee met de topdivisieploeg. Vorig jaar viel het seizoen door corona in het water en ook dit jaar mag er geen publiek bij de wedstrijden zijn. Het zorgde voor een samenloop aan omstandigheden waardoor de ploeg zich genoodzaakt ziet een stapje terug te zetten. "We willen bij het Gewest Zuid-Holland blijven en tegelijkertijd wordt ons budget minder", aldus ploegleider Remco de Mik. "Ons doel is om jonge rijders een stap te laten zetten en dat kunnen we ook vanuit de beloftendivisie doen."

Van de huidige rijders weet De Mik al te melden dat topdivisierijdsters Ariane Smit en Rosalie Huisman bij de ploeg betrokken blijven. In welke vorm zij dat gaan doen, is nog niet duidelijk. Smit, dit seizoen lang uitgeschakeld vanwege ziekte, overweegt terug te gaan naar de regiocompetitie. Oud-shorttrackster Huisman blijft sowieso in het bestuur van de stichting actief en overweegt de stap mee terug te zetten naar de beloften. Voor Brit Qualm, de best presterende rijdster uit de ploeg, ligt de toekomst naar verwachting in de topdivisie. De 20-jarige schaatsster eindigde viermaal in de top tien en kijkt uit naar een nieuwe ploeg. 

De topdivisieploeg van het seizoen 2021/2022

VPRO volgde Lindsay van Zundert
Het regent schaatsdocu's deze winter. Ireen Wüst, Sjinkie Knegt, Jan Smeekens en Michel Mulder zijn binnenkort op de vaderlandse tv te zien. Uiteraard kan Lindsay van Zundert als eerste Nederlandse kunstrijdster sinds 46 jaar op de Olympische Spelen ook niet aan de camera's ontkomen. De documentaireserie Koplopers van VPRO Jeugd volgde de jonge schaatsster in de voorbereidingen op de Spelen en laat zien hoe ze haar hoofd zo koel probeert te houden als de temperatuur van het ijs. Want haar grootste concurrent, zo zegt ze, is zijzelf. De docu is vanaf zaterdag 22 januari om 13.00 uur te zien op hetYouTube-kanaal van NPO Zapp en op zapp.nl/zappdoc.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan