Tickets
Shop
Kort door de bocht 07 jan 2022

Geen Nederlandse teamsprintsters op EK, drie keer scheepsrecht voor Bowe?

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, shorttrack- en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Teamsprintsters Nederland melden zich af
Het wordt een karige bedoening, de eerste discipline van de EK Afstanden. Aan de teamsprint voor de vrouwen doen vrijdagavond slechts vier ploegen mee. Met andere woorden, er ligt voor bijna elk land een medaille klaar. Nederland zal ontbreken op het podium: het trio Michelle de Jong, Femke Kok en Marijke Groenewoud heeft zich op het laatste moment teruggetrokken. Of beter, Reggeborgh-coach Gerard van Velde vond het na een korte training niet verstandig zijn rijdsters Kok en de Jong van start te laten gaan, omdat ze last hadden van hun 'sprintspieren'.

Op de ploegenachtervolging is de spoeling eveneens dun.  Er komen vijf naties in actie, met het Hollandse drietal Sven Kramer, Marcel Bosker en Patrick Roest in de laatste rit tegen Polen. Irene Schouten krijgt later op de avond tijdens de drie kilometer de kans een nieuwe hoofdprijs te bemachtigen. Ze treft in paar zes (van acht in totaal) de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte nemen het daarna tegen elkaar op. De eerste dag van de EK wordt besloten met de 1000 meter. Blikvanger is de ontmoeting tussen Kjeld Nuis en Kai Verbij, in rit negen.

Drie keer scheepsrecht voor Bowe?
De Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe gaat voor de derde keer naar de Olympische Spelen. Bij de olympische trials in Milwaukee plaatste de 33-jarige Bowe zich als winnares van de 1000 meter voor de Winterspelen van Beijing. De houdster van het wereldrecord op deze afstand (1.11,61) deed al mee aan de Spelen van Sotsji 2014 en Pyeongchang 2018. Op de individuele afstanden greep Bowe toen steeds naast de medailles. Ze pakte vier jaar geleden met de Amerikaanse ploeg wel brons op de achtervolging, achter Japan (goud) en Nederland (zilver).

Bowe won de 1000 meter in een baanrecord van 1.13,63. Bij de WK Afstanden van vorig jaar in Heerenveen pakte ze voor de derde keer de wereldtitel op deze afstand. De Amerikaanse onttroonde Jutta Leerdam in Thialf. Bij de mannen kwalificeerde de pas 17-jarige sensatie Jordan Stolz zich voor Beijing. Stolz won de 1000 meter in 1.07,619, ook een baanrecord.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan