Tickets
Shop
Kort door de bocht 31 jan 2022

Gary Hekman nog twee jaar door, Ingmar Berga zwaait noodgedwongen af

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Gary Hekman nog twee jaar bij Hoolwerf Heiwerken
Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk kan nog twee jaar van de diensten van Gary Hekman genieten. De 33-jarige marathonschaatser verlengde onlangs zijn contract tot en met 2024. Dit seizoen werd Hekman geplaagd door schildklierproblemen. Bij de Marathon Cup in Eindhoven vorige week reed hij voor het eerst weer een wedstrijd uit. Deze wist hij wel gelijk te winnen. Na afloop van die koers biechtte hij op aan stoppen gedacht te hebben. "Ik zei altijd wel met mijn grote mond dat ze nog niet van me af waren, maar ik zat wel op een wipwap. Wil ik dit nog wel doen?" Met zijn overwinning toonde hij weer terug te zijn, waarna de beslissing om er nog twee jaar aan vast te plakken snel genomen was. 

Ingmar Berga zet per direct punt achter carrière
Ingmar Berga heeft per direct een punt achter zijn actieve schaats- en skeelerloopbaan gezet. De 37-jarige marathonschaatser, die sinds de start van de marathonploeg onder contract staat bij Team Jumbo-Visma, ondervindt te veel hinder van de naweeën van een hersenschudding, die hij in de voorbereiding op dit seizoen opliep tijdens een fietstraining. 

"Het is mooi geweest", aldus Berga over zijn besluit om te stoppen. "Ik had gehoopt om nog twee mooie jaren te beleven bij deze geweldig ploeg, maar door het coronavirus en een flinke hersenschudding is dat helaas niet gelukt. Hoe langer zo'n hersteltraject duurt, hoe lastiger de stap wordt om terug te keren op je oude niveau. Vandaar dat ik dit besluit heb genomen en ik moet zeggen dat ik er wel vrede mee heb."

Berga veroverde tijdens zijn carrière meerdere Marathon Cup-zeges, twee nationale marathontitels op kunstijs en twee open Nederlandse titels op de Oostenrijkse Weissensee. Ook kroonde hij zich tot nationaal en Europees marathonkampioen op de skeelers. "Natuurlijk is het flink balen dat ik op deze manier moet afzwaaien, maar ik kan terugkijken op een supermooie loopbaan. Ik ben trots op wat ik heb bereikt. Dit neemt niemand mij af."

Serge Yoro verlengt contract bij Jumbo-Visma
Serge Yoro blijft ook de komende jaren bij het Development Team van Team Jumbo-Visma schaatsen. De 22-jarige sprinter heeft zijn handtekening gezet onder een tweejarige verbintenis die hem tot en met 2024 aan de ploeg verbindt. Yoro, bezig aan zijn derde seizoen bij het Development Team van Team Jumbo-Visma, vindt het 'hartstikke fijn' dat hij de kans krijgt om zich de komende jaren door te ontwikkelen bij de ploeg van coach Sicco Janmaat. "Ik heb altijd gezegd dat ik hier graag wil blijven, dus dat dat nu gelukt is, is supermooi", reageert Yoro enthousiast op zijn contractverlenging. "Ik heb hier mijn eerste kans gekregen en het werkt gewoon goed."

Nog volop schildkliermedicatie in het schaatsen
De Dopingautoriteit werkt aan een methode om het gebruik van schildklierhormonen op te sporen via een test. Het gebruik van de medicatie is niet verboden, toch hebben experts het sterke vermoeden dat er met name in het schaatsen en roeien misbruik van de medicijnen wordt gemaakt, melden NOS en het Noordhollands Dagblad. Het middel zorgt voor meer energie en een snellere vetverbranding. Het Wereldantidopingagentschap WADA wacht verder onderzoek naar de prestatieverhogende effecten af. De Nederlandse Dopingautoriteit hoopt dat de beschikbaarheid van een opsporingsmethode een extra aanzet kan zijn om het gebruik van de middelen te verbieden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan