Tickets
Shop
Kort door de bocht 17 jan 2022

Geen Kodaira op WK Sprint, olympische selectie Rusland bekend

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : ISU

Geen Kodaira op WK Sprint
Nao Kodaira heeft zich (nu al) afgemeld voor de WK Sprint. De wereldkampioene van 2017 richt wil zich direct na de Olympische Spelen liever richten op de wereldbekerfinale in Heerenveen. De Japanse sprintster reist dus niet af naar Hamar, waar het WK Sprint in hetzelfde weekend als het WK Allround gehouden wordt. De wereldbekerfinale staat een week na dat gecombineerde WK op het programma: op 12 en 13 maart. De Japanse bond vaardigt Miho Takagi af naar het WK Allround. Tatsuya Shinhama verdedigt zijn wereldtitel op de sprintvierkamp. 

Olympische schaatsers Rusland
De Russische schaatsbond heeft de schaatsers bekendgemaakt die deelnemen aan de Olympische Spelen. De zestien schaatsers zijn: Angelina Golikova, Daria Kachanova, Olga Fatkulina, Elizaveta Golubeva, Evgeniya Lalenkova, Natalia Voronina, Anastasia Grigorieva en Elena Sokhryakova bij de vrouwen. Pavel Kulizhnikov, Ruslan Murashov, Viktor Mushtakov, Artem Arefiev, Daniil Aldoshkin, Sergei Trofimov, Ruslan Zakharov en  Alexander Rumyantsev doen bij de mannen mee.

De schaatsers zullen in Beijing niet onder Russische vlag meedoen, maar onder die van het Russisch Olympisch Comité. Vier jaar geleden deden ze dat onder de noemer Olympische Atleten uit Rusland. De andere benaming heeft alles te maken met de schorsing die het land kreeg opgelegd naar aanleiding van grootschalige door de staat gesponsorde dopingpraktijken. Bij de Zomerspelen in Tokio kwamen Russische atleten ook al niet onder Russische vlag uit. 

Voronina (rechts) pakte vier jaar geleden de enige Russische schaatsmedaille | Foto : Soenar Chamid

De andere kant van ... Ireen Wüst
Wat dreef Ireen Wüst in haar carrière? Welke afslagen nam ze in haar leven? En hoe hebben die haar als mens gevormd? Die vragen komen aanstaande zondag aan bod in een aflevering van 'Kruispunt' van de KRO-NCRV. Haar ouders, beste vriendin, Gerard Kemkers en de man van Paulien van Deutekom komen aan het woord. Openhartige verhalen van misschien wel de beste schaatser allertijden die bij de Olympische Spelen nog een keer goud wil winnen. Ouders en goede vrienden zijn zelden zo openhartig geweest over haar enorme drive en over de toekomst na haar lange schaatscarrière. De aflevering is te zien op zondag 23 januari om 17.45 op NPO2. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan