Tickets
Shop
Nieuws 22 jan 2022

Klassement marathoncompetitie overhoop om corona voor te zijn

Normaal gesproken is het een taboe om tijdens het spel de regels te veranderen. De zoveelste golf van het coronavirus is voor de KNSB echter reden om dat toch te doen. De puntentelling in het klassement om de Marathon Cup ondergaat enkele wijzigingen om een veelvoud aan quarantainegevallen en besmettingen het hoofd te bieden.

Foto : Neeke Smit

Vanwege de grote besmettingsaantallen en de bijbehorende quarantainemaatregelen heeft de KNSB besloten om de slechtste uitslag in het klassement van elke topdivisiedeelnemer niet mee te laten tellen. "Dit om een zo gelijk mogelijk speelveld in het klassement voor alle deelnemers te realiseren", aldus de bond. Voor de ranking en het ploegenklassement is de wijziging niet van toepassing. 

De opschoning van het klassement vindt plaats na afloop van de laatste wedstrijd in Den Haag. Als we echter kijken naar de huidige klassementen verandert er weinig. De afwezigheid van Ineke Dedden eerder dit seizoen vanwege een coronabesmetting wordt geschrapt, waardoor de rijdster van Palet Vastgoedonderhoud in de virtuele tussenstand vijf punten inloopt op oranjetruidraagster Lisa van der Geest. Bij de mannen wordt de quarantaine van Jumbo-Visma van afgelopen week ondervangen. Sjoerd den Hertog blijft wel klassementsleider. 

Spanning in de competitie
Zo krijgt het slot van de kunstijscompetitie een onverwachte wending. De verschillen worden nog kleiner dan ze al waren en met nog vier wedstrijden te gaan kan het nog alle kanten op. Ook in de strijd om de witte jongerentrui is de spanning volop aanwezig. Daan Gelling nam het tricot vorige week over van Harm Visser en ook in de nieuwe puntentelling blijft het pak om zijn schouders zitten. Bij de vrouwen heeft Janet Beers een comfortabele voorsprong van twintig punten op Femke Mossinkoff. 

Daan Gelling in de witte trui | Foto : Glenn Wassenbergh

Of ook de beloften de komende weken weer aan de bak kunnen, is voorlopig nog even afwachten. De KNSB hoopt dat het kabinet op 25 januari nieuwe versoepelingen aankondigt, waarna nog enkele wedstrijden gereden kunnen worden. Indien het binnen de coronamaatregelen mogelijk is zal op 12 februari ook het NK Jeugdmarathon gehouden worden voorafgaand aan de Marathon Cup finale in den Haag. Het restant van de competitie op kunstijs ziet er als volgt uit:

  • 22 januari: Marathon Cup 10 in Eindhoven
  • 29 januari: Marathon Cup 11 in Utrecht
  • 5 februari: Marathon Cup 12 in Groningen
  • 12 februari: Marathon Cup finale in Den Haag 

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan