Tickets
Shop
Kort door de bocht 18 jan 2022

Daan Breeuwsma stopt, Niki Wories gaat door

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

Daan Breeuwsma stopt na missen Winterspelen
Shorttracker Daan Breeuwsma vindt het mooi geweest. Nadat hij van bondscoach Jeroen Otter te horen heeft gekregen dat er geen derde Olympische Winterspelen inzitten voor hem, heeft de 34-jarige Fries besloten na dit seizoen te stoppen. "Ik had rekening gehouden met alle scenario's. Dit is het geworden, en dat bezorgt me een dubbel gevoel", zegt Breeuwsma voor de camera van de NOS. "Ik ben twee keer naar de Spelen geweest en in beide gevallen is het op de relay niet gelukt. Voor deze Spelen had ik het idee dat het weleens zou kunnen lukken. Alleen, zonder mij in het team wordt het nu wel lastiger, ben ik van mening", aldus Breeuwsma die de relay-wereldtitels in Ahoy en vorig seizoen in Dordrecht als zijn hoogtepunten beschouwt. Zijn vriendin Rianne de Vries is wél opgeroepen als vijfde lid van de vrouwenselectie. "Daarom gaan nu alle ballen op haar."

Niki Wories plakt er olympische cyclus aan vast
De liefde voor het  kunstrijden is bij zesvoudig Nederlands kampioene Niki Wories zo groot dat de in Almere geboren atlete heeft besloten door te gaan tot en met de volgende Winterspelen (Milaan, 2026). "Ik heb een goed gesprek gehad met mijn coach Ian Connolly en daarin is besloten dat ik mijn carrière zal verlengen. Ondanks dat velen misschien vinden dat ik oud ben, zullen we proberen er stap voor stap uit te halen wat er nog in me zit. Als het goed verloopt, en mijn lichamelijke en mentale gesteldheid meewerken, weet ik waar ik over vier jaar sta", heeft de 25-jarige Wories laten weten aan de KNSB. De voorbije periode heeft ze nog geprobeerd zich te plaatsen voor Beijing, maar dat bleek (mede door blessures) een utopie. Hoewel het Canadese Montreal haar vaste trainingsbasis is, denkt ze ook na over een samenwerking met het Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden dat later dit jaar in Heerenveen van start gaat. 

Niki Wories | Foto : Carl Mureau

Koreaanse shorttrackkampioene kan Spelen vergeten
Naar alle waarschijnlijkheid ontbreekt tweevoudig olympisch kampioene shorttrack (twee keer op de relay) Shim Suk-hee op de Olympische Spelen in Beijing. De 24-jarige Zuid-Koreaanse was naar de rechter gestapt om een schorsing aan te vechten, maar dat heeft de rechter volgens lokale media afgewezen. Shim werd in december voor twee maanden door de nationale schaatsbond geschorst vanwege negatieve uitlatingen over coaches en collega-shorttracksters. Eerder kwam ze al in een slecht daglicht te staan door omstreden sms-berichten die ze tijdens de Winterspelen van 2018 had verstuurd. Daarin suggereerde ze voor vals spel te kunnen kiezen in de finale van de 1000 meter. Shim kwam in de door Suzanne Schulting gewonnen finale ten val en nam daarbij haar landgenote Choi Min-jeong mee. De Zuid-Koreaanse schaatsbond vond geen bewijs voor opzet bij die val.

World Inline Cup bekend
Een eerste begin is gemaakt aan de inlinekalender van het nieuwe jaar. De Nederlandse kalender staat in de steigers, maar is nog niet helemaal af. De internationale marathonserie World Inline Cup heeft de kalender wel al bekend gemaakt. De reeks kent komend jaar zes wedstrijden, met een zevende in Harbin nog onder voorbehoud. Het seizoen trapt af op 15 mei in het Italiaanse l'Aquila, waar Beau Wagemaker in 2021 nog de beste was. De volledige kalender vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan