Tickets
Shop
Nieuws 01 jan 2022

Jorrit Bergsma verovert tweede Nederlandse marathontitel

Op indrukwekkende wijze heeft Jorrit Bergsma voor de tweede keer het Nederlands kampioenschap marathon op zijn naam geschreven. De rijder van Royal A-ware / ZiuZ was na een enerverende wedstrijd de sterkste van een kopgroep van tien. Mats Stoltenborg eindigde op de tweede plaats, Niels Overvoorde werd derde.

Foto : Neeke Smit

De omstandigheden in Alkmaar zorgden voor een zware wedstrijd. Na 150 ronden koers haalden slechts twintig mannen de streep. Dat kwam vooral omdat Jumbo-Visma de wedstrijd hard probeerde te maken en met name de groene trein van Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk aan het werk zette. Deze reed juist verdedigend, met de verwachting dat Evert Hoolwerf als beoogde afmaker het rood-wit-blauw kon veroveren. Toch kregen de andere ploegen het voor elkaar dat Hoolwerf geïsoleerd kwam te zitten. 

Dat gebeurde in een kopgroep van tien man, die na zo'n 100 ronden weg wist te komen uit het peloton. Jumbo-Visma beschikte daarin met Harm Visser en Bart Hoolwerf over twee snelle mannen en had ook Stoltenborg mee. Bergsma had in Sjoerd den Hertog een sprinter bij zich en met Jordy Harink nog een sterke kracht. Verder konden naast Overvoorde ook Evert Hoolwerf, Jeroen Janissen en Stefan Wolffenbuttel mee met de kopgroep. 

 

"We hebben ze goed aan het werk gezet", aldus Stoltenborg, die in de finale zijn ploeggenoot Bart Hoolwerf letterlijk zag wegvallen uit de kopgroep. "Daardoor werd het een gekkenhuis. We hadden net een man te weinig om de koers naar onze hand te zetten." Om dat te voorkomen ondernam hij zelf maar een poging om weg te rijden. "Dat was geen verkeerde actie, maar ik was al helemaal naar de vaantjes van de sloopkoers die het de 150 ronden daarvoor was geweest. Je verwacht wel dat Jorrit komt, dus ik hoopte dat hij gecounterd zou worden. Dan stopt hij, want hij wil niet de rest gratis meenemen."

Helaas voor Stoltenborg gebeurde dat niet. Overvoorde probeerde wel te volgen, maar kon net de aansluiting niet maken. Bergsma bleef even achter de ontsnapte Hoofddorper voor hem rijden, om er bij het luiden van de bel voorbij te poefen. Onbedreigd reed hij naar de zege. "Toch een van de grootste prijzen die je kunt winnen dit seizoen, nu de wedstrijden op de Weissensee zijn afgelast", constateerde Bergsma na afloop. "Heel gaaf dat ik hier nu Nederlands kampioen word, want ik won mijn eerste marathon bij de A-rijders ook in Alkmaar."

Nog maar een paar dagen na het Olympisch Kwalificatietoernooi sleepte Bergsma zijn eerste echte prijs van het seizoen in de wacht. "We hebben met de ploeg naar het OKT toegewerkt, dus we zijn in vorm. Ik ben in goede doen, maar het was voor mij wel zaak om alleen weg te rijden. Dat lukte."

Bij Stoltenborg overheerste een dubbel gevoel. "Voor mij is dit mijn beste prestatie. Als ploeg hebben we de koers in handen genomen en er alles aan gedaan om de overwinning naar ons toe te trekken. Het was gewoon zonde dat Bart onderuit ging. Het is jammer dat je daardoor maar een tweede plek haalt. Met de manier waarop wij gekoerst hebben hadden we de eerste plek verdiend. Uiteindelijk blijft het een spel en dat is ook het mooie aan marathonschaatsen. Ondanks dat Jorrit won, had het ook onze kant op kunnen vallen."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan