Tickets
Shop
Nieuws 08 jan 2022

Kok verslaat Russinnen: 'Heel fijn dat zij toch mee konden doen'

Femke Kok is de nieuwe Europese kampioen op de 500 meter. De sprintster veroverde zaterdagmiddag het goud in een snelle tijd van 37,32. Na een paar dagen van quarantaine pakten Angelina Golikova en Daria Kachanova zilver en brons.

Foto : Soenar Chamid

“Ik ben heel blij met deze Europese titel”, zei de kersverse kampioen na afloop van haar rit. Gisteren moest ze zich, net als ploeggenote Michelle De Jong, nog afmelden voor de teamsprint. Liesklachten gooiden roet in het eten voor de jonge sprinters van Team Reggeborgh. “Daar baalde ik echt enorm van, want ik had heel graag willen rijden. Maar de coaches zeiden dat het gewoon niet verstandig was om te doen. Vlak voor de Spelen moet je geen onnodige risico’s nemen.”

Nadere inspectie wees gelukkig uit dat de klachten meevielen. “Ik werd vanochtend wakker en toen voelde de lies al een stuk minder stijf aan dan gisteren”, aldus Kok. De 37,32 die ze reed was dan ook een prima tijd. De 21-jarige Friezin was weliswaar al eens sneller, het was dit keer genoeg voor de winst. De Russische vrouwen die de Nederlandse op het podium flankeerden waren al blij dat ze ondanks die slechte voorbereiding zo rap reden. De tranen van opluchting vloeiden rijkelijk. “Ik vond het ook echt heel fijn dat de Russinnen mee konden doen”, vertelt Kok. “Je wilt rijden tegen de besten, dus het was echt jammer geweest als ze er niet bij hadden kunnen zijn.”

Na het Olympisch Kwalificatietoernooi had Kok in tegenstelling tot sommige van haar collega-schaatsers niet veel moeite om zich op te laden voor dit EK. “Er viel wel een last van m’n schouders af hoor. Dat OKT was gewoon een heel spannend toernooi. Ergens is het dan wel lastig, omdat dit toernooi er zo snel achteraan komt. Maar ik had er gewoon heel veel zin om vandaag te rijden. Het is ook weer een mooie wedstrijd met het oog op de Spelen. En gelukkig ging het goed.”

Angelina Golikova moest genoegen nemen met plaats twee, maar was na afloop niet ontevreden. “Het was geen makkelijke periode voor mij. We hebben bijna zeven dagen niet op het ijs gestaan. Ik had dan ook geen idee wat ik vandaag kon verwachten. Daarom ben ik heel blij met deze medaille. Het gat met de winnares is heel klein, dus ik kan best tevreden zijn over deze race."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan